een tweede huis kopen

Een tweede huis kopen

een tweede huis kopen

Het klinkt natuurlijk ideaal, een huis in de stad en één op het platteland, bij de bossen of bij zee. Maar het kost ook wat en geeft ook extra rompslomp.

Bovendien zijn er verschillen tussen een tweede huis in Nederland en een tweede huis in het buitenland.

 Een tweede huis in het buitenland

Een huis voor een prikje in het buitenland kopen wordt steeds moeilijker. Voor een direct bewoonbaar huis in Frankrijk moet je toch al gauw op een bedrag van 100.000 Euro rekenen. Sinds de crisis zijn de prijzen van de huizen weliswaar gedaald, toch is het vinden van een goedkope woning niet gemakkelijk.. Toch lijkt het nog steeds een belegging met goede vooruitzichten.

Financiering tweede huis

Omdat een tweede huis (in het buitenland) meestal tot 75% van de executiewaarde wordt gefinancierd, betekent dit dat u het niet gefinancierde deel uit eigen middelen moet voldoen.

Nederlandse bank

Voor de financiering van een huis in het buitenland, kunt u gewoon bij een Nederlandse bank terecht. Vaak hebben Nederlandse banken samenwerkingsverbanden met banken in het buitenland.

Buitenlandse bank

Kiest u toch voor een bank in het buitenland, dan is het aan te raden hulp in te roepen van iemand die de gang van financiële zaken in dat land kent.

Rentetarief

De rentetarieven voor tweede huizen liggen bij Nederlandse banken tussen de 0.5 en 1 % hoger dan voor een eerste woning.

Een tweede huis wordt meestal tot 75% van de executiewaarde gefinancierd.

Fiscaal

De hypotheekrente voor een hypotheek of lening voor een tweede huis is niet aftrekbaar.

U bent over de waarde van het huis, waarvan u de eventuele schuld aftrekt, belasting schuldig in Box 3, hoog 1,2 %. Er zijn landen waarmee Nederland verdragen heeft gesloten. U bent dan de belasting schuldig aan het gastland. Ook eventueel ontvangen huur (als het meer dan 70% van de tijd verhuurd is) dient u dan in het buitenland op te geven.

Lenen en/of eigen geld gebruiken?

Belegging

Een tweede huis is ook een optie als u geld wilt beleggen. Het zal zeker op korte termijn, geen spectaculaire winst opleveren, maar het biedt zekerheid en bovendien heeft u het plezier van een tweede huis erbij.

Meer risico?

Houdt u van meer risico dan kunt u beter een deel lenen om het tweede huis te financieren, en de rest van het eigen geld in meer risicovolle fondsen beleggen.

Overwaarde gebruiken

De goedkoopste manier om een tweede huis aan te schaffen is, de eventuele overwaarde op uw eerste woning te benutten door het verhogen van de hypotheek. Daarnaast is er dan nog een bedrag eigen geld nodig omdat het tweede huis niet tot 100% gefinancierd wordt (meestal tot 75% van de executiewaarde).

Oversluiten of tweede hypotheek?

Dit betekent in de meeste gevallen dat u de huidige hypotheek zult oversluiten, de oude wordt afgelost, en een nieuwe, hogere hypotheek wordt afgesloten. Wilt u dat niet omdat het door boeterente of ongunstige rente onvoordelig is, dan kunt u een tweede hypotheek, naast uw huidige hypotheek overwegen. Het eerste huis geld dan als onderpand voor de nieuwe lening. Van het deel dat u gebruikt voor de financiering van de tweede woning is de hypotheekrente nooit aftrekbaar.

Vraag hier vrijblijvend advies voor de financiering

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *