Categorieën
Rechtbijstandsverzekering Verzekeringen

Is een rechtsbijstandsverzekering noodzakelijk?

Uit onderzoek van TNS Nipo is gebleken dat ruim 4.5 miljoen Nederlanders zich uitgebreid hebben verzekerd. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering, autoverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Dit geeft hen de mogelijkheid om bepaalde risico’s te vermijden. Hetzelfde principe geldt voor een rechtsbijstandsverzekering. Verschillende omstandigheden bepalen of het afsluiten van deze verzekering een verstandige beslissing is.

Rechtsbijstandsverzekering

In sommige situaties komt een rechtsbijstandsverzekering goed van pas. Zo kan er een conflict ontstaan op het werk, of heb je een geschil met de huurbaas. In dat geval is juridische hulp soms noodzakelijk. Met een rechtsbijstandsverzekering hoef je de hoge kosten van juridische ondersteuning niet te betalen. Je bent daar namelijk tegen verzekerd door elke maand 150 tot 250 euro premie te betalen. De premiekosten vallen in het niet bij de rekening die advocatenkantoren presenteren, gemiddeld namelijk 150 tot 300 euro per uur.

auto-verzRechtsbijstandsverzekering voor je auto

Je kunt een rechtsbijstandsverzekering ook afsluiten als een aanvullende dekking bij je autoverzekering. Zo vormt het een niet verplicht onderdeel van de autoverzekering. Deze verzekering komt bijvoorbeeld goed van pas wanneer je auto schade oploopt. Soms zorgt een ongeval voor behoorlijk wat schade en een oplopend conflict dat eindigt in de rechtszaal. Met een rechtsbijstandsverzekering ben je in dat geval verzekerd tegen de proceskosten. Bekijk echter goed of een rechtsbijstandsverzekering al deel uitmaakt van je autoverzekering. Vaak is dit namelijk al het geval. Het is zonde van je geld wanneer je per ongeluk twee verzekeringen afsluit.

Financiële positie

Je persoonlijke vermogen speelt een belangrijke rol bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Bij een gemiddeld inkomen is het verstandig om er een af te sluiten. Je inkomen is in dat geval niet zo laag dat je recht hebt op een pro-deo advocaat. Toch voorkom je met een rechtsbijstandsverzekering de hoge kosten van een advocaat en proces. Zodoende loop je minder financiële en juridische risico’s. Uiteindelijk beslis je zelf of een rechtsbijstandsverzekering noodzakelijk is. Laat je financiële situatie meespelen in de overweging.

Juridisch advies

Een rechtsbijstandsverzekering brengt meer voordelen met zich mee dan een verminderd risico op hoge proceskosten. Zo is het mogelijk om bij kleine juridische kwesties even snel te bellen met de rechtsbijstandsverzekeraar. Zodoende hoef je niet meteen een dure advocaat in te schakelen. Bovendien voorkomt het juiste juridische advies vaak dat conflicten verder uit de hand lopen.

Premie

Sommige personen besluiten geen rechtsbijstandsverzekering af te sluiten vanwege de hoge kosten. De premie is namelijk 150 tot 250 euro per maand. Daar staat echter wel tegenover dat een advocaat een nog hogere rekening presenteert. Gemiddeld kan een procedure in de rechtszaal je wel 5000 tot 10.000 euro kosten, afhankelijk van de zaak. Het eventuele hoger beroep of cassatie is daarbij niet eens meegerekend. Uiteindelijk is de premie van de rechtsbijstandsverzekering het dan meer dan waard.

Lees hier meer informatie over verzekeringen