aflossen is een voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek

Aflossen is voorwaarde voor hypotheekrente aftrek

aflossen is voorwaarde voor hypotheekrenteaftrek

Iedereen die na 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluit en de rente wil aftrekken van zijn inkomen, moet verplicht aflossen tijdens de looptijd van de lening.

Aflossen ineens mag niet meer

Iedereen die na 1 januari 2013 een nieuwe hypotheek afsluit en de hypotheekrente wil aftrekken van zijn inkomen, moet verplicht aflossen tijdens de looptijd van de lening. In uiterlijk 30 jaar moet de hele lening zijn afgelost. Aflossen ineens, aan het eind van de looptijd, mag niet meer. Er moet tijdens de rit al worden afgelost, met een vast bedrag per maand (minimaal 1/360 van de hoofdsom per maand).

Deze hypotheken ‘mogen’ niet meer

De spaarhypotheek, de levenhypotheek, de aflossingsvrije hypotheek en de Kapitaalverzekering Eigen Woning zijn niet meer toegestaan voor nieuwe gevallen. Dat wil zeggen, ze zijn niet verboden maar je kunt geen renteaftrek claimen met zo’n hypotheek. Voor tweede huizen, beleggingspanden of recreatiewoningen zijn ze nog steeds een optie, omdat de rente voor dat soort panden (geen Eigen Woning in fiscale zin) toch niet aftrekbaar is.

Annuiteitenhypotheek

Wil je wel renteaftrek op een nieuwe hypotheek dan ben je gedwongen om een annuiteitenhypotheek te nemen.

Regels voor bestaande hypotheken

Voor de op 1 januari 2013 al bestaande spaarhypotheken, levenhypotheken, aflossingsvrije hypotheken en KEW’s verandert er niets. Alleen als deze worden verhoogd gelden voor de verhogingen de nieuwe regels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *