pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen? Begin op tijd

Voor veel mensen is het een ‘ver van mijn bed show’ je pensioen. Want je bent nog veel te jong om aan een pensioen opbouwen te denken, waarom zou je daar nu mee bezig zijn? Veel mensen zeggen dat het geen nut heeft om daar nu mee bezig te zijn als je sowieso tot je 67e door moet en misschien nog wel langer.

Pak het slim aan

Het is niet een slecht idee om je een beetje te verdiepen in het pensioen opbouwen. want wellicht kan je wel eerder met pensioen als je het slim aanpakt. Je bouwt via een aantal wegen een pensioen op, via je werkgever als je in loondienst bent, wellicht via een lijfrente polis die je zelf hebt geregeld en via de AOW. Iedereen die werkt bouwt vanaf zijn 21e pensioen op. Per CAO verschilt hoe die opbouw eruit ziet. AOW krijgt iedereen die 50 jaar of langer in Nederland heeft gewoond en/of gewerkt. Heb je een aantal jaar in het buitenland gewerkt? Dan krijg je minder AOW, 2% per jaar minder voor elk jaar dat je niet in Nederland woonde.

Pensioen opbouw ZZP’er

Ben je eigen baas (ZZP’er) in Nederland, dan kun je niet automatisch pensioen opbouwen. Je hebt recht op AOW maar dat is lang niet altijd genoeg. Je kan zelf je pensioen gaan regelen via een verzekering bij een bank of een pensioenfonds. de volledige premie betaal je zelf. Wil je weten hoe het nu zit met jouw pensioen? Dan kan je de pensioenchecker downloaden. Daar krijg je inzicht in hoe je er nu voor staat.


Netto en bruto pensioen

Er is een verschil tussen netto en bruto pensioen. Bij het pensioen opbouwen betaal je geen belasting, dat doet je werkgever al. Maar als je stopt met werken betaal je wel belasting over je pensioen. Want de belastingdienst ziet dit als inkomsten. Het pensioenfonds zorgt ervoor dat de belasting betaald wordt en dat het bedrag wat maandelijks op je rekening komt netto is.

Deeltijd pensioen

Een pensioen opbouwen is voor iedereen noodzakelijk, er zijn bewegingen die er een sport van maken. Een pensioen opbouwen is voor hun een doel om zo snel mogelijk te behalen zodat ze veel eerder met pensioen kunnen. Leuk, maar niet voor iedereen haalbaar natuurlijk. Bovendien kan werken je ook veel opleveren. Een pensioen opbouwen is één ding en met pensioen gaan een tweede. Er zijn pensioenfondsen waar je met deeltijd pensioen kan. Dus dan ben je parttime op pensioen en de rest werk je nog. Voor veel mensen is dit een goede balans tussen wat meer vrije tijd en bezig blijven, bijleren en contact met collega’s.

Pensioenchecker

Je kan met de pensioenchecker ook je pensioenleeftijd checken. Je pensioen wat je hebt opgebouwd tot nu toe laat zien wanneer je met pensioen kan. Kom je erachter dat je niet genoeg pensioen hebt opgebouwd. Dan kan je altijd gaan sparen voor je pensioen opbouwen. Je kan gaan sparen of beleggen vaak gaat dit gepaard met een belastingvoordeel. Je hoeft nu geen belasting te betalen. Dat doe je pas als je echt op pensioen gaat. Je kunt bij een verzekeraar of een bank ook een pensioenproduct afsluiten, dan kan je op weg helpen.