Categorieën
Besparen

Brandstof auto: wat is de voordeligste?

Als je op dit moment in een benzineauto rijdt en tijdens het tanken de lagere prijzen voor diesel ziet, vraag je je misschien af of het niet slimmer is om je huidige wagen in te ruilen voor een dieselvariant. Of misschien is elektrisch rijden voordeliger? Wat de meest slimme oplossing is, hangt voor een groot deel van je persoonlijke situatie af. In dit artikel nemen we de verschillende mogelijkheden met je door.

Diesels perfect voor grote afstanden

Eigenlijk kun je vrij eenvoudig bepalen of een dieselauto financieel aantrekkelijker is. Als je minder dan 15.000 kilometer per jaar rijdt, is het economisch verstandiger om gewoon gebruik te blijven maken van een benzineauto. Dat heeft niet alleen met de brandstofkosten te maken, maar bijvoorbeeld ook met de te betalen wegenbelasting. Die is voor dieselauto’s soms wel 50 procent hoger dan bij benzineauto’s. Kortom: alleen als je veel met de auto op pad bent, is het slim om van een benzine- naar een dieselauto over te stappen.

Elektrisch of hybride-rijden

En hoe zit het dan met elektrisch rijden? Vraag je je waarschijnlijk af. Het voordeel van elektrisch rijden is dat er geen wegenbelasting betaald hoeft te worden. Die regeling geldt in ieder geval tot eind 2024. Doel van dit voordeeltje is om elektrisch rijden onder Nederlandse autorijders te stimuleren. Maak je veel kilometers en ben je bang dat je onderweg met een lege accu langs de kant van de weg komt te staan omdat er geen vrije laadpaal in de omgeving te vinden is? Kies dan voor een hybride-model dat zowel met elektriciteit als met reguliere brandstof overweg kan. In dit laatstgenoemde geval betaal je weliswaar wel wegenbelasting, maar krijg je 50 procent korting. Deze kortingsregeling loopt tot eind 2024. Vervolgens kun je nog een jaar van 25 procent korting profiteren, waarna vanaf 2026 de kortingsregeling wordt beëindigd.

Voordeel met benzineauto

Besluit je om voorlopig gewoon in een benzineauto te blijven rijden, dan zijn er toch een aantal mogelijkheden om de kosten te drukken. Een daarvan is door via een online vergelijkingssite op zoek te gaan naar een goedkope autoverzekering, die premievoorwaarden biedt waar je je helemaal in kunt vinden. Naast een

goedkope autoverzekering is het ook mogelijk om op je benzinekosten te besparen. Vermijd als het even kan tankstations langs de snelweg. Daar betaal je gegarandeerd de hoofdprijs voor brandstof. Door even een afslag te nemen en in een dorpje te tanken, bespaar je in de regel minstens 10 cent per liter. Met behulp van speciale apps is het vinden van het goedkoopste tankstation in de omgeving overigens heel erg makkelijk. Tenslotte kun je natuurlijk ook je rijstijl aanpassen, zodat het brandstofverbruik afneemt.

Categorieën
Besparen Eigen bedrijf

ZZP’er? Dan is een fiets van de zaak iets voor jou

Een fiets van de zaak, en in steeds meer gevallen gaat het dan om een elektrische fiets, wordt steeds populairder. Zeker met ingang van het nieuwe fietsplan, op 1 januari 2020, wordt het leasen van een zakelijke fiets steeds aantrekkelijker. Voor veel werkgevers is dit een reden om per deze datum met een nieuwe regeling om een fiets te leasen te komen. Maar hoe zit dit als je niet in loondienst bent, maar als ZZP’er je geld verdient? Is een fiets van de zaak dan ook een optie?

Het nieuwe fietsplan

De overheid stimuleert werknemers en werkgevers graag om de auto wat vaker te laten staan, en op de fiets te stappen. Dat scheelt namelijk heel wat files op de wegen, waar we met zijn allen van profiteren, en is ook nog eens stukken beter voor het milieu. Daarnaast brengen we onze dagen meer en meer zittend door, en komen heel veel personen absoluut niet meer toe aan hun dagelijkse portie beweging. Op de fiets naar het werk gaan zou hier een mooi verschil in kunnen maken.

Voor werkgevers geldt dat de fietsregeling die zij aan hun werknemers aan mogen bieden, met ingang van 1 januari 2020 sterkt versimpeld wordt. Met name het privé gebruiken van een fiets van de zaak wordt een stuk eenvoudiger gemaakt. Wie voorheen een fiets van de zaak in zijn bezit had, moest een keuze maken: ga je deze fiets alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, of ook privé?  Gebruikte je hem ook privé, dan moest je een uitgebreide kilometerregistratie bijhouden van hoeveel kilometer dit dan precies was, zodat dit kon worden verrekend. Nogal een gedoe: steeds als je naar de supermarkt gaat voor wat boodschappen of op je vrije dag even de kinderen uit school haalt, registreren hoeveel kilometer dat precies was. Je zou er bijna van in de auto stappen!

Gelukkig zag de overheid dit ook in, en werd de regeling een stuk makkelijker gemaakt: wie vanaf 2020 een fiets least, betaalt als bijtelling fiets van de zaak 7%. Punt. Geen administratieve rompslomp meer, niet meer ieder ritje registreren. Een hele vooruitgang!

Het fietsplan voor zelfstandigen

Dit nieuwe fietsplan kan ook door zelfstandigen worden gebruikt. Als ZZP’er waren er al verschillende manieren om een fiets als zakelijk vervoermiddel te gebruiken. Je kon bijvoorbeeld je privé fiets hiervoor inzetten, en daar een kilometervergoeding voor optellen bij je kosten. Ook kon je kiezen voor een fiets van de zaak ZZP, en deze in vijf jaar afschrijven. Ook kon je al aanspraak maken op verschillende aftrekposten, om de kosten nog verder te drukken, en de BTW terugvorderen. Een vereiste hiervoor was wel dat je kon aantonen de fiets vooral zakelijk te gebruiken: een kilometerregistratie dus.

Per 1 januari 2020 worden ook voor zelfstandigen de regels gemakkelijker. Ook voor hen gaat de 7% bijtelling gelden, zonder aan te hoeven tonen hoeveel er precies zakelijk en privé met de fiets gereden wordt. Een goede reden om de auto te laten staan, en over te stappen op de fiets?

Categorieën
Besparen

Ingaan op een energie aanbieding? Let op deze vijf aspecten

Komt er een energie aanbieder bij de deur om nieuwe klanten te zoeken? In veel gevallen krijg je dan een aanbod. In dit aanbod wordt vaak gezegd dat de huidige energieleverancier te duur is en dat het goedkoper kan. In veel gevallen is deze bewering waar, want wanneer een energiemaatschappij een nieuwe klant vindt, worden er welkomstkortingen gegeven.

Daarom is het jaarlijks overstappen van energie aanbieder zeker een goed idee om te besparen. Wel zijn er belangrijke aspecten die men in overweging moet nemen, wanneer er van energiemaatschappij gewisseld wordt.

Vijf belangrijke aspecten

Er zijn belangrijke aspecten om mee te laten wegen bij het overstappen van energieaanbieder. Bij colportage aan de deur willen verkopers vaak meteen de overstapformulieren al invullen. Bij telefonische colportage wordt vaak al vrij snel een nieuw energiecontract verkocht. Toch raden we aan eerst zelf goed onderzoek te doen.

Ervaringen van bestaande klanten

Bekijk bijvoorbeeld de ervaringen van bestaande klanten van de nieuwe energiemaatschappij eens. Hoe tevreden zijn zij over de kortingen die ze hebben verkregen? Hoe is de service bij de nieuwe energiemaatschappij? Kloppen de kortingen en tarieven? In veel gevallen loont het om de nieuwe maatschappij eerst even op te zoeken op het internet, alvorens over te stappen.

Controleer de prijzen op de website

Het is belangrijk om de prijzen op de website goed door te nemen. Niet alle energieleveranciers maken meteen duidelijk wat de gastarieven zijn en hoe hoog de regiotoeslag is. Het is tegenwoordig gebruikelijk dat energie aanbieders deze apart op de website vermelden, maar in sommige gevallen is de toeslag opgenomen in de tarieven. Een dergelijke site is energieaanbiedingen.nl.

Denk om de opzegvergoeding

Denk ook om de opzegvergoeding. Controleer voor het overstappen eerst goed of het huidige energiecontract al mag worden opgezegd. Wie opzegt voor het einde van het contract, kan een boete verwachten van de huidige energieleverancier. Deze boete noemt men de opzegvergoeding.

Vroegtijdig overstappen naar een andere energieleverancier kost geld. Dit is de opzegvergoeding. In sommige gevallen biedt de nieuwe energie aanbieder aan om de opzegvergoeding te betalen. Toch is dit bij een energie aanbieding lang niet altijd het geval. De maximale opzegvergoeding ligt tussen de 50 en 125 euro.

Automatische contractverlenging

Kijk ook naar de automatische contractverlenging. Het is belangrijk om te weten of het energiecontract jaarlijks stilzwijgend wordt verlengd. Wettelijk wordt het contract dan omgezet in een duur voor onbepaalde tijd. Met een opzegtermijn van 30 dagen mag de consument dan altijd opzeggen, zonder daarvoor een opzegvergoeding te hoeven betalen.

Rechten en plichten als koper: (telefonische) colportage

Wanneer men ingaat op een aanbieding van een energieaanbieder, is het goed te beseffen dat daar rechten en plichten bij horen. De regels voor de aankoop aan de deur en telefonische aankoop kunnen van elkaar verschillen. In ieder geval mag men binnen 14 dagen afzien van een koop op afstand. Het maakt niet uit of die afstand de deur is, of een telefoonlijn. Meer over colportage kun je hier vinden.

Categorieën
Besparen Zorgverzekering

Je zorgverzekering in 2020, dit wil je weten

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent dat het bijna tijd is om even goed naar je zorgverzekering te kijken. Wat gaat er volgend jaar veranderen en voldoet jouw zorgverzekering nog wel aan je wensen en behoeften?

De premie gaat omhoog in 2020

Inmiddels is bekend gemaakt dat de kosten voor de zorgverzekering omhoog gaan. Geschat wordt dat de kosten voor de zorgverzekering met €37 per jaar stijgen, dat is ongeveer €3 per maand. Dit is een schatting en het verschilt per verzekeraar. Hoeveel meer je voor jouw zorgverzekering moet gaan betalen, wordt uiterlijk op 12 november bekend gemaakt. Dat is ook het moment dat je verschillende basisverzekeringen met elkaar kan vergelijken.

Extra verzekeringen?

Als we het over de zorgverzekering hebben, is dat vaak de basisverzekering die voor iedereen verplicht is. Net als vorige jaren kan je ervoor kiezen om je basisverzekering naar eigen behoefte uit te breiden. Dat maakt je premie hoger maar is toch vaak een goed idee. De kans bestaat wel dat je dan ook voor zorg betaalt die niet bij je past en die je nooit nodig zult hebben. Niet iedereen heeft tenslotte behoefte aan kraamzorg, orthodontie of medische zorg in het buitenland.

Bij sommige verzekeraars zoals FBTO kan je daarom aanvullende modules kiezen die je zelf aan het begin van het jaar aan en uit kan zetten. Zo kies je alleen voor die zorg die bij je past en betaal je alleen daarvoor. Voor een klein bedrag extra per maand verzeker je jezelf dan voor modules als Alternatieve geneeswijzen, Gezichtszorg & Orthodontie voor kinderen tot 18 jaar, Spieren & Gewrichten, Conditie & Fitheid en meer. Dat is een goede manier om te besparen op je zorgkosten.

Eigen risico

Het eigen risico blijft in 2020 hetzelfde en dat is € 385 per jaar. Je kan er natuurlijk voor kiezen om je eigen risico te verhogen en zo je premie te verlagen.

Heb je recht op zorgtoeslag?

Als je ouder bent dan 18 en een laag inkomen hebt, dan heb je waarschijnlijk recht op zorgtoeslag. Dit moet je zelf aanvragen bij de Belastingdienst. De grens waaronder je voor zorgtoeslag in aanmerking komt moet voor 2020 nog bekend gemaakt worden. In 2019 lag de grens bij € 29.562 voor alleenstaanden en € 37.885 voor iemand met een partner. Verder mag je geen eigen vermogen hebben hoger dan € 114.776 voor een alleenstaande of meer dan € 145.136 samen met een partner (in 2019).

Categorieën
Besparen

Besparen met printen: zo doe je dat!

Een printer is voor velen een echte must-have; maar het printen kan ook best hoog in de kosten lopen. Gelukkig zijn er een aantal handige, praktische manieren waardoor je flink kunt besparen op de printkosten. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!

1. Slim je cartridges bestellen

De meest bekende kosten aan het printen zijn de nieuwe cartridges. Zeker de kleurencartridges lijken soms ongelooflijk duur te zijn. Hoewel print merken adviseren om altijd cartridges van hun eigen merk aan te schaffen, is dit helemaal niet nodig. Je kunt online ook allerlei goedkope huismerk inktpatronen vinden die je evenveel kwaliteit opleveren en een stuk minder duur zijn. Door altijd met huismerk cartridges te printen kun je wel een paar tientjes per maand besparen!

2. Print met goedkopere lettertypen

Er zijn maar genoeg lettertypen waar je uit kunt kiezen, maar wist je ook dat sommige lettertypen duurder zijn om te printen? Probeer juist met de ‘standaard’ lettertypen zoals Calibri, Arial en Verdana te printen: deze zijn een stuk goedkoper en vragen om minder inkt. Wil je het nog duurzamer aanpakken? Download dan een paar eco-fonts; fonts die speciaal ontwikkeld zijn om voor minder printkosten te zorgen.

3. Pas de standaardinstellingen aan

Veel printers staan nog niet op de juiste manier ingesteld en verbruiken hierdoor meer inkt dan nodig. Door de standaardinstellingen van de printer aan te passen kun je ervoor zorgen dat er duurzaam (en dus goedkoper) geprint wordt. Pas de standaardinstellingen bijvoorbeeld aan naar ‘zwart-wit’ printen in plaats van ‘kleuren’, en naar ‘dubbelzijdig’ printen in plaats van ‘enkelzijdig’. Dit kan je al snel een paar euro per maand op de kosten schelen.

4. Maak eerst een proefdruk

Moet er toch een belangrijk document in kleur geprint worden? Maak dan eerst een proefdruk in grijswaarden. Zo kun je kijken of alles op de juiste plek staat en op de juiste manier geprint wordt, zonder dure kleureninkt te verspillen.

5. Sla op als PDF

Hoewel er vaak geprint wordt vanuit een Microsoft Office document, kan dit leiden tot verspringingen op de pagina en dus op het document. Wanneer je jouw documenten voor het printen eerst in PDF opslaat, weet je zeker dat het op de juiste manier uit de printer komt.

6. Gebruik een code

Maken er veel mensen gebruik van een printer? Zorg dan dat ze een code in moeten voeren. Op deze manier geven ze de printopdracht door en moeten ze fysiek daadwerkelijk naar de printer om de code in te voeren om de printopdracht uit te kunnen voeren. Zo voorkom je printjes die uiteindelijk niet nodig bleken te zijn.

Categorieën
Besparen

5x Je energieverbruik verminderen

Elk huishouden in Nederland verbruikt flink wat energie. Buiten dat dit niet goed is voor je portemonnee, is het ook niet goed voor het milieu. Er zijn een veel verschillende manieren om je energieverbruik te verminderen.

Lees in dit artikel 5 handige tips.

Kies voor LED-verlichting

Een goede manier om energie te besparen is om alle lampen in huis te vervangen voor LED-lampen. Hoewel ouderwetse lampen een gezelliger en zachter licht geven, gaan ze wel een stuk minder lang mee en gebruiken ze meer energie. Let er ook op dat je lampen niet onnodig aan laat staan en zorg dat alle lampen uit staan als je de deur uitgaat.

Ga voor zonne-energie

Een van de effectiefste manieren om je energiegebruik te verminderen is door over te stappen op zonne-energie. Door zonnepanelen te kopen krijg je energie vanuit de zon, waar je niet voor hoeft te betalen. De zonnepanelen prijs is flink lager dan een aantal jaar geleden, waardoor je de investering gemiddeld in 7 jaar terugverdient. Wek je meer energie op dan dat je gebruikt? Dan gaat de overige energie het elektriciteitsnet in, waardoor een ander huishouden van jouw groene stroom profiteert.

Zet de wasmachine op een lagere temperatuur

Was jij je kleren altijd op 40 graden of hoger? Dan is het de moeite waard om dit aan te passen. Je was wordt net zo schoon wanneer je op 30 graden wast en je bespaart hier flink wat energie mee. Je wasmachine gebruikt namelijk de meeste energie om het water op te warmen. Heb je een eco-stand op je wasmachine staan? Probeer deze dan eens uit. 

Vervang je oude apparaten

De laatste jaren zijn veel huishoudelijke apparaten een stuk zuiniger geworden. Daarom is het goed om je oude apparaten te vervangen door nieuwe en zuinigere varianten. Denk bijvoorbeeld aan je koelkast, maar ook je cv-ketel en wasmachine zijn belangrijk. Wist je dat je met een nieuw apparaat tot wel 50% minder energie verbruikt? Dat is makkelijk besparen.

Zet apparaten helemaal uit 

Heb jij je televisie en andere apparaten altijd op stand-by staan, maar nooit helemaal uit? Doordat de stekker wel in het stopcontact zit, gebruikt je televisie nog wel flink wat stroom. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld je stereo en keukenapparatuur. Door de stekker uit het stopcontact te halen als je de apparaten niet gebruikt, bespaar je al snel een paar tientjes per jaar.

Categorieën
Besparen

Deze dingen had ik veel eerder moeten doen

“Dit had ik jaren eerder moeten doen”? Dat is een gedachten die je vast wel eens hebt gehad. Hieronder hebben we een 5-tal financiële acties voor je op een rij gezet. Door deze te lezen kan je eventueel meer geld kan creëren. Het mooie is: je kan er deze maand nog mee starten.

1. Hypotheekrente omlaag?

Ben je in bezit van een eigen huis en zit daarbij een hypotheek? Dan is het mogelijk dat je een zogenoemde ‘tophypotheek’ hebt. Jargontaal voor een hypotheek die op het moment van afsluiten meer dan 100% was van de waarde van je huis. Om dit extra risico te dekken, rekent je geldverstrekker een risico-opslag op je hypotheekrente.

Het mooie nieuws daarbij is dat: die opslag kan vervallen als je woning meer waard is geworden. Of als je flink hebt afgelost. Dat kan je zo maar een half procent rente schelen.

Bijvoorbeeld als je een rente van 3,5% neemt met daarbij een hypotheekbedrag van € 250.000 is het verschil per jaar ruim € 800 euro (dit is op basis van een annuïteitenhypotheek, zonder rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek). Dat geld kun je mooie aan andere dingen besteden.
 
Niet alle geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan. Onze tip is om ze daarom zelf erop te wijzen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een recente WOZ-waardering van de gemeente. Of de opslag kan verdwijnen, hangt ook af van de voorwaarden van je hypotheek. De ene geldverstrekker past de opslag alleen aan het einde van een rentevaste periode aan, de ander doet dit tussentijds.

2. Creëer een overzicht voor 2018

In de komende periode krijg je weer allerlei jaaroverzichten. Bijvoorbeeld de jaaropgave van je werkgever, een overzicht van je zorgkosten, de opgave van je erfpachtcanon en de betaalde premies voor lijfrenten. Deze overzichten heb je nodig voor je belastingaangifte.

Al die papier of email kunnen gaan slingeren. Ze verdwijnen altijd tussen de overige papieren. Als het dan tijd is om de belastingaangifte te doen, moet je goed zoeken naar de papieren en kan je ze uiteraard niet vinden. Daardoor kan het zijn dat je vergeet bepaalde aftrekposten op te nemen, zonde. Maak daarom vandaag nog een map ‘overzichten 2018’. Daar stop je direct alle papieren die hiervoor relevant in de map.

Het kan zijn dat je overzichten digitaal ontvangt. Geen probleem, maak op je computer een mapje met dezelfde naam. Verplaats de documenten direct na ontvangst naar deze speciale map. Zo heb je alle papieren bij elkaar als je aangifte moet doen en mis je geen belangrijke aftrekposten.

3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Je wilt je naasten verzorgd achterlaten, ook financieel. Maar heb je dat wel goed geregeld? Wat betekent het financieel gezien voor je gezin als jouw inkomen morgen wegvalt? Als je vermogen hebt opgebouwd, komt dat na je overlijden uit je nalatenschap vrij. Je naasten kunnen hun levensstijl dan voorzetten.

Heb je nog geen vermogen opgebouwd? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Voor een premie van ongeveer € 10 per maand sluit je een verzekering af die bij je overlijden € 100.000 uitkeert aan de door jou aangewezen begunstigde. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Zo zorg je voor financiële zekerheid voor je naasten, tot je zelf genoeg vermogen hebt opgebouwd.

4. Bekijk je secundaire arbeidsvoorwaarden

Afvallen of fitter worden, wie roept het niet in het nieuwe jaar. Via je werkgever zijn er vaak vele programma’s om medewerkers fit te houden. Om jou als medewerker fit te houden, hebben veel werkgevers in de arbeidsvoorwaarden mogelijkheden opgenomen om gratis of tegen lage kosten te sporten. Sluit bijvoorbeeld met korting een abonnement af op de sportschool of word lid van een sportvereniging. Leuk extraatje: soms geldt die korting zelfs voor je hele gezin!

5. Beginnen met beleggen

Met sparen en beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement dan bij sparen.

Voor veel mensen is de drempel om te starten met beleggen hoog. Omdat beleggen ingewikkeld lijkt, of omdat men denkt dat er een groot startbedrag nodig is. Maar niets is minder waar. Er zijn genoeg partijen waar je met een klein bedrag kunt starten om op die manier meer vermogen op te bouwen. Vermogensbeheer bij Evi van Lanschot is bijvoorbeeld al mogelijk vanaf € 1.000,-.

Categorieën
Besparen Lenen

Geld besparen op je lening doe je zo!

Je dure lening oversluiten

Het lijkt niet zo moeilijk om een te dure lening over te sluiten als de rente laag staat. Je vergelijkt de percentages en klaar. Toch is het iets ingewikkelder. Naast een lagere rentestand, zijn ook de oversluitkosten en de nieuwe looptijd bepalend voor het bedrag dat je uiteindelijk kunt besparen. Gelukkig kan je dat vooraf precies laten voorrekenen, zodat je exact weet hoeveel je er op vooruit gaat als je je lening oversluit. 

Lagere rente

Omdat de rente historisch laag staat, valt hier voordeel te behalen. Laat je persoonlijke lening overzetten en laat je voorrekenen hoeveel je dat scheelt bij de huidige marktrente.

Pas op: geld lenen kost geld

Bij iedere leenaanbieding zie of hoor je deze slogan. Dat moet van de toezichthouder AFM. Inmiddels snappen de meeste mensen de inhoud van die boodschap ook. Lenen kost inderdaad geld. 

Loansharks!

Maar wat mensen niet altijd in de gaten hebben, is dat er sneaky leenvormen bestaan, die ontzettend duur zijn gemaakt en die vermomd worden als:

  • vaste klantencard (van de Bijenkorf bijvoorbeeld)
  • gespreide betaling (bij de Wehkamp bijvoorbeeld)
  • ‘Koop nu en betaal over een half jaar´ aanbiedingen
  • flitskrediet
  • extra kredietruimte gebruiken
  • je mobiel inruilen op de nieuwste smartphone 
  • even rood staan op je betaalrekening (of je salarisrekening)

Het zijn juist deze leenvormen die schandalig duur zijn. Veel mensen hebben vaak niet in de gaten dat dit leningen zijn, die gewoon worden aangemeld bij het BKR. En je kredietruimte aantasten, als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen met een hypotheek.

Als je alles goed naleest, zie je dat voor zo´n verkapte lening, de maximaal toegestane rente (van momenteel 14% per jaar) wordt afgeschreven. 

Dat, terwijl de rente op een persoonlijke lening of een doorlopend krediet al snel 10% goedkoper is! Logisch dat de banken, warenhuizen en postorderbedrijven daar niet mee te koop lopen want deze marge is veel groter dan die op de verkoop op hun gewone spullen. Bizar eigenlijk.

Vraag vrijblijvend oversluitadvies

Iedereen kan wel wat meer financiële armslag gebruiken. Zeker als de feestdagen voor de deur staan. Daarom is het een goede zaak als je financieel specialisten kan laten voorrekenen hoeveel jij je per maand kunt besparen, door je leningen (en met name je verborgen leningen) over te sluiten naar één nieuwe, transparante lening met een veel lagere rente. 

Categorieën
Besparen Verzekeringen

Besparen op je verzekeringen

Voorjaar is niet alleen de tijd van het schoonmaken van het huis. Neem ook eens de tijd om je financiën op te schonen. Zo is een regenachtige lenteavond een uitstekend moment om eens naar je verzekeringen te kijken. Passen ze nog bij je situatie? Let maar eens op de volgende zaken.

Autoverzekering

Heb je een auto van een paar jaar oud, dan is het verstandig om eens naar je verzekering te kijken. Een nieuwe auto kan je namelijk prima Allrisk verzekeren. Auto’s van 5 tot 10 jaar oud zijn vaak WA+ verzekerd en auto’s die ouder dan 10 jaar zijn, worden vaak alleen WA verzekerd. Wat past  bij jouw situatie? Kijk ook eens naar het eigen risico van je autoverzekering. Kun je zelf een deel betalen als je schade hebt? Dat scheelt in de premie.

Reisverzekeringen

Sluit je voor elke vakantie een kortlopende reisverzekering af? Maar ga je vaker dan 1 keer per jaar op reis? En ga je bijvoorbeeld ook wel eens een dagje weg? Dan is het vaak voordeliger om een doorlopende reisverzekering af  te sluiten Ook bij een dagje weg naar het buitenland ben je dan verzekerd.

Zorgverzekering

Een gezin heeft vaak andere zorg nodig dan mensen zonder kinderen. Ben je meer gaan sporten, dan is dekking voor fysiotherapie wellicht handig. Kijk of je zorgverzekering nog past bij je situatie. Ook voor een zorgverzekering geldt een verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico. Kan je de eerste kosten zelf betalen wanneer je ziek wordt? Overweeg dan een hoger vrijwillig eigen. Zo bespaar je op je premie.

Je verzekeringen aanpassen

Je sloot je verzekeringen met een bepaalde looptijd. Pas daarom op tijd je verzekering aan. Je verzekeraar kan je vertellen wanneer de nieuwe situatie in gaat.

Meer doen met je geld

Misschien bespaar je maandelijks geld door de aanpassingen aan je verzekeringen. Dat geld kun je natuurlijk gebruiken om eens lekker uit eten te gaan. Maar je kunt het bespaarde geld ook voor je laten werken. Door het bedrag dat je nu maandelijks bespaart te investeren. Op een spaarrekening of door te gaan beleggen met dat geld.

Start beleggen met een klein bedrag

De spaarrente is op nu laag. Stort je geld op uw spaarrekening, dan levert dat op dit moment geen extra geld op. Beleggen kan nu meer geld opbrengen. Wist je dat je met elk gewenst bedrag kunt starten met beleggen? En als je maandelijks een klein bedrag bijstort, bijvoorbeeld 50 euro, dan groeit je belegging ongemerkt. Uiteraard brengt beleggen wel risico met zich mee. Je kunt via de site van Centraal Beheer bekijken of beleggen iets voor je is en wat je belegging kan opleveren.

Weet je al hoe je gaat besparen op je verzekeringen?

Artikel tot stand gekomen in samenwerking met Centraal Beheer

 

Categorieën
Besparen Eigen bedrijf

Energie besparen op kantoor

Ondernemen is best wel duur. Je betaalt gigantisch veel aan belasting, personeel, verzekeringen, kantoorhuur en daar bovenop komt ook nog eens de energierekening. Maar die laatste biedt gelukkig mogelijkheden. Met de volgende tips bespaar je op kantoor. 

Ten eerste de ketel. Hangt er in jouw kantoorpand nog een oude cv-ketel? Een HR-ketel is een stuk zuiniger en verbruikt minder energie. Het is vaak voordeliger om een oude, nog werkende ketel te vervangen voor een ketel met wat hoger rendement.

Subsidie

Wist je dat er een aantal maatregelen en producten zijn waar je subsidie op kunt krijgen van de overheid? En natuurlijk is het onder de streep ook belangrijk wat je betaalt voor je energie. Zoek een goedkope energieleverancier met de juiste energie aanbiedingen en vergeet niet de prijzen te vergelijken. Zo kun je in een paar jaar honderden euro’s besparen!

Zet de kachel een graadje lager

Moet je veel verwarmen? Probeer de thermostaat eens wat lager in te stellen en kleed je gewoon naar het seizoen. In de winter is het nergens voor nodig om in een T-shirt met korte mouwen rond te lopen en met een goede trui hoeft de verwarming niet zo hard te branden. Daarnaast is het goed ervoor te zorgen dat je kantoor goed geïsoleerd is. Het is ook slim om te investeren in zonnepanelen, die verdienen zich snel dubbel en dwars terug.

Verlichting

Wat voor verlichting hangt er in je kantoor? Misschien heb je die ene gloeilamp al tijden over het hoofd gezien, maar hij vreet wel energie. Hallogeen-, led- of spaarlampen zijn een stuk fijner voor je portemonnee. Bekijk bij de aanschaf van elektrische apparaten ook het energielabel goed. Zo kun je een hoop geld besparen.

Beeldschermen

Dikke kans dat er in je kantoor computers staan. Kies altijd voor energiezuinige beeldschermen, zoals lcd of led. Daarnaast verbruikt een laptop minder stroom dan een vaste pc met beeldscherm. Stel je scherm zo in dat hij op stand-by gaat als je hem niet gebruikt. Een screensaver bespaart namelijk helemaal geen energie, mocht je dat denken. Zet je computer altijd helemaal uit als je klaar bent met werken en zorg voor voldoende daglicht, dan kan overdag het licht gewoon uit. Haal adapters en opladers ook uit het stopcontact wanneer je ze niet meer nodig hebt. Dat is niet alleen beter voor de accu, het bespaart ook nog eens veel energie.