sparen of aflossen

Sparen of aflossen?

sparen of aflossen

Sommige mensen sparen, terwijl ze aan de andere kant een lopende lening of hypotheek hebben. Wanneer is het verstandig om dat spaargeld te gebruiken om de lening af te lossen?

De hoogste spaarrente

De hoogste spaarrente zonder voorwaarden, is momenteel 1,95%. Dat lijkt aantrekkelijk maar is het niet. Ten eerste is er inflatie van een kleine 3%. Na een jaar sparen tegen 1,95% is je geld alsnog een vol procent minder waard geworden. Daar boven op komt de vermogensrendementsheffing van 1,2% in Box 3. Die maakt dat je geld na oprenting op de hoogste spaarrekening, na een jaar in totaal 2,25% MINDER waard is geworden. Dat heeft geen enkele zin dus.

Voorbeeld

Als je bijvoorbeeld 10.000 euro over hebt, kun je dat beter aflossen op je hypotheek. Dat levert bij 5% hypotheekrente een besparing van zo’n 300 euro netto per jaar op. Dat kun je vergelijken met 7,2% spaarrente. Wel moet je je bedenken dat je in de meeste gevallen, het afgeloste bedrag niet meer opneembaar is. Daarnaast ben je het belastingvoordeel van renteaftrek over het afgeloste deel kwijt, maar dat wordt toch afgebouwd door de politiek.

Bereken zelf


Dit advies is indicatief. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Wilt u een exacte berekening gebaseerd op uw situatie? Vul dan het formulier hieronder in

[ninja_forms_display_form id=3]