Categorieën
Kind Koek & gebak

Zelf koekjes bakken 6x recepten

Wat is er lekkerder dan zelfgebakken koekjes? Bovendien kun je de ingrediënten zo kiezen dat het helemaal jouw smaak is.

Zelf koekjes bakken

Bak één van deze lekkere koekjes. In tegenstelling tot cake die al snel bijna een uur moet bakken, hoeven koekjes maar 10-15 minuten te bakken voor ze goed zijn. Snel klaar dus! En daarom heel geschikt om samen met kinderen te doen. Vooral de eenvoudige pindakaaskoekjes kan je ieder moment bakken. Je hebt er alleen pindakaas, suiker en een ei voor nodig.

Chocoladekoekjes

Ingrediënten:

  • 200 g pure chocola in stukjes
  • 100 g boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 250 g zelfrijzend bakmeel óf bloem met 1/2 tl baksoda
  • 1 zakje vanillesuiker of vanille essence
  • snufje zout
  • evt. handje gehakte walnoten of pecannoten

Verwarm de oven voor op 175 C. Hak de chocolade in kleine stukjes. Doe de zachte boter en meng het met de twee soorten suiker en vanillesuiker. Voeg het ei toe. En tenslotte de bloem/baksoda of het bakmeel met zout toe. Meng alles met de handen of mixer met deeghaken. Meng op het laatst de chocolade erdoor (en als je wilt de gehakte noten). Maak balletjes van het deeg en druk ze plat

Laat ong. 15 minuten bakken.

Driedubbele chocoladekoekjes

Ingrediënten:

  • 150 g boter
  • 200 g suiker
  • 1 ei
  • 200 gram bloem
  • 45 gram cacao
  • 3/4 tl baksoda
  • 1/2 tl zout
  • vanille essence
  • 100 gram melkchocolade druppels of gehakte melkchocolade
  • 100 gram pure chocolade druppels of gehakte pure chocolade

Verwarm de oven voor op 175 C.

Meng de boter met de suiker en mix tot een romig mengsel. Voeg het ei toe en de vanille essence. Voeg de droge ingrediënten samen. Het beste resultaat krijg je als je de bloem, baksoda en cacao zeeft. Voeg het zout toe.

Schep de chocolade door het beslag. Schep met twee lepels kleine hoopjes beslag op een bakplaat bedekt met bakpapier. Schuif ze in de oven en bak ze ongeveer 9-10 minuten. Bak deze koekjes zeker niet te lang. Ze verbranden snel.

Supermakkelijke pindakaaskoekjes

Voor deze pindakaaskoekjes  heb je maar drie ingrediënten nodig. Ideaal voor als je snel koekjes wilt bakken en weinig in huis hebt.

Ingrediënten:

  • 200 gram pindakaas
  • 200 gram suiker
  • 1 ei

Verwarm de oven voor op 175 C.
Mix de ingrediënten door elkaar tot een glad deeg is ontstaan. Maak er ronde balletjes van ter grootte van een walnoot. Plat ze wat af met een vork.
Bak ze 15 minuten in de oven. Laat de koekjes niet bruin worden en zijn een beetje zacht het lekkerst.

Pindakaaskoekjes

Nog meer pindakaaskoekjes maar wat krokanter door gebruik van bloem

Ingrediënten:

  • 125 gram pindakaas
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 90 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram boter of margarine
  • 1 ei
  • paar druppels vanille essence
  • 200 gram bloem
  • halve theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel baksoda
  • flinke snuf zout

Verwarm de oven voor op 175 C.

Meng de pindakaas met de boter en de twee soorten suiker en mix dit door elkaar. Voeg het ei en de vanille essence toe.

Meng de bloem met de bakpoeder, baksoda en het zout en schep dit al mixend in delen door het pindakaasmengsel.

Maak balletjes van het beslag en maak ze met een vork wat platter. Leg ze op bakpapier en bak ze 15 minuten in de oven.

Tip: Voeg 100 gram fijngehakte chocolade toe.

Marokaanse suikerkoekjes

Ghouribi (ong 30 stuks)

Ingrediënten:

  • 225 g boter of olie
  • 225 g suiker
  • 500 g bloem
  • 150 g fijn gehakte walnoten of amandelen
  • kaneel

Verwarm de oven op 175 graden.

Mix de gesmolten boter en suiker glad. Voeg de bloem en noten toe en kneed met de handen tot een soepel deeg. Verdeel in walnoot-grote balletjes en vorm daar koekjes van, niet te plat. Leg ze op een ingevette bakplaat of bakpapier. Bestrooi ze met kaneel en bak 20-30 minuten. De koekjes moeten niet bruin worden.

De kaneel kan vervangen worden door cacao.

Haver-gemberkoekjes

Behalve dat ze lekker zijn, werken recepten met gember als afrodisiacum.

Ingrediënten

  • 180 gr havermout
  • 50 gr lichtbruine suiker
  • 165 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 2 tl gemalen gember
  • 100 gram ongezouten boter
  • 1 ei
  • 1 el sinaasappel rasp
  • 1/2 eetlepel vanille extract
  • snufje zout

Zo maak je ze:

  1. Verwarm de oven voor op 175 C. Meng havermout, twee soorten suikers, bloem en gemberpoeder in een kom goed door elkaar. Voeg de bloem, zout, het ei, vanille-extract en sinaasappel rasp toe en mix alles tot een glad deeg.
  2. Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Plet de balletjes tot ronde koekjes van ongeveer 5-6 cm doorsnee.
  3. Bak ze 10-15 minuten of tot ze lichtbruin zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat, leg ze dan op een rooster om ze verder af te laten koelen.

bron recept haver-gember koekjes: technicolor kitchen

[bol_product_links block_id=”bol_58c700727ab7f_selected-products” products=”1001004008242747,9200000029239332″ name=”koe” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”700″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Categorieën
Kind Snacks

Havermoutrepen zonder bakken

Een lekker recept voor havermoutrepen waar je goed mee kunt variëren.

Deze repen zijn een combinatie van verschillende recepten. Ze waren hier in huis meteen een groot succes. Geef ze mee als snack aan kinderen naar school of neem ze mee als je een dagje uit gaat of eet ze gewoon zelf op. Je hoeft deze havermoutrepen niet te bakken maar de havermout wordt wel eerst geroosterd. Dat kan in de oven of in een koekenpan. Je kunt ze zo gezond maken als je wilt door bepaalde ingrediënten te vervangen.

Havermoutrepen zonder bakken

voor 12 repen
oven voorverwarmen: 10 minuten
bereidingstijd: 15 minuten
koelen: 1-2 uur

Ingrediënten

200 gram havermout
75 gram zonnebloempitten, gehakte walnoten, amandelen of andere noten
80 gram honing*
60 gram bruine suiker **
50 gram boter of kokosolie
1 theelepel vanille extract
zout
1 theelepel kaneel
60 gram gedroogde cranberries***
60 gram gehakte pure chocolade****

Verder heb je nodig:

bakpapier
aluminiumfolie
een vierkante bakvorm

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C. Spreid de havermout uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Rooster ze 10-12 minuten tot de havermout licht bruin gekleurd is. Af en toe omscheppen. Als je noten of zaden gebruikt, dan kan je deze mee roosteren.
  2. Meng ondertussen in een pan de boter, honing, suiker, vanille, kaneel en zout en verwarm alles onder goed roeren. Doe dit tot de suiker helemaal is opgelost.
  3. Doe de havermout in een kom en schenk er het botermengsel bij en meng alles goed door elkaar
  4. Strooi de cranberries er bij en de stukjes chocolade. De chocolade smelt voor een groot deel meteen en helpt ook de repen bij elkaar te houden.
  5. Leg aluminiumfolie in een vierkante bakvorm en verdeel het mengsel hierin. Druk het goed en stevig aan. Dat gaat goed door er wat bakpapier op te leggen er er met je volle handen op de duwen.
  6. Laat de schaal een uurtje afkoelen in de koelkast.
  7. Verwijder het aluminiumfolie en snijd de havermoutkoek met een scherp mes in 12 repen.
  8. Bewaar ze tot een week in een afgesloten bak of trommel. In de koelkast voor stevige, wat hardere repen, buiten de koelkast voor wat zachtere, taaie repen.

hav2

 

*Vervang de honing door ahorn siroop
**Vervang bruine suiker door palmsuiker
***Vervang cranberries door rozijnen of ander gedroogd fruit
****Gebruik chocolade met een hoog cacao gehalte

Categorieën
Kind Producten

Cupcakes bakken in eetbare vormpjes

Meestal bak je cupcakes in papieren vormpjes, maar nu blijken er ook eetbare vormpjes te zijn.

Superhandig, want dat eet natuurlijk heel makkelijk. De eetbare vormpjes zijn gemaakt van snoeppapier en zijn stevig genoeg om te vullen.  Dus je maakt de basismix voor cupcakes zoals aangegeven op de verpakking en je schept het beslag in de eetbare vormpjes. Een pak basismix is genoeg voor 12 cupcakes. Er zitten zes eetbare vormpjes in een doosje.

oe2

De eetbare vormpjes zijn er in blauw en roze, dus ook leuk als je cupcakes voor een geboortefeest wilt maken. Je hoeft de bakjes niet in een muffinvorm te zetten.

oe3

Na het bakken van de cupcakes kun je ze versieren.

oe7

Daarvoor is de topping van Dr Oetker heel handig. Je draait het dopje eraf en zet één van de vier spuitmondjes die bij het zakje zitten, op het zakje met topping. En versieren maar.

oet

Het valt nog niet meer om een perfecte cupcake te maken. Maar leuk is het wel. Nog even oefenen. Het is ook een leuk werkje voor wat oudere kinderen.

oe4

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën
Kind

10 dingen die je ook met hagelslag kan doen

Venz heeft een leuke actie. Er zitten tijdelijk gouden dukaten verstopt in de pakken Venz hagelslag.

Als je zo’n gouden dukaat vindt in een pak Venz hagelslag win je een schatkist vol met bordspellen t.w.v. 380 euro. Leuk toch?

Om zoveel mogelijk kans te maken om zo’n gouden dukaat te vinden, kan je maar één ding doen: zo veel mogelijk hagelslag eten. Gelukkig is er genoeg dat je met hagelslag doen. Daarom 10 ideeën die je óók met hagelslag kan doen behalve het gewoon op je boterham te strooien. De meesten zijn ook leuk om voor of met je kinderen samen te maken.

1. Koffie met een vleugje hagelslag

Maak je eigen Wiener Mélange door aan de koffie in het koffiefilter wat hagelslag toe te voegen.

wm

2. Tosti met banaan en hagelslag

Neem een twee boterhammen en besmeer ze aan de verkeerde kant met wat boter, snijd een banaan in plakjes en verdeel de plakjes over de boterham, strooi er hagelslag over. Leg de andere boterham er op. Leg de boterham tussen het tosti-ijzer of bak ze in de koekenpan met wat boter.

3. IJs met nootjes en hagelslag

Hak wat noten en rooster ze licht in de koekenpan. Neem een bolletje vanille-ijs, strooi er wat nootjes en hagelslag over.

4. Cake met hagelslag

Maak cakebeslag volgens het basisrecept voor cake. Voeg 150 gram hagelslag toe. Bak de cake.

5. Warme chocolademelk met slagroom en hagelslag

Maak warme chocolademelk, schep er wat slagroom op en bestrooi met hagelslag.

trifle2

6. Rumballen met hagelslag

Hiervoor heb je nodig:  100 g boter, 4 eetlepels rum of rum essence, 175 g melkchocolade, 175 g pure chocolade, 1 pak hagelslag en poedersuiker Smelt de boter in een pan en voeg de in stukken gebroken chocolade toe. Roer de rum erdoor en laten afkoelen (in de koelkast). Maak er met behulp van 2 lepels ballen van en rol door de hagelslag. Bewaar de rumballen koud.

7. Trifle met hagelslag

Lekker en makkelijk toetje. Maak lagen van chocolademousse of chocoladevla, een laag slagroom, laagje hagelslag, een laag kersen (uit blik, pot of diepvries). Herhaal deze laagjes zo vaak je wilt.

trifle

8. Pannenkoeken met hagelslag

Strooi wat hagelslag over je warme pannenkoek

9. Tiramisu met hagelslag

Maak je wel eens tiramisu? Bestrooi de bovenste laag dan eens met (pure) hagelslag in plaats van met cacao.

10. Koekjes met hagelslag dip

Bak of koop koekjes. Maak chocoladeglazuur van 125 gr poedersuiker, 20 gr zachte boter, 1 eetlepel kokend water en 1 eetlepel cacao. doop de koekjes er in en doop ze daarna in de hagelslag.

Hebben jullie nog leuke ideeën?

Categorieën
Feest Kind

De scariest Halloween cupcakes

31 oktober is het Halloween. Hier zul je er niet veel van merken. Maar het is wel leuk om te zien hoe creatief sommige mensen zijn met Halloween cupcakes.

Sommige cupcakes zijn prachtig en een beetje eng. Maar sommige zijn zo creepy dat ze niet meer smakelijk zijn.

scariest halloween cupcakes

Superleuk deze cupcakes met een stuk (suiker)glas waar het bloed vanaf druipt.

bron en recept: Storyofakitchen.com

worm cupcakes

Cupcakes met wormen die uit de aarde kruipen. Vooral de aarde is echt.

bron en recept

hal7

Deze cupcakes met lichaamsdelen en wonden  zien er eigenlijk een beetje onsmakelijk uit.

bron: behance

 

 

hal6

Net als dee met oogbal en afgesneden oor. Wel mooi gemaakt natuurlijk.

bron: The butcher from Baker street

 

hal2

Iets minder vrolijk, maar nog wel smakelijk. Deze graf cupcakes met ‘verse aarde’  bedekt.

Bron en recept: cupcakesdiariesblog.com

 

 

hal1

Mooi maar wel een beetje gruwelijk. Chocolade cupcakes met een plastic skeletje er in. Een glazuur van nutella en wat verkruimelde chocoladecake als aarde.

bron en recept: Idontknowhowshedoesit.com

 

hal4

Grappig

bron: pinterest.com

 

Ok, hersen cupcakes met een vulling van kersenvlaai. Vooral die kleur is goed.