Heb jij deze persoonlijke verzekeringen al afgesloten?

We denken er liever niet over na, maar er kan iedere dag zomaar iets misgaan waardoor we opeens met flinke kosten geconfronteerd worden. Om onszelf tegen dit soort dagelijkse risico’s te beschermen, kunnen we bepaalde verzekeringen afsluiten. Als je niet helemaal thuis bent in de wereld van verzekeringen, dan lijkt het misschien allemaal ingewikkeld. Gelukkig valt dat wel mee. Om je op weg te helpen, bespreken we in dit artikel drie populaire particuliere verzekeringen die je kunt overwegen.

Rechtsbijstandverzekering

De eerste verzekeringspolis die we onder je aandacht willen brengen, is de rechtsbijstandverzekering. Zoals je vast wel weet, kunnen de kosten van een juridisch conflict behoorlijk in de papieren lopen. Het kan je zomaar overkomen dat je in een conflict verwikkeld raakt en je dit soort kosten zult moeten betalen. Denk bijvoorbeeld aan een rechtszaak over een botsing in het verkeer, waarbij jij en de tegenpartij het niet eens kunnen worden over wie er schuldig is. Dat is waar de rechtsbijstandverzekering om de hoek komt kijken.

Raak je betrokken bij zo’n conflict en heb je deze verzekeringspolis afgesloten, dan sta je juridisch en financieel een stuk sterker in je schoenen. Allereerst krijg je een jurist toegewezen door de verzekeraar. Deze gaat je adviseren en verdedigen, waardoor de kans groter is dat het conflict tot een goed einde gebracht wordt. De kosten van deze jurist hoef je niet zelf te betalen. Verlies je toch een zaak en moet je proceskosten betalen, dan worden ook deze vergoed door je verzekeraar.


Aansprakelijkheidsverzekering

Bijna iedereen in Nederland heeft een aansprakelijkheidsverzekering (AVP). Met deze polis ben je beschermd tegen schade die je aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders aanricht. Als je wettelijk aansprakelijk wordt voor die schade, dan hoef je die niet (helemaal) zelf te betalen. Je verzekeraar zal namelijk een groot deel van deze kosten dekken, afhankelijk van de voorwaarden van je polis.

Deze polis is een hele belangrijke. Je probeert het natuurlijk zoveel mogelijk te voorkomen, maar het kan zomaar gebeuren dat je schade aanricht aan een ander. Zeker als het gaat om letselschade kunnen de kosten flink in de papieren lopen.

Een aansprakelijkheidsverzekering is relatief goedkoop, maar er zijn toch veel mensen die er geen hebben. Vaak komt dit doordat men als kind onder de polis van de ouders valt en bij het kopen van een huis vaak automatisch een nieuwe verzekering wordt afgesloten. Echter, als je op jezelf gaat wonen zonder een huis te kopen, kan het gebeuren dat je vergeet om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als dit op jou van toepassing is, dan is het sterk aan te raden om alsnog een aansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Het biedt een belangrijke financiële bescherming voor een relatief lage premie.


Reisverzekering

Je koffer inpakken is een essentieel onderdeel van het voorbereiden van je vakantie. Maar wat net zo’n essentieel onderdeel is, is het afsluiten van een goede reisverzekering. Onvoorziene gebeurtenissen tijdens je vakantie, zoals ziekte, ongevallen of diefstal, kunnen niet alleen je vakantiepret bederven, maar ook leiden tot aanzienlijke onverwachte kosten. Met een reisverzekering kun je deze financiële risico’s afdekken. Of het nu gaat om medische kosten in het buitenland, verloren bagage of annulering van de reis, een reisverzekering kan de financiële impact verzachten en je gemoedsrust geven terwijl je geniet van je welverdiende vakantie.