De Trifle is een Engels toetje dat al eeuwen bestaat. In het begin was het een simpel toetje. Een laag fruit werd bedekt met gekookte room.
Pas in de 18e eeuw begon de Engelse trifle te lijken op wat we nu kennen. Een nagerecht, meestal gemaakt in een glazen schaal zodat je alle lagen goed kan zien. Met de ingrediënten kun je eindeloos variëren.
Bekijk hier meer klassieke toetjes
Opbouw van de klassieke trifle
Traditioneel bestaat het toetje uit:
- een laag cake gedrenkt in sherry
- een laag fruit
- een laag custardvla
- slagroom
Variaties op de traditionele trifle
Maak een moderne versie van dit traditionele nagerecht door bepaalde ingrediënten te vervangen.
Cake
Je kan de cake zelf bakken of je koopt er één kant-en-klaar. Een cakerol met jam ertussen kan ook. Het is niet erg als de cake niet helemaal vers is. Je kan de cake ook vervangen worden door b.v.
- lange vingers
- brownies of chocoladecake
- bitterkoekjes of amaretti
- kokosmakronen
- schuimkoekjes of meringues
- bastognekoeken
- cruesli of muesli
Likeur
Port of sherry om de cake/koek mee te besprenkelen wordt het meest gebruikt. Maar je kan ook andere likeursoorten gebruiken met smaken die passen bij de rest van de ingrediënten. Denk aan amandellikeur, calvados of kirsch. Voor een kindertrifle kan je vruchtensap gebruiken.
Fruit
Met fruit kan je eindeloos variëren. Neem bijvoorbeeld:
- vers fruit
- fruit uit de diepvries of uit blik (vlaaivulling)
- een laagje jam
- gekookt fruit waarbij het sap wat wordt ingedikt met maizena
- fruit in een laag gelatine
Custardvla
Dit kan custardvla uit een pakje zijn of helemaal zelfgemaakte custard van eieren of vla uit een pak. Maar je kan de pudding ook vervangen door mascarpone of een andere soort pudding.
Mini trifles
Traditioneel wordt een trifle in één grote schaal geserveerd. Maar het is vaak net zo makkelijk om het in kleine schaaltjes of glazen te serveren.
Serveer suggesties
Trifle van tevoren maken?
Een trifle is het ideale toetje voor grote gezelschappen. Niet in de laatste plaats omdat je het goed van tevoren kan voorbereiden en er niet veel aan kan mislukken. Soms is het wel beter om de ingrediënten pas op het laatste moment bij elkaar te voegen omdat de lagen anders teveel in elkaar doorlopen.
Recepten
Een paar ideeën, de toetjes zijn voor 4 personen
1. Recept Engelse Trifle
Ingrediënten voor 4 personen
- 1/2 cake of cakerol
- 500 g vers fruit of fruit uit de diepvries of uit blik (aardbeien of bosvruchten)
- 1 pakje gelatinepudding, bosvruchten of aardbeiensmaak (trixy of jelly)
- 35 g custardpoeder
- 1/2 l melk
- 35 g suiker
- slagroom
- scheutje sherry, port of vruchtensap
Bereidingswijze
- Maak de custard, met de melk en suiker als aangegeven op de verpakking.
- Kook de gelatinepudding als op het pakje staat. Laat beiden afkoelen tot ze lauw zijn.
- Neem een glazen schaal. Snijd de cake in blokjes van 2×2 cm. Leg de helft op de bodem van de schaal. Evt. besprenkelen met sherry, port of vruchtensap.
- Leg er de helft van het fruit op. Schenk de helft van de gelatinepudding over het fruit. Hierover de helft van de custardpudding. Leg hierover weer een laag cake, de rest van het fruit, gelatine en custard. Dek alles af met een laag slagroom. Versier deze voor het opdienen met fruit of chocoladevlokken.
2. Recept Schwarzwalder kirsch trifle
Ingrediënten voor 4 personen
- 1/2 chocoladecake
- 1 blik vulling voor kersenvlaai
- 250 ml slagroom
- 2 pakjes mix voor chocolademousse, 500 ml kant en klare chocolademousse of zelfgemaakte chocolademousse
- 1 reep pure chocolade, grof geraspt.
- vruchtenlikeur (kirsch)
Bereidingswijze
- Maak de chocolademousse. Sla de slagroom stijf. Snijd de cake in blokjes
- Begin met de helft van de chocolademousse. Leg hierop de helft van de cake evt. besprenkeld met wat likeur. Leg hierop de helft van het blikje kersenvulling. Hierop helft van de slagroom. Herhaal de lagen. Garneer de bovenste laag slagroom met geraspte chocolade.
3. Trifle met banaan en kokosmacaroon
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 g kokosmakronen
- 35 g custardpoeder
- 1/2 l melk
- 35 g suiker
- 2 bananen
- 1 rijpe mango
- 125 ml slagroom
- 2 el ananassap
- 1 el citroensap
- 3 el geraspte kokos
Bereidingswijze
- Maak de custardpudding als op de verpakking wordt aangegeven en laat deze afkoelen, af en toe roeren om vel te voorkomen.
- Snijd de bananen in plakjes en de mango in stukjes en vermeng deze met de citroen- en ananassap. Rooster de geraspte kokos in een koekenpan zonder vet en laat dit afkoelen. Verkruimel de kokosmakronen. Schenk hierover de helft van de custardvla. Leg hierop de mangostukjes en banaanplakjes met het citroen- en ananassap.
- Dek dit af met de rest van de custardvla. Verdeel hierover de stijfgeslagen slagroom en garneer met geroosterde geraspte kokos.
Nog een paar ideeën voor trifles
Pina colada trifle
met cake gedrenkt in rum, ananasstukjes, kwark met kokos en suiker.
Pêche melba trifle
met lange vingers, vanillekwark, frambozen en perzik, slagroom en geroosterde amandelen
Abrikozen trifle
lange vingers met abrikozencompote, custardvla en slagroom.
Appel trifle
Kruidcake met appelcompote en custardvla, slagroom en kaneellees meer over de trifle
[bol_product_links block_id=”bol_5495cee4adf49_selected-products” products=”1001004007205839,9200000009992108″ name=”tri” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]