kind kookt met plezier

Kinderen leren koken: hoe pak je dat aan?

Het is leuk én handig om je kinderen al vroeg te leren koken. Zeker als ze er zelf ook plezier in hebben, kun je hier samen mee aan de slag gaan. Uiteraard kun je van je kids niet verwachten dat ze meteen een volwaardige maaltijd op tafel toveren. Het gaat erom dat ze stapsgewijs leren koken, op een rustig tempo. Hoe pak je dat het best aan? Lees verder voor slimme tips!

Goede keukenspullen gebruiken

Goede keukenspullen zijn onmisbaar bij het bereiden van maaltijden. Bij koken met je kinderen kun je erop letten dat je de juiste tools aan ze geeft. Gaat je kind iets bakken? Laat hem of haar dan een goede koekenpan met een antiaanbaklaag gebruiken: dat werkt het makkelijkst. Pas op met zware pannen: een lichtere pan werkt fijner. Ook kleine pannen zijn een goede keuze voor kinderen, zodat het makkelijker is om erin te roeren. En laat hem of haar een sausje bereiden in een schaaltje dat gewoon kapot mag vallen.

Van makkelijk naar moeilijk

Het is belangrijk om het koken op te bouwen van makkelijk naar moeilijk. Houd ook veiligheid in het achterhoofd. Begin bijvoorbeeld met het bakken van een cake. Of laat je kind zachte groenten snijden. Het mengen van een salade of een saus is ook een goed begin. Pas later kan je kind achter de pannen staan of iets uit de oven halen. Laat de vorderingen zich op een langzaam tempo ontwikkelen: jullie kunnen zelf het best inschatten hoe het verloopt.

Plezier bij het koken

Laat je kind keuzes maken

Bij koken komt natuurlijk ook een stukje creativiteit kijken! Hoewel je altijd een recept na kunt maken, is het leuker om uit het hoofd iets te kunnen bereiden. Dit kun je je kind al op een jonge leeftijd leren. Bedenk niet altijd zelf een recept, maar laat je kind ook eens iets verzinnen. Als het uiteindelijk niet zo lekker blijkt te zijn, is dat maar een keertje zo: je stimuleert in ieder geval het creatieve proces van je kind! Hoe ouder je kind wordt, hoe beter hij of zij wordt in het bereiden van zelfbedachte maaltijden. Dit maakt het koken nog uitdagender!

Houd een oogje in het zeil

Last but not least: houd natuurlijk altijd een oogje in het zeil als je kind aan het koken is! Het is het veiligst om dit samen te doen, waarbij jullie naast elkaar in de keuken staan. Zo kun je altijd direct ingrijpen, mocht er iets misgaan. Leg je kind hierbij ook meteen uit wat de gevaren van koken zijn: van hete pannen tot scherpe messen. Als je kind al wat ouder is, kun je bijvoorbeeld aan de keukentafel in de buurt van de keuken plaatsnemen, om vanuit daar alles in de gaten te houden. Zo leer je je kind koken op een verantwoorde manier!