Spaarrente negatief? 3 tips voor meer rendement

Stel dat de spaarrente straks negatief wordt. Stop je jouw spaargeld in een oude sok of zijn er alternatieven? Hier zijn 3 tips voor meer rendement.

Spaarrente historisch laag

De spaarrente is historisch laag. Zo laag dat een negatieve spaarrente dichtbij komt. Stel dat je moet betalen voor je spaargeld. Kies je voor de spreekwoordelijke oude sok of zijn er alternatieven? We hebben 5 tips voor een hoger rendement op je spaargeld. Bijkomend voordeel, ze zijn allemaal veiliger dat een grote som geld in huis.

1.   Een huis kopen

Huizen zijn momenteel aan de dure kant. Toch is een huis kopen nog altijd interessant. De hypotheekrente is namelijk historisch laag, waardoor je het huis voordelig kunt financieren. Voorlopig ziet het ernaar uit dat huizen jaarlijks meer waard worden. Wanneer je langere tijd in de woning blijft wonen kan je een mooi rendement verwachten.


Ook een tweede huis kopen voor verhuur is het overwegen waard. Naast dat je profiteert van de waardestijging, ontvang je maandelijks een bedrag aan huur. En wist je dat je een beleggingspand deels kunt financieren met een hypotheek?

2.   Investeren in je huis of hypotheek

Investeren in je huis vergroot niet alleen je woongenot, het draagt ook bij aan de woningwaarde. Een investering in energiebesparende maatregelen levert daarnaast een lagere energierekening op. Tip: voor verduurzaming van je huis zijn er verschillende subsidieregelingen.

Je kunt ook investeren in je hypotheek. Gebruik bijvoorbeeld een deel van je spaargeld om de hypotheek af te lossen. Je betaalt dan minder hypotheekrente. Kom je daarbij in een lagere risicoklasse, dan vervalt mogelijk een renteopslag.


3.   Een familiehypotheek sluiten

Je kunt ook investeren in de hypotheek van je kind of kleinkind. Een schenking is hierbij de meest bekende methode. In 2019 kun je tot een ruim een ton belastingvrij schenken voor huis of hypotheek.

Door een familiehypotheek te sluiten profiteren zowel jij als je (klein)kind. Daarbij wordt een deel van de hypotheek afgesloten bij een familielid. Jij ontvangt een marktconforme rente over het hypotheekbedrag. Het (klein)kind kan door de familiehypotheek  een hogere hypotheek krijgen en komt onder voorwaarden in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek.

Spaargeld blijft nodig

Spaargeld investeren in een huis of hypotheek is waardevast en kan een mooi rendement opleveren. Er kleven ook nadelen aan. Spaargeld dat je ‘in je huis stopt’ kun je er niet even snel uit halen. Het is belangrijk dat je altijd een deel spaargeld achter de hand hebt voor onverwachte uitgaven. Ook kan aflossen fiscaal nadelig uitpakken.