rode kool met port

Rode kool in port gekookt

Zelf rode kool maken is even werk, maar zeker de moeite waard.

Rode kool is echt een herfst- en wintergerecht. Een beetje ouderwets ook wel. Maar het kan echt heel lekker zijn.

Normaal eet ik zelden rode kool. De kool uit een potje vind ik niet echt de moeite waard en zelf maken is me vaak net wat te veel moeite. Todat ik een heuse rode kool uit eigen tuin had. Daar moest ik wel wat mee doen natuurlijk.

Eerst heb ik vrij veel bladeren verwijderd tot er een compact kooltje over bleef. De kool heb ik in vieren gesneden en de witte stronk aan de binnenkant zo veel mogelijk weggesneden. Daarna met de mandoline op de dunste stand de kool geraspt. Heel fijn snijden met een mes kan ook natuurlijk, maar is wel veel werk.

Benodigdheden:

1 kleine rode kool
1 appel, in stukjes
1 middelgrote ui, gesnipperd
wat boter of olie
1.5 dl port
sap van een halve citroen
zout
peper
laurierblad
vier kruidnagels
1 kaneelstokje
evt. wat honing

Snijd de kool fijn, met de mandoline of met de hand. Verdeel het sap van de citroen erover en het zout. Schep het door elkaar. Dit helpt voor een mooie rode kleur.

Doe wat boter of olie in de pan en fruit de ui en voeg de stukjes appel toe. Laat even op een matig vuur een paar minuten zacht worden.

Voeg het kaneelstokje toe. Steek de vier kruidnagels in het laurierblad en leg het in de pan. Voeg de rode kool toe. Schenk de port in de pan.

Laat de pan op een laag vuur met deksel zo’n 40 minuten zachtjes stoven. Roer af en toe en kijk of er genoeg vocht overblijft. Voeg anders wat port of evt. wat water toe. Proef na 40 minuten of de kool gaar is. Hoe lang dat duurt, hangt ook af van hoe fijn de kool gesneden of geraspt is.

Voeg peper en zout naar smaak toe. Als je het wat zoeter wilt, voeg dan een eetlepel honing toe.

Lekker met…

Rode kool is bijvoorbeeld lekker met aardappelen, aardappelpuree, rollade, wildgerechten, karbonade of een gehaktbal.