paprika

Voeding die ontstekingsremmend werkt, top-10

Er is voeding die ontstekingen veroorzaakt en voeding die ontstekingsremmend werkt.

Vorige keer schreven we over voeding die ontstekingen veroorzaakt. Nog interessanter is de voeding die je lichaam juist helpt om ontstekingen te voorkomen of te verminderen.

Deze voedingsmiddelen zijn belangrijke hulpmiddelen als je chronische ontstekingen in je lichaam wilt tegengaan. Eet vaker de volgende iets van de volgende voeding.

1. Bessen, druiven en kersen

rood fruit om ontstekingen tegen te gaan

Zwarte en blauwe bessen, frambozen, aardbeien, bramen, druiven en kersen zitten vol vezels, vitamines en mineralen. Deze fruitsoorten bevatten allemaal anthocyanen, een belangrijke antioxidant die ontstekingen in je lichaam tegengaat en daardoor de kans op ziekten vermindert. Anthocyanen gaan de strijd aangaat met schadelijke vrije radicalen die ontstekingen veroorzaken. De schil van druiven bevat daarnaast ook nog de antioxidant resveratrol.

Het positieve werking van anthocyanen wordt in veel wetenschappelijke publicaties beschreven.

2. Broccoli

gezonde broccoli
broccoli

Broccoli is één van de gezondste groenten. Broccoli behoort net als bloemkool, boerenkool en spruitjes tot familie van kruisbloemigen. Een belangrijke antioxidant in broccoli is sulforafaan, een stof die ontstekingen tegengaat door de strijd aan te gaan met de schadelijke vrije radicalen in je lichaam. Verschillende onderzoeken (1) hebben de positieve en beschermende rol van sulforafaan al aangetoond.

3. Avocado

avocado tegen ontsteking
avocado

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je hoort dat avocado heel gezond is en zeker thuishoort in het lijstje van superfoods. Ze zitten vol mineralen als kalium en magnesium en leveren veel vezels en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.

Stoffen die bewezen ontstekingen in het lichaam tegengaan en beschermen tegen bepaalde ziekten zijn carotenoiden en tocoferolen.

4. Pepers, paprika’s en tomaten.

pepers en paprika's

Pepers en paprika leveren grote hoeveelheden vitamine C. Maar dat is niet alles. Ze zijn ook de leveranciers van aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten die ontstekingremmende eigenschappen hebben en veroudering tegengaan. De stoffen quercetine, één van de krachtigste antioxidanten, en sinapinezuur en ferulinezuur bijvoorbeeld.

Tomaten leveren, naast bijvoorbeeld vitamine C en kalium, het antioxidant lycopeen met een bewezen sterke ontstekingsremmende werking. Door de tomaten te koken wordt het voor je lichaam makkelijker om de lycopeen op te nemen. Eet je de (gekookte) tomaten in combinatie met olijfolie, dan versterk je de werking van beide.

5. Vette vis

vette vis
sardines

Vette vis is rijk aan de omega-3 vetzuren EPA en DHA. De beste bronnen voor deze omega-3 vetzuren zijn zalm, haring, sardines, makreel en ansjovis. Naast andere voordelen, worden EPA en DHA vetzuren in het lichaam omgezet in stoffen die een ontstekingsremmend effect hebben.

6. Groene thee

groene thee

Groene thee is een gezonde drank met veel voordelen voor je gezondheid. Eén van die voordelen is te danken aan de antioxidant EGCG (epigallocatechine-gallate) dat ontstekingen in het lichaam tegengaat. EGCG gaat ontsteking tegen door de vermindering van cytokines die ontstekingen en beschadigingen in de cellen veroorzaken.

7. Olijfolie

olijfolie

Olijfolie, bij voorkeur de extra vergine olijfolie is heel gezond en levert een aantal voordelen voor de gezondheid. Dat is voor een groot deel te danken aan het antioxidant oleocanthal. De werking van oleocanthal wordt in dit onderzoek vergeleken met de werking van een ontstekingsremmer als ibuprofen.

8. Pure chocolade

pure chocolade
pure chocolade

Pure chocolade is nog eens een voorbeeld dat gezond ook lekker kan zijn. Pure chocolade zit vol gezondeantioxidanten die onder andere ontstekingen tegengaan. De flavanoïden in chocolade zijn hier in belangrijke mate verantwoordelijk voor. Kies wel pure chocolade met een cacao gehalte dat hoger is dan 70%. Chocolade van rauwe cacao, die niet is verhit bij de bereiding bevat nog meer van deze stoffen.

9. Geelwortel

kurkuma ontstekingsremmend

Geelwortel of kurkuma is een kruid dat een geel kleur aan curry’s geeft en een aardse smaak aan Oosterse gerechten. Maar nog belangrijker, kurkuma bevat een heel krachtige antioxidant curcumine. Deze antioxidant vermindert ontstekingen in je lichaam. Bijvoorbeeld ontstekingen in verband met arthritis of diabetes.

Als je het in combinatie met zwarte peper eet, dan versterk je de gezonde uitwerking van allebei de voedingsmiddelen.

10. Paddestoelen

paddestoelen

Dit is misschien nog wel de meest verrassende in het rijtje. Maar de paddestoel is gezonder dan je denkt. Er zijn duizenden verschillende soorten eetbare paddestoelen. Paddestoelen leveren maar weinig calorieën en veel vitamines en mineralen zoals B-vitamines, selenium en koper. Maar er zijn nog meer bestanddelen van de paddestoel die ontstekingen helpen tegengaan. Lectines en polyfenolen bijvoorbeeld.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *