hypotheek aflossingsvrij

Hoe kom je van je aflossingsvrije hypotheek af?

De overheid is onlangs met een advertentiecampagne begonnen: Aflossingsblij. Deze campagne richt zich op mensen die een geheel of gedeeltelijke aflossingsvrije hypotheek hebben.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen de rente over het geleende bedrag. Je lost niets af op de hoofdsom, die je dus aan het einde van de looptijd, ineens helemaal moet terugbetalen. Bij andere hypotheekvormen betaal je maandelijks zowel rente én los je een klein bedrag van je lening af. Met een aflossingsvrije hypotheek blijf je, aan het eind van de hypotheekduur met een evengrote schuld zitten als waarmee je begon. Je hebt immers niets afgelost.

Kan je in 2018 nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten?

Ja, dan kan. Maar wel onder bepaalde voorwaarden. Als je voor 31-12-2012 een huis hebt gekocht met een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek, dan val je onder het overgangsrecht. Je mag dan voor hetzelfde bedrag of minder een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Banken kunnen daar wel voorwaarden aan stellen. Bijvoorbeeld dat de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek niet meer dan 50% van de waarde van het huis bedraagt. Maar dit percentage verschilt per bank.


Wat kan je doen om van je aflossingsvrije hypotheek af te komen?

1. Oversluiten

Bij oversluiten beëindig je je aflossingsvrije hypotheek en zet je hem om naar een andere hypotheekvorm waarbij je wel aflost. De hypotheek rente is op dit moment nog laag, dus dat is gunstig als je wil oversluiten. Maar je kan wel met een boeterente te maken krijgen als je voortijdig van je hypotheek af wil.

2. Zelf aflossen

Je kan zelf maandelijks of jaarlijks een bedrag aflossen op je hypotheek. Sommige hypotheken hebben een maximum bedrag dat voortijdig boetevrij afgelost mag worden. Vraag of kijk dus altijd na welk bedrag je boetevrij mag aflossen.

3. Zelf sparen

In sommige gevallen is het gunstiger om zelf te sparen. Bijvoorbeeld als je niet of weinig voortijdig mag aflossen. Je kan dan zelf maandelijks of jaarlijks een bedrag opzij zetten. Je kan dat bedrag wellicht tegen een wat hogere rente vastzetten tot de datum dat je aflossingsvrije hypotheek afloopt. Zo heb je aan het einde van je hypotheek een bedrag gespaard waarmee je je hypotheekschuld kan aflossen of verlagen.