Ondernemer? Vergeet je pensioen niet!

Wanneer je bent begonnen als ondernemer, dan is het niet heel vreemd dat je niet direct nadenkt over je pensioen. Vooral wanneer je nog jong bent, lijkt dit nog een eeuwigheid te duren. Natuurlijk snappen we dat heel goed, maar of het verstandig is, daar zijn de meningen vaak over verdeeld. Het is namelijk wel prettig te weten dat je na je pensioen voldoende geld hebt om gewoon te kunnen blijven doen wat je leuk vindt. Omdat we vaak zien dat mensen bij het sparen van een pensioen niet op lange termijn kunnen denken, willen we je graag uitleggen hoe groot het verschil is om te beginnen op je 25e of 35e. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om te beginnen met iets, ook wanneer het een relatief klein bedrijf is.

Begin zo vroeg mogelijk

Als we het hebben over het sparen voor ons pensioen, dan hebben we vaak het idee dat we maandelijks een paar honderd euro opzij moeten leggen. Logisch, maar absoluut niet nodig. Natuurlijk is het wel verstandig dit op lange termijn te doen, maar in het begin, vooral de eerste paar jaren, is het logisch dat je het overgrote deel van het geld dat je verdiend, ook weer terug investeert in je bedrijf. Ons advies is dus om zo vroeg mogelijk te beginnen, maar dan wel met een klein bedrag. Zo is het als starter prima om met 50 of 100 euro te beginnen. Doe je dit de eerste paar jaar, dan heb je al snel een paar duizend euro op je rekening. Hoe fijn is dat? Naarmate je dan meer gaan verdienen, kun je dit bedrag stap voor stap verder opvoeren.

Beleggen in aandelen of crypto

Er is natuurlijk een flinke groep met mensen die iedere maand geld spaart. Prima, maar dan groeit je vermogen, los van het geld dat jij stort, een stuk minder snel. De meeste banken geven maar een paar procent rente, terwijl je met aandelen of crypto veel meer rendement kunt maken. Uiteraard gaat dit wel gepaard met risico en moet je dit alleen doen met geld dat je kunt missen. Ben je voornemens te gaan beleggen in crypto, bekijk dan eerst eens deze website over crypto koersen zodat je een beetje een idee hebt van hoe deze markt beweegt. Ga je voor aandelen, dan geldt natuurlijk hetzelfde. Kijk eens rustig op het internet wat er in de afgelopen jaren is gebeurd met Apple, Tesla en verdiep je ook eens in de S&P 500, een ETF die de koers volgt van de 500 grootste bedrijven uit Amerika. Deze ETF heeft een gemiddeld rendement van 8 procent over de afgelopen 30 jaar.


Pensioenfonds

We snappen natuurlijk ook heel goed dat je het spannend vindt om zelf aan de slag te gaan. Gelukkig ben je absoluut niet de enige! Het perfecte alternatief is dan beleggen in een pensioenfonds. Pensioenfondsen beleggen het geld dat jij door hen laat beheren, in aandelen en hoef je zelf niet te bepalen wat je nu koopt. Dit heeft als voordeel dat alle zorg uit handen wordt genomen, maar heeft wel als keerzijde dat je vaak een beheervergoeding betaalt, die op lange termijn een serieuze impact kan hebben op je rendement.