Wat is er lekkerder dan zelfgebakken koekjes? Bovendien kun je de ingrediënten zo kiezen dat het helemaal jouw smaak is.
- Chocoladekoekjes
- Driedubbele chocolade koekjes
- Supermakkelijke pindakaaskoekjes
- Pindakaaskoekjes
- Marokkaanse suikerkoekjes
- Haver-gemberkoekjes
Zelf koekjes bakken
Bak één van deze lekkere koekjes. In tegenstelling tot cake die al snel bijna een uur moet bakken, hoeven koekjes maar 10-15 minuten te bakken voor ze goed zijn. Snel klaar dus! En daarom heel geschikt om samen met kinderen te doen. Vooral de eenvoudige pindakaaskoekjes kan je ieder moment bakken. Je hebt er alleen pindakaas, suiker en een ei voor nodig.
Chocoladekoekjes
Ingrediënten:
- 200 g pure chocola in stukjes
- 100 g boter
- 100 g bruine basterdsuiker
- 100 g kristalsuiker
- 1 ei
- 250 g zelfrijzend bakmeel óf bloem met 1/2 tl baksoda
- 1 zakje vanillesuiker of vanille essence
- snufje zout
- evt. handje gehakte walnoten of pecannoten
Verwarm de oven voor op 175 C. Hak de chocolade in kleine stukjes. Doe de zachte boter en meng het met de twee soorten suiker en vanillesuiker. Voeg het ei toe. En tenslotte de bloem/baksoda of het bakmeel met zout toe. Meng alles met de handen of mixer met deeghaken. Meng op het laatst de chocolade erdoor (en als je wilt de gehakte noten). Maak balletjes van het deeg en druk ze plat
Laat ong. 15 minuten bakken.
Driedubbele chocoladekoekjes
Ingrediënten:
- 150 g boter
- 200 g suiker
- 1 ei
- 200 gram bloem
- 45 gram cacao
- 3/4 tl baksoda
- 1/2 tl zout
- vanille essence
- 100 gram melkchocolade druppels of gehakte melkchocolade
- 100 gram pure chocolade druppels of gehakte pure chocolade
Verwarm de oven voor op 175 C.
Meng de boter met de suiker en mix tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en de vanille essence. Voeg de droge ingrediënten samen. Het beste resultaat krijg je als je de bloem, baksoda en cacao zeeft. Voeg het zout toe.
Schep de chocolade door het beslag. Schep met twee lepels kleine hoopjes beslag op een bakplaat bedekt met bakpapier. Schuif ze in de oven en bak ze ongeveer 9-10 minuten. Bak deze koekjes zeker niet te lang. Ze verbranden snel.
Supermakkelijke pindakaaskoekjes
Voor deze pindakaaskoekjes heb je maar drie ingrediënten nodig. Ideaal voor als je snel koekjes wilt bakken en weinig in huis hebt.
Ingrediënten:
- 200 gram pindakaas
- 200 gram suiker
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 175 C.
Mix de ingrediënten door elkaar tot een glad deeg is ontstaan. Maak er ronde balletjes van ter grootte van een walnoot. Plat ze wat af met een vork.
Bak ze 15 minuten in de oven. Laat de koekjes niet bruin worden en zijn een beetje zacht het lekkerst.
Pindakaaskoekjes
Nog meer pindakaaskoekjes maar wat krokanter door gebruik van bloem
Ingrediënten:
- 125 gram pindakaas
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram boter of margarine
- 1 ei
- paar druppels vanille essence
- 200 gram bloem
- halve theelepel bakpoeder
- 3/4 theelepel baksoda
- flinke snuf zout
Verwarm de oven voor op 175 C.
Meng de pindakaas met de boter en de twee soorten suiker en mix dit door elkaar. Voeg het ei en de vanille essence toe.
Meng de bloem met de bakpoeder, baksoda en het zout en schep dit al mixend in delen door het pindakaasmengsel.
Maak balletjes van het beslag en maak ze met een vork wat platter. Leg ze op bakpapier en bak ze 15 minuten in de oven.
Tip: Voeg 100 gram fijngehakte chocolade toe.
Marokaanse suikerkoekjes
Ghouribi (ong 30 stuks)
Ingrediënten:
- 225 g boter of olie
- 225 g suiker
- 500 g bloem
- 150 g fijn gehakte walnoten of amandelen
- kaneel
Verwarm de oven op 175 graden.
Mix de gesmolten boter en suiker glad. Voeg de bloem en noten toe en kneed met de handen tot een soepel deeg. Verdeel in walnoot-grote balletjes en vorm daar koekjes van, niet te plat. Leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bestrooi ze met kaneel en bak 20-30 minuten. De koekjes moeten niet bruin worden.
De kaneel kan vervangen worden door cacao.
Haver-gemberkoekjes
Behalve dat ze lekker zijn, werken recepten met gember als afrodisiacum.
Ingrediënten
- 180 gr havermout
- 50 gr lichtbruine suiker
- 165 gr kristalsuiker
- 100 gr bloem
- 2 tl gemalen gember
- 100 gram ongezouten boter
- 1 ei
- 1 el sinaasappel rasp
- 1/2 eetlepel vanille extract
- snufje zout
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 175 C. Meng havermout, twee soorten suikers, bloem en gemberpoeder in een kom goed door elkaar. Voeg de bloem, zout, het ei, vanille-extract en sinaasappel rasp toe en mix alles tot een glad deeg.
- Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Plet de balletjes tot ronde koekjes van ongeveer 5-6 cm doorsnee.
- Bak ze 10-15 minuten of tot ze lichtbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan op een rooster om ze verder af te laten koelen.
bron recept haver-gember koekjes: technicolor kitchen
[bol_product_links block_id=”bol_58c700727ab7f_selected-products” products=”1001004008242747,9200000029239332″ name=”koe” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]