Hummus is een lekker smeersel of dip op basis van kikkererwten.

Het is eenvoudig om te maken. Je hoeft niets te koken. Maar een blender of keukenmachine is wel handig voor het pureren. Hummus levert gezonde vetten en veel proteïnen dus is heel gezond.

Hummus is een gerecht uit het Midden-Oosten en wordt gegeten bij vlees als kip of lam, of bij brood.

Basisrecept voor hummus

  • 1 blik van 400 g kikkererwten, uitgelektpet
  • 2 theelepels tahini of sesampasta
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1/2 theelepel gemalen zeezout
  • 3 eetlepels olijfolie van goede kwaliteit (extra virgin)
  • 2 eetlepels versgeperst citroensap
  • 1/2 theelepel gemalen komijnpoeder of djinten
  • evt. gerookt paprikapoeder als garnering
  • evt vers korianderblad of peterselieblad, fijngehakt als garnering

 

Zo maak je het

  • Meng het citroensap met de sesampasta in de blender of keukenmachine en blend voor een minuut. Haal alles van de randen weg met een spatel en blend nog eens 30 seconden. Op deze manier wordt de hummus extra romig.
  • Voeg de olijfolie, de geperste knoflookteen, het komijnpoeder en het zout toe. Blend nog eens voor 30 seconden.
  • Open het blik kikkererwten en giet de vloeistof weg. Spoel ze nog eens na in een zeef. Voeg de helft van de erwten bij het sesampastamengsel en blend 1 minuut. Voeg de rest van de kikkererwten erbij en blend tot een glad mengsel. Evt. af en toe alles van de randen afhalen met een spatel.
  • Is de hummus te dik en niet glad genoeg? Voeg dan wat water toe en blend opnieuw.
  • Schep de hummus in een schaal. Sprenkel er nog wat olijfolie over en bestrooi met wat paprikapoeder en/of kruiden als garnering.

 

Zo eet je het

Geef hummus bij:

  • stukjes verse rauwe groenten als komkommer, wortel, bloemkoolroosjes en reepjes rode paprika
  • Serveer het bij pitabrood, naan of Turks brood.
  • Geef de hummus bij gegrild vlees of vlees van de barbecue.

 

Tips

  • Bewaar de hummus in een luchtdichte pot of schaal voor maximaal een week in de koelkast
  • Je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken. Deze moeten dan eerst een nacht weken en daarna gaargekookt worden (gaar koken duurt rond een uur of langer).
  • Je kunt de tahin of sesampasta ook makkelijk zelf maken