tiramisu mislukt

Tiramisu, waardoor mislukt het soms?

Als je foto’s van tiramisu bekijkt, dan zie je altijd van die mooie vierkante, stevige blokjes. In het echt kan het helaas wel eens anders uitpakken. De tiramisu stijft niet altijd goed op zodat je meer een slappe vla krijgt waar de lange vingers in drijven. De smaak is meestal wel prima maar erg leuk ziet het er niet uit.

Er kan nogal wat mis gaan bij het stijf kloppen en mengen van de ingrediënten.

Ingrediënten van tiramisu

Tiramisu is een Italiaans nagerecht met als ingrediënten:

  • mascarpone
  • lange vingers of Italiaanse biscotti
  • (amandel)likeur

Dan zijn er nog ingrediënten die in veel, maar niet alle recepten voorkomen, zoals:

  • slagroom
  • eiwitten
  • eidooiers
  • gelatine

Wat kan er mis gaan bij tiramisu? 9 mogelijke fouten

Er kan het één en ander misgaan bij het maken waardoor de tiramisu niet stevig en stijf wordt. Kies om te beginnen alleen goede en verse ingrediënten en zorg dat alle ingrediënten die je mengt, ongeveer dezelfde temperatuur hebben.

Fout 1. Eieren te koud

Eieren voor tiramisu moeten op kamertemperatuur zijn. Haal de eieren dus een 30 minuten voor gebruik uit de koelkast.

Fout 2. Eiwitten niet stijf genoeg

In veel tiramisu recepten worden stijf geslagen eiwitten gebruikt. Om de eiwitten stijf te slaan moeten de dooiers van de eiwitten gescheiden worden.

  • Om de eiwitten stijf te slaan mogen er geen sporen van eigeel bij de eiwitten zitten anders kan je de eiwitten niet meer stijf slaan.
  • Soms zegt het recept dat je een snufje zout toe te voegen maar dit is geen goed idee. Hierdoor duurt het opkloppen langer en wordt het resultaat minder stijf. Wil je zout toevoegen voor de smaak, doe het dan nadat je de eiwitten hebt stijf geslagen.
  • De schaal en gardes die je gebruikt om de eiwitten stijf te slaan moeten helemaal vetvrij zijn.

Bewerk de eiwitten met de mixer op de hoogste stand totdat je de kom kan omkeren zonder dat het eiwitschuim er uitloopt.

Fout 3. Eidooiers niet goed verwerkt

In de meeste recepten komen eidooiers voor. De makkelijkste manier is de dooiers op te kloppen met suiker. Het dooier mengsel met de suiker moet net zo lang gemixt worden totdat er een heel witgeel luchtig mengsel ontstaat waarbij het volume verdubbelt. Hiervoor moet je zeker zo’n 8-10 minuten op hoge snelheid mixen.

Wie bang is om rauwe eieren te gebruiken kan ze ook au bain marie opkloppen:

Dooiers au bain marie kloppen om ze te pasteuriseren

Om de dooiers au bain marie te kloppen, zet je een schaal in een pan met een laagje water dat je zachtjes laat koken. De schaal met dooiers mag het water niet raken. Je mixt de dooiers met suiker tot ze in volume verdrievoudigd zijn. Door de stoom van het kokende water worden de eidooiers gepasteuriseerd.

Hierbij kan het één en ander mis gaan. De dooiers kunnen gedeeltelijk stollen waardoor je geen schuimig mengsel krijgt of klontjes. Het beste is om eerst de dooiers met de suiker te kloppen en dan pas al mixend de schaal op de pan met kokend water te plaatsen.

Fout 4. De mascarpone direct uit de verpakking gebruiken

De mascarpone uit koelkast direct uit de verpakking met de andere ingrediënten mengen, is vragen om moeilijkheden. Haal de mascarpone 15 minuten voor gebruik uit de koelkast. Bewerk de mascarpone eerst met een vork of lepel en roer het zo tot een zachte crème. Even kort met de mixer erdoor kan ook. Meng het dan pas met de rest.

Fout 5. De slagroom snel stijf kloppen

Slagroom kan alleen koud geklopt worden en moet dus zo lang mogelijk voor gebruik in de koelkast blijven. Begin met het mixen van de slagroom op lage snelheid en voer het gedurende 10 minuten langzaam de snelheid op totdat je met de slagroom pieken kan vormen. Door de slagroom langzaam te kloppen blijft het langer stijf.

Fout 6. De mascarpone wordt te lang gemixt

Op een gegeven moment moet je de luchtige slagroom, luchtige eiwitten en/of dooiers mengen met de zware, stevige mascarpone. De kunst is om net lang genoeg te kloppen tot de mascarpone door de rest van de ingrediënten gemengd is. Dit doe je het beste door de mascarpone er met een plastic of houden lepel voorzichtig door te scheppen. Als je het te wild of te lang wordt, wordt het mengsel minder luchtig en soms zelfs te dun en gaat het schiften.

Fout 7. Te hete koffie of van slechte kwaliteit

Laat de koffie afkoelen tot kamertemperatuur voor je hem gebruikt. Gebruik echte, sterke, vers gezette koffie van goede kwaliteit. Bij voorkeur espresso. Gebruik geen oploskoffie.

Fout 8. De lange vingers te lang in de koffie laten weken

Als je de lange vingers of biscotti te lang laat weken worden ze te vochtig. Dip de lange vingers zo’n twee-drie seconden en leg ze met de gesuikerde kant naar beneden in de schaal. Leg de tweede laag met de gesuikerde kant naar boven.

Fout 9. Onvoldoende tijd om de tiramisu te laten rusten

De tiramisu moet koud geserveerd worden en heeft tijd nodig om te rusten. Zet het daarom 3-4 uur in de koelkast, langer mag ook.

Zoektocht naar het beste recept voor tiramisu

Er bestaat niet één recept maar er zijn een heleboel verschillende recepten. Met eieren en zonder eieren, met en zonder slagroom, met en zonder gelatine. Welk recept het beste is, kan dus per persoon verschillen.