Speculaasjes of dikke speculaasbrokken zijn lekker kruidige koekjes voor koude, winterse dagen.

Gekocht zijn ze lekker, zelf gebakken nog veel lekkerder

Speculaasjes bakken

Voor het bakken van speculaas heb je eigenlijk een speculaasplank nodig. Deze zijn te (online) te koop bij kookwinkels. Je hebt tegenwoordig ook een roller met speculaasjes motief.  Maar je kunt natuurlijk ook gewoon koekvormpjes gebruiken of zelf een vorm uitsnijden. Ze lijken dan niet op de speculaasjes zoals je ze gewend bent, maar smaken wel zo.

Recept speculaaskruiden

Speculaaskruiden of koekkruiden kun je in potjes of zakjes kant en klaar kopen. Maar door het zelf te mengen kun je zelf bepalen hoe mild of pittig je het wilt hebben.

lees hier het recept voor speculaaskruiden

Recept speculaasjes

300 gram bloem
125 gram lichtbruine basterdsuiker
150 gram boter op kamertemperatuur
1 eierdooier
1 volle eetlepel speculaaskruiden
3 à 4 eetlepels melk

evt. geschaafde amandelen

Meng de ingrediënten behalve de amandelen door elkaar. Kneed het deeg tot het mooi glad is. Maak van het deeg een rol in de vorm van een worst van 4 cm doorsnede. Doe er plastic folie omheen en leg het een half uur tot een uur in de koelkast. Verwarm de oven op 165-175 C. Snijd het deeg in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Als je een speculaasvorm wilt gebruiken, druk het deeg dan stuk voor stuk in in de vorm en leg ze dan op de bakplaat bedekt met bakpapier, iets van elkaar af. Doe je het zonder vorm, leg het dan in de vorm die je wilt op de bakplaat. Strooi over alle of een deel van de speculaasjes amandelen. Bak ze 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Van dit deeg kun je ook pepernoten bakken.

Recept dikke speculaasbrokken

Voor dikke speculaas kun je het zelfde deeg gebruiken als voor speculaasjes. In plaats van bloem gebruik je zelfrijzend bakmeel en je kunt nog een extra theelepel bakpoeder toevoegen. In plaats van lichtbruine basterdsuiker gebruik je voor de brokken donkerbruine basterdsuiker.

Als garnering kun je hier ook hele amandelen gebruiken.