chocolade mousse

Walgelijk lekkere chocolademousse

Wie doe je geen plezier met een lekkere chocolademousse? Liefst zelfgemaakt natuurlijk.

Maar er zijn zoveel verschillende recepten. Met ei, zonder ei, met alleen eiwit of met slagroom. Chocolademousse moet, zoals de naam al zegt licht en luchtig zijn. Daar kan opgeklopt eiwit of slagroom bij helpen. Met alleen eiwit zal de mousse luchtig worden. Als je eigeel, boter of room toevoegt wordt de mousse rijker van smaak en krijgt het een wat vastere textuur.

Veel mensen vinden het niet fijn om rauwe eieren te gebruiken. Daarom een chocolademousse met en zonder rauw ei.

Chocolademouse (zonder ei)

voor één persoon

65 ml water
25 gram suiker
50 gram pure chocolade, grof geraspt
1/2 eetlepel rum, brandy of een andere drank
65 ml slagroom
evt. een theelepel oploskoffie

nodig: mixer met gardes

Doe de geraspte chocolade in een grote kom. Breng in een pan water aan de kook met suiker. Als de suiker gesmolten is, schenk je het over de chocolade. Roer tot het chocolademengsel zacht is. Als de chocolade nog niet helemaal gesmolten is, kan je het nog een paar seconden in de magnetron zetten. Voeg de rum of andere drank toe.
Sla de slagroom stijf (tot zich pieken vormen) met de mixer, evt. met de oploskoffie. Schep de helft van de room door de chocolade en meng het goed. Meng er dan voorzichtig de rest van de room aan toe. Schep het in een glas en laat nog minstens twee uur afkoelen in de koelkast.

chocolade mousse zonder ei of met ei

Walgelijk lekkere chocolademousse (met ei)

Deze chocolade mousse is snel klaar en bevat wel rauw ei.

Voor één grote portie

20 g extra pure chocolade
1 vrije-uitloopei (M)
50 g pure chocolade
1 el poedersuiker
1/2 el rum
1 chocoladerolletje (koekje)

nodig: mixer met gardes

Hak de extra pure chocolade in kleine stukjes. Splits het ei en zorg er voor dat er geen spoortje eigeel bij het eiwit komt anders kun je het eiwit niet meer stijfkloppen. Gebeurt dat toch, maak er dan maar een omelet van en begin opnieuw.

Klop in een schone vetvrije kom en met schone gardes het eiwit helemaal stijf. Hak de pure chocolade grof en smelt de chocolade au bain marie. Klop met een garde 1 eetlepel lauw water, de suiker, en de rum erdoor. Klop de eierdooier erdoor. Spatel het eiwit en de stukjes extra pure chocolade er door met grote slagen. Doe de mousse in een mooi groot glas. Zet het tot gebruik in de koelkast. Garneer met een rolletje.

Marijke Sterk

Dit recept is afkomstig uit het Single kookboek van Marijke Sterk. Marijke Sterk heeft ook het het anti-crisis kookboek en het mannenkookboek geschreven.

 

[bol_product_links block_id=”bol_5a707a15b2065_selected-products” products=”1001004008250538″ name=”single” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]