redenen om te sparen

8 Redenen waarom geld sparen echt nodig is

De rente staat laag en dat lijkt het animo om geld te sparen wat minder groot te maken. Maar ondanks dat, is geld opzij zetten echt wel heel nuttig en hard nodig. Bijvoorbeeld om de 10 redenen hieronder.

1. Het maakt je vrij en onafhankelijk

Geld maakt niet gelukkig. Maar genoeg geld hebben om de dingen te kunnen doen die je wilt doen, is wel heel fijn.

Als je wat geld hebt gespaard, kan je op vakantie gaan of misschien wel op wereldreis als je wilt, je kan een opleiding volgen naast je werk, je kan de hobby’s uitvoeren die je wilt.


2. Je wilt ooit een huis kopen

Als je het plan hebt om ooit een huis te kopen, dan heb je daar eigen geld voor nodig. Vroeger kon je een hypotheek krijgen voor het hele aankoopbedrag, maar die tijden zijn voorbij. Afhankelijk van de prijs van het huis wordt van je verwacht dat je de kosten (zo’n 6-10% van de koopprijs) zelf kan betalen, voor je een hypotheek krijgt.

3. Je wilt een auto kopen

Ja, je kan natuurlijk een auto leasen of je kan een lening aanvragen. Maar de goedkoopste manier is om die auto zelf te betalen. Misschien betekent het dat je niet die nieuwe auto kan kopen, maar een goede tweedehands. Ook prima toch?

4. Je bent voorbereid op onvoorziene uitgaven

Stel je krijgt onverwacht een boete, een belastingaanslag waar je niet op hebt gerekend of de afrekening van je energienota valt tegen. Hoe fijn is het dan als je het geld hebt en niet hoeft te gaan piekeren hoe je dát nu weer moet gaan betalen.


5. Je kan spullen vervangen als dat nodig is

Ongelukjes gebeuren en spullen gaan nu eenmaal kapot. Stel je wasmachine of je computer begeeft of je laat je mobiele telefoon vallen. Dat soort dingen gebeuren nu eenmaal. Je kan natuurlijk dure verzekeringen afsluiten of veel geld betalen om de garantietermijn te verlengen. Maar het is waarschijnlijk voordeliger om zelf wat geld te sparen, bijvoorbeeld op een spaarrekening bij NIBC.

Als je zelf geen geld hebt, dan ben je genoodzaakt om geld te lenen, of om het op krediet te kopen. Hoe je het ook doet, dat gaat je dan extra geld kosten. En het geld dat je betaalt aan rente, kan flink oplopen.

6. Minder stress

Als je altijd geld te kort komt aan het eind van de maand, als je geld dat binnenkomt meteen weer moet uitgeven om achterstanden of openstaande nota’s te betalen, als je iedere keer bang bent dat er niet genoeg geld meer op je rekening staat als je gaat pinnen, dat levert stress op. Die stress kan je kwijtraken door een extra buffer op te bouwen.

7. Sparen voor je kinderen

Misschien wil je je kinderen later financieel ondersteunen als ze gaan studeren of als ze zelf een huis willen kopen. Als je meerdere kinderen hebt, dan heb je daar een aardig zakcentje voor nodig.

8. Eerder stoppen met werken

Mensen moeten steeds langer doorwerken. Misschien is dat niks voor jou. Als je dat niet wilt, kan je eerder stoppen met werken. Maar dat kost wel geld. Hoe eerder je begint met sparen, hoe eerder je kan stoppen.