Overlijdensrisicoverzekering versus levensverzekering: wat is het verschil?

Particuliere verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Door dit grote aanbod weet je misschien niet welke je wel en niet nodig hebt. Daarbij komt dat veel verzekeringen ook nog eens op elkaar lijken. Neem bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering (ORV) en levensverzekering. Vaak wordt gedacht dat dit dezelfde verzekeringen zijn, maar dit is niet het geval. Om je hier bewust van te maken, zetten we in deze tekst de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Uitleg over een overlijdensrisicoverzekering

Om het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering duidelijk te maken, behandelen we beide verzekeringen hier apart. Te beginnen met een ORV. Als je deze verzekering afsluit, zorg je voor financiële zekerheid voor je nabestaanden. Zij ontvangen namelijk een eenmalige uitkering als je binnen de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering overlijdt.

In principe bepalen je nabestaanden zelf wat zij met de uitkering doen. Toch zien we vaak dat het geld gebruikt wordt voor de woning. Zo kun je er bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek mee aflossen. Daarnaast kun je een bedrag opzij zetten, zodat je de komende jaren de huur kunt betalen. Vandaar dat een overlijdensrisicoverzekering voor een huurwoning ook zinvol is. Verder kun je de uitkering gebruiken om kinderopvang of de (toekomstige) studie van je kinderen te betalen. 

Wat is een levensverzekering?

Nu je weet wat een overlijdensrisicoverzekering is, gaan we verder met een levensverzekering. Net als een ORV verwacht je misschien dat dit een verzekering is die je af kunt sluiten, maar dat is niet het geval. Als er over een levensverzekering gesproken wordt, gaat het om een verzekering die betrekking heeft op het leven van een persoon. Vandaar dat een overlijdensrisicoverzekering een levensverzekering is. Een uitvaartverzekering, lijfrenteverzekering en spaarverzekeringen worden ook tot de levensverzekeringen gerekend.


Welke levensverzekeringen heb ik nodig?

Wie zijn eigen leven goed wil verzekeren, kan dit doen door één of meerdere levensverzekeringen af te sluiten. Ondanks dat deze verzekeringen niet verplicht zijn, kun je er in sommige situaties niet omheen. Wil je een huis kopen en sluit je hier een hypotheek voor af? Dan kan een geldverstrekker van je verlangen dat je een overlijdensrisicoverzekering neemt. Hiermee verkleinen zij het risico dat de lening niet terugbetaald kan worden als je binnen de looptijd overlijdt.

Net als een ORV is een uitvaartverzekering ook niet verplicht. Toch sluit menig Nederlander deze verzekering ook af. Op zich niet gek, want je zadelt je nabestaanden hierdoor niet op met torenhoge kosten als je overlijdt. Een verzekeraar keert immers geld, producten of diensten uit als je overlijdt binnen de looptijd van deze verzekering. Hierdoor verklein je de kans dat je nabestaanden in de financiële problemen komen. Het kan bovendien geen kwaad om je te verdiepen in een lijfrente- en spaarverzekering. Alleen zo kun jij namelijk bepalen of je deze levensverzekering nodig hebt.

Zo verzeker jij je leven

Wil je een overlijdensrisicoverzekering of een andere levensverzekering afsluiten? Wacht hier dan niet te lang mee, want je kunt plotseling overlijden. Gelukkig kun je bij de meeste verzekeraars online levensverzekeringen afsluiten. Voordat jij je aanvraag verstuurt, moet je eerst bepalen hoe jij je precies wilt verzekeren. Hiervoor hoef je vaak alleen maar een aantal simpele stappen te doorlopen. Als dit gelukt is, zie je vaak direct hoeveel je per maand betaalt voor een ORV of andere levensverzekering. Staat de premie je aan? Dan kun je de verzekering direct aanvragen.