sparen voor je kind

Sparen voor je kind

sparen voor je kind

Als je baby net geboren is, lijkt het allemaal nog ver weg. Maar voor je het weet is het zo ver: ze gaan studeren. En dat kost geld. Het is prettig als je weet dat dat financieel mogelijk is. Als je vroeg begint hoef je maar een klein bedrag per maand apart te zetten.

Voorbeeld

Als je iedere maand slechts 10 euro per maand op de spaarrekening van je kind zet, heb je na 18 jaar 3156 euro gespaard (bij een rente van 4,0%), daarvan is 996 euro rente.

Kan je 25 euro per maand opzij zetten, dan heb je na 18 jaar 7890 euro gespaard, waarvan 2490 euro rente is.

Als je naast de 25 euro per maand ook nog eens een begin-bedrag van 1000 euro apart kunt leggen bij de geboorte, dan loop het eindbedrag op tot bijna 10.000 euro. Je ziet dus dat de 1000 euro extra inleg aan begin van de periode aan het eind meer dan 2000 oplevert (bij 4,0% rente).

Bereken ook voor andere eindbedragen hoeveel je moet sparen per maand

Verschillende soorten Spaarrekeningen

Er zijn veel spaarrekeningen waar je naar toe kunt gaan. Waar moet je op letten bij het kiezen van een spaarrekening?

 • De hoogte van de rente
  Hoe langer je het geld vastzet, hoe hoger de rente. Het rentetarief tussen verschillende aanbieders van spaarrekeningen kan verschillen.
 • Beleggen?
  Wil je zeker zijn van een bepaald bedrag op de einddatum? Kies dan voor een spaarrekening waarmee niet belegd wordt.
 • Voorwaarden
  Let op dat de voorwaarden aan uw wensen voldoen. Soms ben je verplicht om een maandelijks bedrag te storten. Bij andere spaarrekeningen ben je vrij om wel of niet periodiek bedragen te storten. Ook bij het tussentijds opnemen van geld gelden verschillende voorwaarden.
 • Extra’s
  Sommige spaarrekeningen bieden leuke extra’s zoals een begin-bedrag dat (door de bank) op de rekening wordt gestort. Of je krijgt bij het openen van de rekening leuke goodies zoals een knuffel voor het kind of andere babyproducten, mp3-muziekspelers, een CD, etc. Dat zijn allemaal leuke extra’s maar laat je er niet door verlijden. Kijk altijd eerst naar de basis-voorwaarden van de spaarrekening en naar de hoogte van de rente.

Staat je geld veilig?

Voor de meeste Nederlandse banken geldt de depositogarantieregeling. Dat betekent dat je geld tot 100.000 euro per bank per persoon gegarandeerd wordt door de DNB (De Nederlandse Bank). Als de bank bijvoorbeeld failliet gaat, krijg je je spaargeld – tot een maximum van 100.000 euro – terug.

Als je kind 18 jaar wordt

De meeste mensen zetten de spaarrekening op naam van het kind. Je kind is dan juridisch eigenaar, maar mag voordat hij 18 wordt niet over het geld beschikken. Tot die tijd beheren de ouders het vermogen. Zij moeten ook eventuele vermogensbelasting (box 3) voor het kind betalen. Een spaarrekening openen kan daarom alleen met hulp van (een van) de ouders: zij moeten tekenen bij de bank.

Sinds 2003 is er ook een herroepings-mogelijkheid. Daarmee kunnen de ouders het geld dat op de spaarrekening van het (klein)kind is gestort gedurende de 18 jaar op elk moment zonder motivering terugclaimen.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *