Het is soms even zoeken en uitproberen, maar van alle geteste recepten is dit de favoriet geworden voor luchtige pannenkoekjes.
Met dit beslag krijg je een een wat dikker en heerlijk luchtig pannenkoekje of american pancake. Lees ook de tips om een perfecte pannenkoek te bakken.
Baksoda of zuiveringszout
Voor dit recept gebruik je bij voorkeur baksoda. Je koopt het gewoon bij de supermarkt, zoals deze ban Arm&Hammer bij AH voor 1,69 voor 227 gram. Eventueel kan je het vervangen door 2 theelepels bakpoeder. Het zuur in de karnemelk activeert de baksoda waardoor je veel lucht in de pannenkoeken krijgt. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je pannenkoeken zuur smaken, want dat is niet zo.
Recept luchtige pannenkoeken of pancakes
Het recept is genoeg voor 8 stuks.
Dit heb je nodig
130 gram bloem
1 kleine theelepel baksoda
250 ml karnemelk
1 ei
2 el gesmolten boter
1/2 theelepel zout
olie of boter voor het bakken
koekenpan
Zo maak je het
Maak het beslag. Meng de bloem met de baksoda en het zout. Voeg het ei toe en een scheut karnemelk en meng het met een garde door elkaar. Giet dan al roerende de rest van de karnemelk toe en als laatste de gesmolten boter.
Verwarm de pan op middelhoog vuur. Doe wat olie of boter in de pan en een flinke lepel beslag.
Als het beslag net in de pan ligt is het glad
Na een minuutje of iets langer ontstaan er bellen in het beslag. Als de belletjes knappen dan is het tijd om de pannenkoek om te draaien.
Nog even wachten tot de ander kant klaar is…….
Variatie
Als je de pancakes alleen met zoet beleg gaat gebruiken, dan kan je ook wat vanillesuiker, vanille essence of kaneel aan het beslag toevoegen.
Voeg wat blauwe bessen of plakjes banaan aan het beslag toe.
Serveer ze met fruit, poedersuiker, slagroom en of ijs.
Je kan ook hartige pancakes maken, met geraspte kaas, bacon, stukjes prei, doperwten, groene kruiden, enz. enz.