5 belangrijke verzekeringen voor huiseigenaren

Een eigen huis kopen is niet niks, zeker als je het voor eerst doet. Er komt een hoop verantwoordelijkheid bij kijken. Je moet van alles zelf regelen wat je als huurder in veel gevallen niet hoefde. Daar hoort ook bij dat je bepaalde verzekeringen moet afsluiten. We bespreken in dit artikel vijf belangrijke verzekeringen voor huiseigenaren.

Inboedelverzekering

De inrichting van je woning is een belangrijk deel van je leef- en wooncomfort. Met die bezittingen kan natuurlijk het een en ander gebeuren. Ze kunnen bij een inbraak gestolen worden, of beschadigd raken door brand of water. Daarom is het verstandig om een inboedelverzekering (ook wel eens woonverzekering genoemd) af te sluiten voor een representatieve totale waarde van je inboedel. Zo ben je gedekt voor de kosten van vervangen of reparatie van gestolen of beschadigde items. Natuurlijk wil je graag de goedkoopste woonverzekering, maar kijk wel goed naar de voorwaarden!

met de inboedelverzekering of woonverzekering is de inrichting verzekerd

Opstalverzekering

In veel gevallen is een opstalverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Mocht je er toch geen hebben, bijvoorbeeld omdat je geen hypotheek hebt hoeven afsluiten om je woning te kopen, dan is het cruciaal om toch een opstalverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt schade aan de structuur van je woning, wat de muren, het dak, de fundering en alles wat vastzit in het huis omvat. Dit beschermt je als huiseigenaar tegen vaak hoge kosten als gevolg van storm- en waterschade, brand of vandalisme.


Overstromingsverzekering

Check de voorwaarden van je opstalverzekering goed. Ben je gedekt tegen schade door overstroming? Ook die schade kan immers flink in de papieren lopen. Omdat zeker niet alle opstalverzekeringen dekking bieden voor overstromingsschade, kan het nodig en verstandig zijn om naast die verzekering toch ook nog een overstromingsverzekering af te sluiten.

Glasverzekering

Het kan ook nodig of verstandig zijn om bij je opstalverzekering een glasverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de kosten van vervanging van gebroken ramen en deuren. Het kan immers zo zijn dat schade hieraan niet in alle gevallen vergoed wordt vanuit de opstalverzekering, en ramen en deuren zijn nu eenmaal kwetsbaar voor breuk. Vervanging kan kostbaar zijn, en die rekening kun je ondervangen met behulp van een glasverzekering.

Woonlastenverzekering

Wanneer je en huis koopt, denk je doorgaans goed na over de financiële kant daarvan en de verantwoordelijkheden die het met zich meebrengt. Je doet het niet als je niet denkt de woonlasten te kunnen betalen. Maar er kan iets gebeuren waardoor je in de financiële moeilijkheden komt en dat wel een probleem wordt. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid, ziekte of ontslag. Een woonlastenverzekering biedt dan financiële ondersteuning die je in staat stelt om je hypotheekbetalingen te blijven doen en dus je huis te behouden.


De inboedelverzekering en opstalverzekering, soms gebundeld tot pakket in een woonverzekering, zijn sowieso eigenlijk onmisbaar. Als het goed is, had je als huurder zelfs al een inboedelverzekering. Of je de andere drie verzekeringen nodig hebt, is iets wat je voor jezelf moet bepalen. Het heeft ook weer geen zin om je voor alles te verzekeren. Maar het is wel belangrijk om er goed over na te denken en geen grote risico’s ongedekt te laten.


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *