beleggen of sparen

Beleggen of sparen? Zo maak je de goede keuze

Het jaar 2018 was voor de beleggers geen goed jaar. Veel vragen die dan direct komen zijn, is sparen dan niet een beter alternatief? Hieronder een overzicht van wat het op kan leveren en de risico’s van sparen en beleggen. Daarnaast heeft Evi van Lanschot op haar website een mooie sparen of beleggen tool, hiermee kan je snel checken wat het jou kan opleveren.

Sparen – het risico en rendement

Wat is het verschil tussen sparen en beleggen? Juist dat zijn de risico’s en het rendement. Bij sparen loop je geen risico dat je geld minder waard gaat worden, maar het levert vaak wel minder rendement op.

Let wel op dat je geld over een langere periode wel minder waard kan worden. Door de geldontwaarding koop je met je spaargeld in de toekomst minder. Ook betaal je jaarlijks boven een bepaald bedrag belasting over je vermogen, wat kan leiden tot een negatief rendement.

Beleggen – het risico en rendement

In vergelijking met sparen kan beleggen over een langere periode je een (veel) hoger rendement opleveren. Er zijn verschillende manieren om beleggen aan te pakken. Hoeveel risico je daarbij wilt nemen, bepaal je zelf aan de hand van je beleggingsprofiel.

Deel mee in het succes van bedrijven

Als je bijvoorbeeld via een gespreid beleggingsfonds investeert in aandelen van diverse ondernemingen kun je als aandeelhouder meedelen in het succes van deze ondernemingen. Niet alleen kan de waarde van je aandeel stijgen op de beurs, ook delen ondernemingen vaak een deel van de winst, in de vorm van dividend. Beleggen is daardoor dé manier om op lange termijn vermogen op te bouwen. Risico is er ook. Je belegging kan veel minder waard worden.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen doe je altijd voor een langere periode. Op lange termijn wisselen goede en slechte beursjaren elkaar namelijk af. In 2018 was het rendement op veel aandelenbeurzen bijvoorbeeld laag. Door onzekerheid bij beleggers over politieke en economische ontwikkelingen. Bij beleggen is het belangrijk niet naar het rendement over één jaar te kijken. Hoe langer de periode waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement.

De ideale combinatie tussen rendement en risico

Sparen of beleggen? Je bent niet de enige die twijfelt tussen beleggen en sparen als het gaat om het opbouwen van vermogen. Sparen voelt vertrouwd. Je spaargeld staat op een rekening binnen handbereik. Dat maakt een spaarrekening een ideale plek voor een financiële buffer voor voorziene en onvoorziene uitgaven op de korte termijn.

Waarschijnlijk houd je naast je buffer nog geld over. Het is een goed idee om dit geld te laten groeien. Dat kun je doen door te beleggen. Zo bouw je vermogen op waarmee je je financiële wensen mogelijk maakt. Bijvoorbeeld een (ander) huis, de studie van je kinderen of meer inkomen voor later.

Bij de keuze tussen beleggen en sparen draait alles om jouw ideale combinatie tussen rendement en risico. Vaak is dat een combinatie van sparen – de genoemde buffer – en beleggen. Hoeveel risico je met beleggen wilt nemen kies je vervolgens zelf. Zo vergroot je je kans op het opbouwen van een aantrekkelijk vermogen op lange termijn.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *