Trifle betekent zoiets als luchtig niemendalletje, een snuisterij of een wissewasje.
Het is eigenlijk een raadsel waarom dit klassieke Engelse dessert zo wordt genoemd, want het is bepaald geen luchtig toetje.
Meer trifle recepten en ideeën voor variaties vind je hier
Room, cake en….
Een zachte berg biscuitgebak, custard, room, alcohol en fruit: een extravaganter dessert is er niet. Goddelijk maar ook kransslagadervullend. Het toetje werd in de 18e eeuw bedacht door zuinige koks die iets wilden doen met restjes koek en zuivel. Uit veel meer dan room en cake bestond de trifle destijds niet. Het fruit kwam veel later en daarmee werd het dessert pas echt populair.
Eindeloos variëren
De variaties op de klassieke versie zijn eindeloos. In plaats van biscuitdeeg kun je verschillende cakes, lange vingers, meringue of amaretti gebruiken. Dranksoorten die je toevallig in huis hebt (Cointreau, Passoa, sherry, cognac etc.), fruitsoorten van het seizoen en zelfs de custard kan worden vervangen door een yoghurtroommengsel. De lekkerste trifles zijn het resultaat van creatieve restverwerking. De hoeveelheden komen er niet op aan: je moet eerder in lagen denken.
Trifle in een grote schaal
Traditioneel wordt een trifle in een fraaie feestelijke grote schaal geserveerd. Onlangs was de Britse klassieker onderwerp van gesprek op het forum: wordt dat geen bende, ‘geen schoon gezicht’ dat ieder met een lepel uit de schaal schept, is het een beter idee om 1-persoonstrifles te serveren? Volgens Margriet Kemper niet. Samen met Augusta Plochg vertaalde zij het boek Trifles van Alan Davidson & Helen Saberi.
Op 13 maart wordt de Nederlandse editie gepresenteerd mét trifles en wel in schalen. “Natuurlijk in een schaal, iedereen schept met een schone lepel op. Je kunt het vergelijken met een ovenschotel, dan schep je toch ook op met een schone lepel”, aldus Margriet. De vertaling van Trifle is het eerste boek in de culinaire reeks De Eetlezer. Hopelijk krijgt dit verrukkelijke maar calorierijke nagerecht hiermee de bekendheid die het verdient in ons land.
Recepten
Gordon’s trifle
Met de juiste combinatie van smaken en structuren kan een trifle zeer verleidelijk zijn. We kunnen afhankelijk van het seizoen verschillende fruitsoorten tussen de lagen met likeur doordrenkte cake en vanillecustard leggen. Tot slot geeft een strooisel van gezouten, krokante stukjes pinda wat tegenwicht aan al het zoet. (Uit: 100% Ramsay)
voor 4-6 personen
Custard: 400 ml melk, 120 ml slagroom, 1 gespleten vanillepeul, 6 eidooiers, 60 g fijne kristalsuiker, 1 el maïzena
Trifle: 2 el rietsuiker, 4 perziken, ontpit en in parten gesneden, enkele klontjes boter, 5 el Grand Marnier, 1 grote met jam gevulde cakerol, in plakken van 1 cm
Bovenlaag: 400 g crème fraîche, 1 el rietsuiker 1 gespleten vanillepeul, olie om in te vetten, 2 el fijne kristalsuiker, 100 g gezouten pinda’s
- 1. Doe voor de custard de melk en de slagroom in een pan met de zaadjes uit de vanillepeul. Verwarm de melk zachtjes en laat hem trekken. Klop de eidooiers, de suiker en de maïzena door elkaar in een kom. Neem de pan van het vuur wanneer de room langs de zijkanten begint te borrelen en schenk hem langzaam al kloppend bij de eieren. Schenk het mengsel door een fijne zeef weer in de hete pan. Zet het vuur middelhoog en blijf kloppen tot de custard bindt. Laat hem afkoelen.
- Smelt voor de trifle de rietsuiker in een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en schud de pan heen en weer als de suiker begint te karamelliseren. Voeg de perziken toe, schep alles om en laat het fruit een beetje verkleuren voordat u wat klontjes boter toevoegt. Sprenkel er 2 el Grand Marnier over en laat alles bubbelen tot de likeur is ingekookt en het fruit gaar, maar niet slap is. Laat het afkoelen.
- Bekleed de bodem van een grote kom met de plakken cakerol en besprenkel de cake met 2-3 el Grand Marnier. Schep het gekaramelliseerde fruit erop, gevolgd door de custard. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem minstens 2 uur, maar liever een nacht in de koelkast.
- Meng voor de bovenlaag de crème fraîche met de rietsuiker. Doe de zaadjes uit de vanillepeul erin en roer tot alles gelijkmatig is gemengd. Smeer dat over de bovenkant van de trifle en zet de kom in de koelkast terwijl u het pindamengsel maakt. Neem een licht ingevette bakplaat. Meng de kristalsuiker en de pinda’s in een droge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur om de suiker te laten karamelliseren en de pinda’s te roosteren. Schep het mengsel in een enkele laag op de bakplaat zodra de karamel goudbruin is. Laat het mengsel afkoelen en stollen en verkruimel het in een kom. Strooi het pindamengsel valk voor het serveren over de bovenkant van de trifle.
Chocoladetrifle met kersen
Hoe indrukwekkend, fantastisch en absoluut onovertrefbaar dit ook is, het is in feite niet moeilijk te maken. Het enige dat je moet koken is de chocoladecustard. Het is nergens goed voor om je eigen chocoladecake te bakken voor de basis, want als de plakken eenmaal met kersenjam besmeerd en met kersenlikeur doordrenkt zijn, kun je het verschil niet meer proeven. (Uit: Feest van Nigella Lawson)
voor 16 personen
2 chocoladecakes (elk van ± 350 g)
200 g zwarte kersenjam
1,25 dl cherry brandy
300 tot 350 g Morello-kersen uit een pot, uitgelekt
Voor de custard:
100 g pure chocolade
200 ml melk
5 dl slagroom
8 eidooiers
125 g suiker
40 g cacao
Voor de bovenlaag: 7,5 dl slagroom, 30 g pure chocolade
Snijd de chocoladecake in plakken en maak er met de kersenjam sandwiches van. Leg daarvan een laag in een grote trifleschaal. Giet er de cherry brandy over, zodat het gebak de drank kan opzuigen. Leg er de uitgelekte kersen op. Dek de schaal af met plasticfolie en laat hem zo staan terwijl je verder gaat met de custard. Hak de chocola in stukjes en laat ze smelten in de magnetron op een lage stand of in een kom boven een pan kokend water. Verwarm de melk en de room in een pan. Meng de suiker en de cacao in een kom en klop dit mengsel door de dooiers. Klop ook de warme melk erdoor en roer er ten slotte de gesmolten chocolade door. Giet de custard terug in de omgespoelde pan. Zet de pan op matig vuur en laat de custard, terwijl je voortdurend roert, dik worden. Laat hem niet aan de kook komen, want dan gaat hij schiften. De custard moet echt flink dik worden. Giet de custard in een kom en dek het oppervlak van de custard af met plasticfolie, zodat zich geen vel kan vormen. Laat afkoelen en zet hem dan in de koelkast. Wanneer je de trifle wilt afmaken verdeel je de custard over de kersen in de trifleschaal, klop je de room op en schep je die in een dikke laag op de custard. Rasp er nog wat chocola over.
Italiaanse amandeltrifle(tjes)
Voor 4 personen
- 8 amaretti
- 4 el cognac of Amaretti di Saronno
- 225 g frambozen
- 3 dl magere kwark
- 3 dl magere custard of vanillevla
- 1 tl amandelextract
- 15 g geroosterd amandelschaafsel
- 1 tl cacaopoeder
Stamp de koekjes fijn in een kom. Verdeel de koekjes over 4 ijscoupes. Giet wat cognac of likeur over de koekjes en laat dit 30 min staan zodat de koekjes zacht zijn. Schep een laagje frambozen op de koekjes. Bewaar wat frambozen voor de garnering. Giet zoveel custard of vla over het fruit dat het fruit niet meer te zien is. Meng de kwark met het amandelextract en schep dit over de custard of vla. Zet de coupes 30 min in de koelkast. Bestrooi de coupes vlak voor het serveren met het amandelschaafsel en cacaopoeder. Garneer met een paar frambozen. (Deze trifle kan met verschillende soorten rood fruit worden gemaakt. Als je bevroren fruit koopt, laat het dan eerst ontdooien, zodat het sap in de koekjes trekt. Dit geeft extra smaak).