Categorieën
Beleggen

Beleggen met een bv: zakelijk of privé?

Ben je een ondernemer en heb je een besloten vennootschap? Dan heb je de volgende keuze: vermogen opbouwen op je privérekening of op je zakelijke rekening. De keuze die je hebt gemaakt bepaalt hoeveel belasting je moet betalen over de groei van je vermogen.

Als ondernemer kan je vermogen opbouwen door te sparen of te beleggen via een zakelijke rekening. Een andere keuze voor het vermogen opbouwen is Geld overboeken naar je privérekening en vanuit daar sparen of beleggen. Let op de nieuwe belastingregels van 2022 met betrekking tot je eigen vermogen.

De keuze is ook afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het is van belang om ook de belasting die je betaalt over je vermogen eens goed uit te pluizen. Want de belastingheffingen voor zakelijk en privé vermogen zijn niet gelijk. En daar slim van gebruik maken, levert je mogelijk financieel voordeel op.

Zakelijk vermogen en belastingheffing

Ben je DGA (directeur grootaandeelhouder) van een bv, dan betaal je belasting over het werkelijk behaalde rendement op je vermogen. Over het rendement op dat vermogen betaalt de bv afhankelijk van de hoogte van de winst 19% of 25% vennootschapsbelasting (vpb). In 2020 is dit 16,5% of 22,5% vpb.

Over elke euro die je uit je bv haalt om bijvoorbeeld privé te beleggen betaal je als directeur-grootaandeelhouder nog eens 25% inkomstenbelasting (aanmerkelijk belangheffing) in box 2. In 2020 is dit 26,5% inkomstenbelasting.

De gecombineerde belastingdruk (vpb en inkomstenbelasting) komt zo uit op 39,25% tot 43,75%, afhankelijk van de winst van de onderneming. In 2020 gaat dit om 38,63% tot 43,07%.

Belastingheffing bij particulier vermogen

Als je als particulier op een privérekening gaat beleggen dan betaal je over de eerste € 30.360 van je vermogen helemaal geen belasting, ben je fiscaal partners dan geldt het dubbele. Voor de belasting over de rest van je vermogen rekent de Belastingdienst met een verondersteld – ofwel forfaitair – rendement.

Dit rendement wordt berekend over 3 vermogensschijven. Over de eerste € 75.000 aan vermogen boven de vrijstelling betaal je netto 0,58% box 3-belasting. Het vermogen tot circa € 1 miljoen wordt belast tegen 1,34% belasting. Daarboven geldt een tarief van 1,68% netto. Hoe groter je vermogen, hoe meer belasting je dus betaalt.

Zie ook de onderstaande tabel:

Over het rendement wat op deze manier berekend wordt, betaal je 30% belasting.

Rekenvoorbeeld

Een rekenvoorbeeld maakt het verschil tussen privé en bv duidelijk:

Stel je haalt over € 50.000 op je zakelijke rekening 0,5% rente (rendement). Dat is € 250. Je hebt daardoor een vermogen van € 50.250.

Belasting in box 3 (privé)

Je vermogen van € 50.250 valt volledig in de eerste schijf in box 3. Het rendement in deze schijf waar je belasting over betaalt is € 971. Dit is opgebouwd uit:

67% van € 50.250 = € 33.667 * 0,13% = € 43
33% van € 50.250 = € 16.582 * 5,60% = € 928
€ 43 + € 928 = € 971.

Je betaalt over dit rendement 30% belasting = € 291.

Belasting in box 2 (zakelijk)

Laat je je vermogen in box 2 staan dan wordt het werkelijke rendement belast. Je betaalt over het bijgeschreven rendement 19% vennootschapsbelasting.

19% over € 250 = € 47

Neem je het rendement op dan betaal je afhankelijk van je inkomen nog inkomstenbelasting. De belastingdruk van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting samen komt uit 39,25%.

39,25% over € 250 = € 98

Beleggen in bv of privé?

Als dga kun je kiezen uit allebei de bovenstaande manieren om vermogen op te bouwen. Je kunt je vermogen in de bv houden en sparen of beleggen, of je kunt het bedrag aan jezelf uitkeren als dividend en dit vervolgens privé sparen of beleggen.

Bij grotere vermogens is het aantrekkelijker om te kiezen voor de eerste optie: het vermogen binnen de bv beleggen. Zolang het geld in je bv blijft, blijft de box 2-belasting immers achterwege. Je betaalt alleen vennootschapsbelasting over de winst, het rendement dat je hebt behaald. Zo kan je vermogen optimaal renderen. Als ondernemer ben je immers niet verplicht jezelf dividend uit te keren. Tot aan overlijden mag het vermogen in de bv blijven.

Omslagpunt zakelijk naar privé

Pas bij hogere rendementen wordt het interessant om je vermogen niet in je bv maar privé te beleggen. Bij een vermogen tot circa € 100.000 kun je tot een rendement van circa 3% je vermogen beter in de bv houden. Haal je een hoger rendement? Dan is box 3 interessanter. Bij vermogens tot bijna € 1 miljoen ligt het omslagpunt rond de 7%. Daarboven rond de 8,8%.

De verwachting is dat de tarieven van de vennootschapsbelasting in de komende tijd verder dalen. Het kan gunstiger uitvallen als je kiest voor zakelijk beleggen. Controleer elk jaar wat voor jou de beste keuze is. En hou daarbij rekening met dat het verschuiven van vermogen van de ene naar de andere box niet altijd is toegestaan.

Categorieën
Beleggen

Wat kun je doen als belegger bij een recessie?

De laatste weken komt de term ‘recessie‘ vaker op in de economische berichtgeving. Dit komt omdat de groei van de wereldeconomie neemt af. Deze afname komt mede door de onzekerheden Brexit en het handelsconflict. In Europa duiken de renteniveaus verder onder de 0%. De Amerikaanse 10-jaarsrente is al enkele keren lager geweest dan de 2-jaarsrente, een inverse rentecurve. Dat is een teken dat beleggers op korte termijn meer onzekerheid verwachten dan op lange termijn. Economen en beleggers zien een inverse rentecurve vaak als een indicator voor een aanstaande recessie.

De economen zijn somberder over de ontwikkeling van de economie en wij sluiten ons daarbij aan, maar een wereldwijde recessie in 2019 wordt nog niet voorzien. Er wordt wel een lagere economische groei verwacht. Met deze ontwikkeling van de economie ontkomen we waarschijnlijk niet aan een recessie. Echter wordt er geen diepe recessie verwacht met een lange duur.

Wanneer is er sprake van een recessie?

We spreken van een recessie als de economie 2 kwartalen op rij een negatieve groei laat zien. Op dit moment is dat wereldwijd (nog) niet zo ver. Toch kun je als belegger nerveus worden van de sombere economische berichten en je afvragen wat te doen. Verkopen, niets doen of juist bijkopen?

Wat kun je als belegger doen?

Ondanks waarschuwingssignalen is het voorspellen van een recessie heel lastig. Iedere recessie komt voort uit een andere situatie en geen één recessie lijkt op een vorige.

Een ‘simpele’ recessie is een kortstondige economische teruggang, waarbij vraag en aanbod uit balans zijn geraakt. Die heeft een veel minder groot effect op aandelenmarkten dan bijvoorbeeld de laatste recessie in 2008. Deze ontstond namelijk uit een crisis in de financiële sector waarbij banken gered moesten worden. Een simpele recessie is ‘eenvoudiger’ op te lossen, door fiscale en/of monetaire stimulering door overheden en/of centrale banken.

Wat is het effect van een recessie?

Het kan je helpen om te weten hoe markten reageren op een recessie. Er zijn analyses geweest hoe aandelenmarkten rendeerden 12 maanden voor de start van een recessie en hoe ze zich 12 maanden na de start van een crisis hebben ontwikkeld. Hiervoor werden 11 recessiescenario’s in de Verenigde Staten vanaf de Tweede Wereldoorlog tot heden onderzocht. Iedere recessie kende z’n eigen dynamiek en karakter. Maar gemiddeld genomen concluderen we dat in 6 maanden voor de start van een recessie de aandelenmarkt (S&P 500) 9,2% in koers daalt. Wat ook blijkt, is dat in de 12 maanden na de start van de recessie aandelen ook weer gemiddeld 9,5% stijgen.

Een recessie als in 2008 kende naast de economische neergang andere crisiselementen waardoor aandelenmarkten langer tijd nodig hadden om te herstellen dan de gebruikelijke 12 maanden. Uiteindelijk kwam die opleving krachtig tevoorschijn. Als een recessie niet veel meer inhoudt dan een kortstondige, beperkte economische krimp dan is het geschetste scenario meer waarschijnlijk.

Valkuil voor beleggers

Beleggingen verkopen op het moment dat aandelenmarkten fors in waarde dalen omdat een recessie eraan lijkt te komen, is een veel voorkomende valkuil voor beleggers. Het verlies is dan al gedeeltelijk of geheel opgelopen. Het is begrijpelijk als je je zorgen maakt om verlies, maar paniek in een meestal een slechte raadgever. Een koers kan relatief snel herstellen na een kleine recessie, als je dan als uitstapper niet op tijd bent in gestapt mis je het koersherstel.

Als er een recessie komt, dan betekent dat niet per se het einde van de opgaande aandelenkoersen. Het onderzoek laat zien dat aandelenmarkten na een neergang, kort na de start van de ‘reguliere’ recessie, weer herstellen. Houd daarom vast aan je beleggingsstrategie voor de lange termijn en laat je niet leiden door de waan van de dag. Evi van Lanschot zegt: vermogensbeheer is een beleggingsstrategie voor de lange termijn. Het advies is dan ook: kijk verder vooruit in plaats van de komende maanden. Belegd blijven is in de meeste recessies de beste oplossing.

Categorieën
Beleggen

Het achtste wereldwonder: rente op rente

De heer Einstein en zijn uitvindingen hebben hem beroemd gemaakt. Decennia geleden heeft hij in een interview een opmerking gemaakt, die vandaag de dag nog steeds niet is vergeten. Er werd gevraagd wat ij het achtste wereldwonder vond. Hij antwoordde: samengestelde rente. Tegenwoordig noemen we dat vaak het rente-op-rente effect of gebruiken we de Engelse term: compounding. Hoe je het ook noemt, een klein wonder is het zeker.

Wat is eigenlijk samengestelde rente? Of rente op rente?

Dat is eigenlijk best simpel, namelijk: dat als je rente ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over die rente weer rente ontvangt. Door het rente op rente effect groeit je vermogen zonder dat je zelf ‘extra’ geld in hoeft te leggen.
 
Hoewel we vaak spreken van rente-op-rente. Kunnen we bij beleggen spreken over het rendement-op-rendement effect. Dat werkt in principe hetzelfde: het rendement dat je ontvangt over je beleggingen, laat je staan op je beleggingsrekening. Hierdoor ontvang je opnieuw rendement over je eerder ontvangen rendement. Dit heeft een enorm effect. Wanneer je dit principe jarenlang door laat werken, treedt er namelijk een sneeuwbaleffect op. Je beleggingen groeien steeds harder.

Rendement op rendement berekenen

Stel, dat je eenmalig € 1.000 belegt. Met deze € 1.000 behaal je ieder jaar een rendement van 4%. Dan kan je het rekenvoorbeeld hieronder gebruiken:

Jaar Berekening rendement
1 € 1.000,00 * 1.04 = € 1.040,00
2 € 1.040,00 * 1.04 = € 1.081,60
3 € 1.081,60 * 1.04 = € 1.124,86
4 € 1.124,86 * 1.04 = € 1.169,85
5 € 1.169,85 * 1.04 = € 1.216,64
6 € 1.216,64 * 1.04 = € 1.265,30
7 € 1.265,30 * 1.04 = € 1.315,91
8 € 1.315,91 * 1.04 = € 1.368,55
9 € 1.368,55 * 1.04 = € 1.423,29
10 € 1.423,29 * 1.04 = € 1.480,22
11 € 1.480,22 * 1.04 = € 1.539,43
12 € 1.539,43 * 1.04 = € 1.601,00
13 € 1.601,00 * 1.04 = € 1.665,04
14 € 1.665,04 * 1.04 = € 1.731,65
15 € 1.731,65 * 1.04 = € 1.800,91

Kies voor de lange termijn

In de grafiek hiernaast zie je dat de totale opbrengst drastisch omhoog schiet naarmate het geld langer staat. Hier zie je wat rendement-op-rendement met je geld kan doen. Dit is ook waarom het verstandig is op tijd te beginnen met beleggen en te kiezen voor de lange termijn.

Wil je zelf uitrekenen wat het effect van rendement-op-rendement is bij een bepaalde rente en looptijd? Dat doe je in deze calculator. Hier kun je met de inleg bedragen wat spelen.

Tabel rendement op rendement

Factoren voor succes

Hoe groot het effect van samengestelde rente is, hangt van drie factoren af:

  1. Tijd. Hoe lang laat je het geld staan? Je ziet in de grafiek dat het effect groter wordt naarmate er meer tijd voorbij gaat.
  2. Het percentage aan rente of rendement dat je maakt. Op een spaarrekening krijg je tegenwoordig amper rente, dit heeft invloed op je rendement. Hierdoor is het effect van rente-op-rente beperkt. Hoe hoger je rendement, hoe groter de impact is van wat Einstein het achtste wereldwonder noemde.
  3. Het startbedrag. Hoe groter je startbedrag, hoe groter het effect. Dat startbedrag groeit tenslotte ieder jaar mee.


Een van de rijkste beleggers op deze aarde, Warren Buffet, doet al jaren zijn voordeel met samengestelde rente. Hij kocht zijn eerste aandelen toen hij 11 jaar oud was. Hij behaalde bovengemiddeld rendement en bleef tientallen jaren van zijn geld af. Je kunt je voorstellen hoe groot het effect van rendement-op-rendement dan is.

Categorieën
Crowdfunding Cryptocurrency

Bitcoin crowdfunding: het alternatief voor Kickstarter?

Kickstarter en Patreon kennen we intussen allemaal wel. Het zijn ideale manieren om het benodigde geld op te strijken en zo een project of zelfs de opstart van een onderneming te financieren. Het platform fungeert hierbij als tussenpersoon om zo starters en financiers samen te brengen. In ruil eist het dan weer een financiële vergoeding. Bij Kickstarter gaat het bijvoorbeeld om een success fee van 5% met daarnaast een afhandelingskost en een vaste vergoeding per aangebrachte investeerder. De touwtjes houden ze eveneens graag zelf in handen. En hierdoor stappen steeds meer mensen over naar Bitcoin Crowdfunding.

Wat is Bitcoin Crowdfunding?

Bij klassieke crowdfundingplatformen is er altijd sprake van centralisatie en houdt één platform de touwtjes strikt in handen. Hierdoor kan het ook fikse tarieven en een aantal strenge regels opleggen. Bij Bitcoin Crowdfunding, een tool aangeboden door BTCPay Server, is het tegendeel waar en verkrijg je een interface die je zelf opzet en dit onafhankelijk van een derde partij die voortdurend de controle hoopt te behouden. Supporters betalen dan ook gewoon rechtstreeks aan jou en je kan ook zelf aan de campagne sleutelen, zonder dat je tegen de beperkingen van het platform aanloopt.

Decentraal financieren: waarom zou je dat doen?

Het grootste voordeel van Bitcoin Crowdfunding is uiteraard de decentrale werking. Je legt zo min mogelijk de macht bij externe diensten waarvan je maar moet hopen dat ze hun beloftes nakomen. Zeker indien hun eigen jaarcijfers rood kleuren is dat niet zonder risico. Maar zelfs indien er financieel geen vuiltje aan de lucht is, blijf je natuurlijk steeds beperkt tot de opgelegde voorwaarden. Voorwaarden die ze bovendien eenzijdig mogen aanpassen. Lees ze gerust even door: ze zijn zelden rooskleurig. Of toch niet voor jou. Daarom is decentraal financieren een te overwegen alternatief. Zo houd je zelf de touwtjes in handen en hoef je geen ongunstige voorwaarden te slikken.

Overigens zijn er nog een aantal andere belangrijke voordelen verbonden aan Bitcoin Crowdfunding. Je hebt bijvoorbeeld zelf toegang tot de CSS waardoor je zelf aan je campagne kunt knutselen. Hierbij behoud je alle vrijheid. Denk eveneens aan het vrij instellen van mijlpalen, beloningen, het vrij configureren van een minimaal en een maximaal op te halen bedrag en uiteraard de vrijheid om zelf jouw campagne te hosten.

Gaat Bitcoin Crowdfunding Kickstarter dan van de troon stoten?

Dat lijkt ons toch niet het geval te zijn. Niet alleen omdat de positie van Kickstarter gewoon te sterk is, ook omdat het wel degelijk zijn meerwaarde bewijst. Het gebrek aan decentralisatie en de aanwezigheid van een vertrouwde omgeving schept immers vertrouwen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen investeren via crowdfunding, maar indien je onbekende financiers aanspreekt, is vertrouwen nu eenmaal geen onbelangrijk gegeven. Hoe spijtig het ook mag zijn: het decentraal karakter van Bitcoin Crowdfunding loopt zo al snel tegen z’n beperkingen aan.

Hierdoor omschrijven we Bitcoin Crowdfunding liever als een alternatief. Zijn techneuten jouw gedroomde financiers en ben je op zoek naar budget om een ware Bitcoin revolution te ontketenen? Dan is Bitcoin Crowdfunding inderdaad een heerlijk idee. Wil je als online ster helemaal vrij zijn over wat je in jouw videokanalen verkondigt, zonder rekening te moeten houden met al te veel policies van derde partijen? Dan is dat mogelijks ook het geval. Wil je bij het grote publiek geld ophalen om shampooflesjes te maken? Dan kies je toch beter voor Kickstarter. En zo zal je steeds een afweging moeten maken tussen centrale en decentrale crowdfunding. En tussen Kickstarter, Patreon, Bitcoin Crowdfunding en tientallen andere alternatieven.

Categorieën
Beleggen Sparen

Beleggen of sparen? Zo maak je de goede keuze

Het jaar 2018 was voor de beleggers geen goed jaar. Veel vragen die dan direct komen zijn, is sparen dan niet een beter alternatief? Hieronder een overzicht van wat het op kan leveren en de risico’s van sparen en beleggen. Daarnaast heeft Evi van Lanschot op haar website een mooie sparen of beleggen tool, hiermee kan je snel checken wat het jou kan opleveren.

Sparen – het risico en rendement

Wat is het verschil tussen sparen en beleggen? Juist dat zijn de risico’s en het rendement. Bij sparen loop je geen risico dat je geld minder waard gaat worden, maar het levert vaak wel minder rendement op.

Let wel op dat je geld over een langere periode wel minder waard kan worden. Door de geldontwaarding koop je met je spaargeld in de toekomst minder. Ook betaal je jaarlijks boven een bepaald bedrag belasting over je vermogen, wat kan leiden tot een negatief rendement.

Beleggen – het risico en rendement

In vergelijking met sparen kan beleggen over een langere periode je een (veel) hoger rendement opleveren. Er zijn verschillende manieren om beleggen aan te pakken. Hoeveel risico je daarbij wilt nemen, bepaal je zelf aan de hand van je beleggingsprofiel.

Deel mee in het succes van bedrijven

Als je bijvoorbeeld via een gespreid beleggingsfonds investeert in aandelen van diverse ondernemingen kun je als aandeelhouder meedelen in het succes van deze ondernemingen. Niet alleen kan de waarde van je aandeel stijgen op de beurs, ook delen ondernemingen vaak een deel van de winst, in de vorm van dividend. Beleggen is daardoor dé manier om op lange termijn vermogen op te bouwen. Risico is er ook. Je belegging kan veel minder waard worden.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je altijd voor een langere periode. Op lange termijn wisselen goede en slechte beursjaren elkaar namelijk af. In 2018 was het rendement op veel aandelenbeurzen bijvoorbeeld laag. Door onzekerheid bij beleggers over politieke en economische ontwikkelingen. Bij beleggen is het belangrijk niet naar het rendement over één jaar te kijken. Hoe langer de periode waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

De ideale combinatie tussen rendement en risico

Sparen of beleggen? Je bent niet de enige die twijfelt tussen beleggen en sparen als het gaat om het opbouwen van vermogen. Sparen voelt vertrouwd. Je spaargeld staat op een rekening binnen handbereik. Dat maakt een spaarrekening een ideale plek voor een financiële buffer voor voorziene en onvoorziene uitgaven op de korte termijn.

Waarschijnlijk houd je naast je buffer nog geld over. Het is een goed idee om dit geld te laten groeien. Dat kun je doen door te beleggen. Zo bouw je vermogen op waarmee je je financiële wensen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een (ander) huis, de studie van je kinderen of meer inkomen voor later.

Bij de keuze tussen beleggen en sparen draait alles om jouw ideale combinatie tussen rendement en risico. Vaak is dat een combinatie van sparen – de genoemde buffer – en beleggen. Hoeveel risico je met beleggen wilt nemen kies je vervolgens zelf. Zo vergroot je je kans op het opbouwen van een aantrekkelijk vermogen op lange termijn.

Categorieën
Beleggen Sparen

Wat kun je bereiken met maandelijks 50 euro?

Iedereen kan beleggen en wij geloven in beleggen met een stip aan de horizon.Die stip bereiken kan ook in kleine stapjes. Wist je dat je een mooi bedrag op kunt bouwen met een klein bedrag per maand?

Weet wat je kan missen

Voordat je überhaupt begint met beleggen is het goed om inzicht te hebben in je financiële situatie. Er komt iedere maand geld binnen en er gaat iedere maandgeld uit. Je hypotheek of huur moet immers worden betaald, de ijskast moet vol en zo heb je vast nog veel meer vaste lasten. Zet deze eens op een rijtje en streep ze af van je inkomsten. Zo zie je hoeveel jij elke maand overhoudt voor leuke dingen en om te sparen of beleggen.

Afhankelijk van je inkomen en levensstijl is dit een X-bedrag. Deel ook dit bedrag weer op in delen voor extraatjes, sparen en beleggen. Met het laatste bedrag gaan we aan de slag.

Een klein bedrag maakt een grootverschil

Stel, je houdt iedere maand € 500 over om helemaal vrij te besteden. Daarvan wil je een keer uit eten, de kroeg in, nieuwe kleren kopen en nog wat andere leuke dingen doen. Alles bij elkaar kost dat zo’n € 250. Omdat je nooit weet of de wasmachine het een keer gaat begeven en je spaart voor je droomreis zet je ook € 200 op een spaarrekening. Zo bouw je aan een fijne buffer voor onverwachte uitgaven en grote uitgaven in de toekomst. Je houdt nog € 50 over.Ook niet veel, denk je nu misschien. Maar die € 50 per maand kunnen je een hoop geld opleveren als je gaat beleggen.

Periodiek beleggen noemen we dat. In plaats van in een keer een groot bedrag beleggen, leg je iedere maand een door jou gekozen bedrag in.

Met een neutraal beleggingsprofiel en een beleggingshorizon van twintig jaar is de verwachte opbrengst zo’n € 22.000 als je vanaf nu iedere maand vijf tientjes belegt. In die periode jaar heb je zelf ruim € 13.000 ingelegd. In twintig jaartijd heb je dus bijna ongemerkt € 9000 verdiend.

Uiteraard kent beleggen zijn risico’s en kun je een deel van je inlegverliezen. Ook bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst.

Sparen versus beleggen

Natuurlijk hoef je jouw € 50 niet per se op een beleggingsrekening te zetten.Je kan er ook voor kiezen om op een extra spaarrekening vermogen op te bouwen.Met de huidige lage spaarrente levert je dit waarschijnlijk op de lange termijnwel minder op. Hoeveel? Dat bereken in de hierboven genoemde tool.

Beleg voor je (klein)kind

Je hoeft natuurlijk niet alleen voor jezelf te beleggen. Misschien zet je nu al elke maand een klein bedrag opzij voor je kind. Voor je het weet zijn ze 18 en gaan ze studeren, het huis uit of op wereldreis. Hoe gaaf zou het zijn als je op dat moment een financieel steuntje in de rug kunt geven? Begin daar nu mee door maandelijks € 50 te beleggen voor je (klein)kind.

Lees hier ook direct hoe je minder geld kunt uitgeven en dus eerder € 50 kunt besparen.

Categorieën
Cryptocurrency

De digitale munt, durf jij erin te investeren?

Digitale munten of cryptomunten hebben iets ongrijpbaars. Je kan ze kopen maar je krijgt ze niet echt in handen. Ze bestaan slechts op papier of beter gezegd, in je een digitale wallet. De cryptomuntenhandel is heel toegankelijk en voor een klein bedrag kan je al meedoen.

Vorig jaar, 2017 was echt het jaar van de cryptomunten. Vooral de waarde van de Bitcoin steeg tot ongekende hoogten. Die waarde daalde later ook wel weer, maar toch blijft het interessant om erin te investeren. Ook voor beginners.

Wat moet je doen voor je de stap waagt?

Wat moet je doen en weten voor je je geld in cryptomunten gaat beleggen?

1. Vergaar kennis

Verdiep je in het kopen en verkopen van cryptomunten. De bitcoin is niet de enige munt, er zijn duizende andere digitale munten. Bekijk de verschillende handelsplatformen voor crypomunten. Vergelijk de betalingsmogelijkheden en de digitale munten die je er kan kopen. Je kan niet bij ieder platform dezelfde munten kopen en verkopen.  De betaalwijzen kunnen ook verschillen net als het minimum te besteden bedrag en de kosten per transactie. In deze video leer je bijvoorbeeld dat Bitcoincash kopen via Satos heel eenvoudig is.

2. Waar sla je je cryptomunten veilig op?

Je slaat je munten op in een zogenaamde wallet. De wallet maak je aan voordat je je eerste aankoop gaat doen. Een wallet  kan je vergelijken met een soort online bankrekening. Via de wallet kan je cryptomunten verzenden, ontvangen en beheren. In plaats van een bankrekeningnummer heb je nu een wallet ontvangstadres. Er zijn online, software en hardware wallets. Afhankelijk van je ervaring en de grootte van de bedragen waarin je handelt, is de ene wallet geschikter dan de ander. 

3. Welke munten kies je?

Daar zou je waarschijnlijk een heel boek over vol kunnen schrijven. Bovendien weet niemand helemaal zeker welke munten gaan stijgen of dalen. Veel beginnende beleggers kijken vooral naar de prijs van een munt. Minstens zo belangrijk is de hoeveelheid munten die op dat moment in omloop is.  Kijk daarom ook naar de totale hoeveelheid cryptomunten die op dit moment in omloop zijn en vermenigvuldig die met de actuele waarde in bijvoorbeeld euro’s. De Bitcoin mag dan de bekendste zijn, kijk ook eens naar andere munten. Hier kan je bijvoorbeeld de Bitcoincash kopen via Satos.

4. Verdeel je risico

Investeer niet al je geld in één munt maar spreid het risico door in verschillende munten te beleggen. 

5. Veiligheid voor alles

Net als met zaken of handelingen met echt geld, moet je met digitale munten ook heel voorzichtig zijn en altijd voor veilig gaan. 

Natuurlijk sla je de inloggegevens van je wallet ergens veilig op zodat je er altijd weer bijkan. Kies bij voorkeur voor een wallet met een Two Factor Authentication (2-FA). Behalve om je wachtwoord, word je bij het inloggen om een extra code gevraagd die naar een ander apparaat, meestal je mobiel wordt gestuurd. 

6. Laat je niet gek maken

De koers van cryptomunten is constant in beweging en het kan een verslavende werking hebben. Zeker als de waarde van de munten die je hebt gekocht, stijgt, wilt je de koers constant in de gaten houden. Probeer het wel leuk te houden. Stel automatische meldingen in zodat je een berichtje krijgt op je mobiel als een munt boven of beneden een bepaalde waarde komt. Het moet tenslotte geen obsessie worden….

Categorieën
Beleggen

Investeerder vs. Consumenten mind set – Hoe winstgevend is investeren in Netflix?

Als je overweegt een carrière te maken als financiële handelaar of investeerder, dan is belangrijk dat je de juiste mindset hebt. De drang om kennis te vergaren moet centraal staan, omdat deze mindset je in staat stelt te handelen op basis van data en inzicht in plaats van emotie.

Het is ook van belang om nieuwe innovaties te benaderen vanuit een investeerders perspectief en niet alleen vanuit een consumenten perspectief. De video-streaming dienst aangeboden door Netflix is een goed voorbeeld hiervan.

Tegen een prijs van €7,99 per maand heeft Netflix een groot assortiment aan video’s voor de consument maar je zou ook kunnen kijken naar wat dit bedrag jou oplevert wanneer je het investeert in Netflix aandelen.

Hoeveel zou een investering opleveren tegenwoordig en hoe staat het ervoor met Netflix aandelen de komende tijd?

De stijging van Netflix aandelen

Tien jaar geleden bracht Netflix de inventieve video-streaming uit op de markt en sindsdien is het exponentieel gegroeid. Volgens het CNBC is het aantal abonnees gestegen met vijf miljoen tijdens het laatste kwartaal van 2017 en heeft het bedrijf nu een gebruikersbestand van 110 miljoen.

Deze informatie draagt bij aan de overweging om te investeren in Netflix. Er is geen twijfel aan dat het bedrag dat je maandelijks betaalt om video’s en series te kijken, je geld had kunnen opbrengen als je dit de afgelopen tien jaar geïnvesteerd had in Netflix aandelen.

Stel je voor je had een lumpsum bedrag geïnvesteerd van €1.000 in Netflix in 2007 toen streamen nog niet bekend was. Volgens bepaalde bronnen zou deze investering nu €51.966 waard zijn sinds vorig jaar oktober, dat is meer dan 50 keer meer dan de initiële investering.

In dit opzicht heeft Netflix in de laatste tien jaar zowel Amazon als Apple overtroffen, omdat diezelfde investering respectievelijk €12.398 en €6.228 zou hebben opgebracht.

Het investeren van je abonnement in Netflix – wat zou de opbrengst zijn na een jaar?

Als we kijken naar het rendement van een jaar abonnement van €89,88 dan zou je een opbrengst van €4.494 kunnen verwachten. De waarde van een maandelijks abonnement zou je €374,50 opleveren. Dit bewijst dat je geen grote investering hoeft te doen om winst te maken in blue-chip aandelen en tevens benadrukt het de aanhoudende en consistente groei van Netflix.

De les die we hier leren is duidelijk; niet veel mensen hadden de grootte van het succes van Netflix in 2007 voorspeld maar degenen met een investeerders mindset zagen de potentie van het bedrijf en de impact die het zou hebben op de markt.

Conclusie

Het valt niet te ontkennen dat Netflix een populaire service aanbiedt, een service die plezier brengt en die kijkers flexibiliteit biedt over de hele wereld.

Vanuit een investeerders perspectief biedt het bedrijf meer dan alleen plezier, het biedt ook goede investeringsmogelijkheden en degenen die vanaf het begin hebben geïnvesteerd, hebben de vruchten hiervan geplukt. Al met al, investeren in Netflix aandelen geeft investeerders toegang tot blue chip aandelen en betrouwbaar dividend en deze zullen waardevol blijven naarmate het bedrijf groeit.

Categorieën
Cryptocurrency

De eerste investering in cryptovaluta

De wereld van de digitale valuta groeit elke dag verder. De Nederlander heeft gemiddeld € 100 geïnvesteerd in cryptovaluta en daarmee lijken we een beetje de kat uit de boom te kijken. Eerder plaatsen we al een artikel over de mogelijkheden om te beleggen in cryptocurrency. Hierin werden de voordelen en nadelen tegenover elkaar gezet.

Wanneer je aan de slag wilt met cryptovaluta, dan is de eerste investering de lastigste. Welke website kies je, waar moet je op letten en in hoeveel verschillende munten kun je het beste investeren?

Voordat je de eerste investering doet

Hoewel het aantrekkelijk lijkt om direct een investering te doen via een van de vele websites, is het goed om eerst een stap terug te doen. Je hoeft niet precies te weten hoe de blockchain opgebouwd is of hoe de technologie precies werkt. Je moet echter wel weten hoe je de munten op kunt slaan, welke munten sterk zijn en waar je op moet letten voordat je investeert in een bepaalde munt. Zo kun je kijken naar de volgende elementen:

  • Wat is de actuele waarde van de munt in verhouding met het koersverloop;
  • Hoe groot is de community en hoe groot is het dagelijkse handelsvolume;
  • Lost de cryptomunt een probleem op of is het een toegevoegde waarde op een andere manier;
  • Is het een cryptomunt die jou persoonlijk aanspreekt.

Deze punten zijn een goede manier om voor het eerst te kijken naar de cryptovaluta, maar wanneer je zelf alle websites na moet lopen om informatie te zoeken, dan wordt het een lastig verhaal. Daarom is het beter om direct te kiezen voor een Nederlandstalige website waar je veel informatie kunt vinden, zoals Cryptostart. Hoe meer tijd en aandacht je besteedt aan de voorbereiding, hoe groter de kans is op succes.

Risicomanagement en de manier van investeren

Investeren in cryptovaluta kan een leuke winst opleveren binnen een korte tijd. Je kunt er ook voor kiezen om een doelstelling te kiezen voor de langere termijn. Het is belangrijk om van tevoren een idee te hebben over wat je precies wilt gaan doen. Dit hoeft geen eenduidige lijn te zijn. Je kunt ervoor kiezen om 50% van de investeringen voor de langere termijn in te zetten en de andere helft voor de korte termijn. Je kunt ook op een later moment het plan aanpassen wanneer je denkt dat je nu een beter idee hebt over de mogelijkheden.

Wat in ieder geval van groot belang is, is dat je aan risicomanagement doet. De eerste stap is nooit meer geld te investeren dan je kunt missen. De tweede stap is het verdelen van de investering over verschillende munten of investeringsmogelijkheden. Wil je het uitsluitend bij cryptovaluta houden omdat de drempel hier lager is dan bij aandelen en effecten? Dan betekent dit dat je niet alleen Dogecoin koopt bijvoorbeeld. Je verdeelt de investering over Bitcoin, Ethereum Classic en Ripple, om maar een paar voorbeelden te noemen. Mocht een van de munten ineens in waarde dalen, dan kunnen de overige investeringen het verlies voor je opvangen.

 

Categorieën
Beleggen

Beleggen in cryptocurrency: de voor- en nadelen

Cryptogeld wordt in de media beschreven als de ultieme manier om rijk te worden. De laatste zes maanden ziet de Nederlandse markt zijn aandeel in cryptovaluta dan ook verdriedubbelen tot ruim een half miljoen. Toch worden we regelmatig geconfronteerd met verhalen over fraude, hackers en instortende beursgangen, dus is cryptogeld nou wel zo’n verstandige investering? En is dit het beste moment om in te stappen? Hier vind je de voor- en nadelen van beleggen in cryptovaluta zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is cryptogeld?

Cryptogeld, ook bekend als het Engelse cryptocurrency, is een digitale munteenheid. De meest bekende cryptovaluta is Bitcoin, maar er bestaan andere varianten zoals Ethereum en Litecoin. Cryptogeld is aanwezig binnen een netwerk van gebruikers; er zijn geen banken bij betrokken. Je kunt deze valuta gebruiken om anoniem online betalingen te maken zonder transactiekosten – zelfs naar het buitenland.

Voordelen van investeren in cryptovaluta

Investeren in cryptovaluta is een makkelijk en vlot proces. Er zijn namelijk verscheidene websites waar je je kunt registreren en vervolgens veilig cryptovaluta kunt aankopen, via iDeal of Paypal. Zodra je een account, of ‘wallet’, hebt, kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld je Bitcoin gebruiken om Ethereum te kopen, en andersom. Maar de grootste reden om over te schakelen naar een digitale munt, is natuurlijk de kans op gigantische winst: een Bitcoin die in 2013 €20 waard was, is nu meer dan €8000 waard!

Nadelen van investeren in cryptovaluta

Zoals bij traditionele vormen van beleggen is een stijging helemaal niet gegarandeerd. Niemand weet wat de toekomst brengt en het risico om verlies te lopen is groot.

Ook belangrijk om te weten is dat cryptogeld, net als gewoon geld, gestolen kan worden. De toegang tot je ‘wallet’ is beschermd met een toegangscode die je nooit met anderenmag delen. Bewaar je wachtwoord niet op je computer, maar op een papiertje of USB-stick op een veilige locatie. De meeste mensen hebben een ‘wallet’ via een online service waar ze kunnen inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord. Deze opslagdiensten zijn moeilijk te hacken, maar cybercriminelen slagen er nog steeds in om je e-mail en wachtwoord te wijzigen en toegang te verkrijgen tot jouw cryptogeld. Je kunt het risico hierop verkleinen door tweestapsverificatie in te schakelen bij zowel je e-mail als je ‘wallet’ provider.

Vergeet ook niet om cryptovaluta te kopen en verkopen op vertrouwde websites en vermijd internetfraude.

Zoals met iedere vorm van beleggen is er een risico verbonden aan investeren in cryptovaluta. Je zult trends nauwlettend in de gaten moeten houden – een beetje zoals wedden op een sportwedstrijd, bijvoorbeeld bij Unibet: je grootste kans op winst is als je precies weet hoe het gaat met je team en hun belangrijkste tegenstanders.