5 variaties bloemkool

Bloemkool anders, 5 variaties

Bloemkool is een gezonde en geliefde groente. Maar als je het altijd op dezelfde manier eet, kan je er wel eens genoeg van krijgen. Door de neutrale smaak van bloemkool kan je het op allerlei manieren eten en combineren met allerlei andere kruiden en ingrediënten.

Bloemkool is…

Bloemkool is een koolsoort en behoort tot de plantenfamilie van de kruisbloemigen, Brassicaceae. Het eetbare deel van de bloemkool zijn de bloemknoppen van de plant. Het wordt ook wel gezien als een Hollandse groente omdat hij in Nederland verbouwd wordt. Traditioneel wordt bloemkool vaak gekookt en met aardappelen, een gehaktbal of karbonade en jus gegeten.

Bloemkool variaties

  1. Gegrilde bloemkool
  2. Bloemkool macaroni
  3. Geroosterde bloemkoolsoep
  4. Bloemkool couscous salade
  5. Bloemkool curry
gegrilde bloemkool
Gegrilde bloemkool

1. Gegrilde bloemkool

Ingrediënten

1 grote bloemkool verdeeld in roosjes
3-4 eetlepels olijfolie
100 gram paneermeel
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel Italiaanse kruiden (oregano, basilicum, tijm, salie, uipoeder)
50 gram geraspte parmezaanse kaas

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Doe de bloemkoolroosjes in een grote diepvrieszak (een schaal kan ook). Voeg eerst wat olijfolie toe. Schud de zak en voeg dan de andere ingrediënten toe, zodat alles zich goed vermengt.
  • Spreid de roosjes uit op een bakblik met bakpapier. Sprenkel er nog wat olijfolie over of gebruik een olijfolie spray.
  • Zet de roosjes 20 minuten in de oven. Schep ze dan om en zet ze nog 10 minuten terug.
bloemkool macaroni
bloemkool macaroni

2. Bloemkool macaroni

Dit recept is aangepast naar een recept van Jamie Oliver, Cauliflower Macaroni Cheese. Een goed gerecht voor kinderen die lastig zijn met groenten eten.

Ingrediënten

  • 500 gram (volkoren) macaroni
  • 1 bloemkool in kleine roosjes
  • 250 gram oude kaas, geraspt
  • 250 ml crème fraiche
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 plakken gebakken of geroosterde bacon
  • oud brood (stukje stokbrood, een pistolet of Italiaanse bol)
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200 C.
  • Vul en verhit een grote pan met water en wat zout. Voeg de bloemkoolroosjes toe. Als het water een paar minuten kookt, voeg je ook de macaroni toe en kook je die zolang nodig is (meestal 7 minuten). Vang 400 ml van het kookwater op bij het afgieten. Giet de rest weg.
  • Scheur het brood in stukken en doe ze in de food processor. Voeg Italiaanse kruiden toe en de bacon toe. Maal het fijn. Roer er nog 2 eetlepels olijfolie door.
  • Voeg een de twee uitgeperste teentjes knoflook toe aan de 400 ml water. Voeg de crème fraiche toe en roer net zo lang tot het goed gemengd is.
  • Doe de macaroni en knoflook in een grote ovenschaal. Giet het water met knoflook en crème fraiche erdoor. Schep de geraspte kaas erdoor.
  • Dek de schaal af met het mengsel van het gemalen brood/kruiden/bacon.
  • Zet in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is.
  • Lekker met een groene salade.
bloemkool soep
Geroosterde bloemkoolsoep

3. Geroosterde bloemkoolsoep

Je kan ook bloemkoolsoep maken van gekookte bloemkool. Maar als de bloemkool geroosterd is, smaakt hij net wat lekkerder.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool in roosjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote rode ui, in stukjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter groente- of kippenbouillon
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • zout
  • peterselie of bosui als garnering

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Meng de bloemkool met 2 eetlepels olijfolie en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Strooi er wat zout over en rooster de bloemkool 25- 30 minuten tot de randen bruin worden. Schep ze af en toe om.
  • Doe een eetlepel olijfolie in een grote pan en fruit ze in 5-7 minuten tot ze zacht en doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak die 30 seconden mee. Voeg dan de bouillon toe.
  • Voeg de geroosterde bloemkool toe en hou evt. een paar stronkjes achter als garnering. Breng het mengsel aan de kook en draai het vuur dan wat lager. Laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen. Doe dan de soep in de blender of blend de soep met een staafmixer glad en romig.
  • Voeg de boter toe, de citroensap en nootmuskaat. Blend nogmaals. Breng de soep op smaak met peper en zout en evt. wat meer citroensap.
bloemkool couscous

4. Bloemkool couscous salade

Voor de mensen die wat minder koolhydraten willen eten, is het een prima manier om granen, pasta en rijst te vervangen door bijvoorbeeld fijngemalen couscous.

  • 1 grote bloemkool
  • 4 tomaten in stukjes
  • 2 paprika’s in kleur naar keuze
  • 1 chilipeper, fijngehakt
  • 1 komkommer, zaad verwijderd en in stukjes
  • 1 kleine rode uit, fijn gesneden
  • 75 gram olijven
  • 75 gram pijnboompitten
  • 75 gram feta kaas
  • 1 eetlepel verse munt, fijngehakt
  • 1 eetlepel bieslook, fijngehakt
  • zout en peper

Dressing

  • 1 eetlepel mosterd
  • 60 ml olijfolie
  • sap en rasp van 1 citroen
  • 3 teentjes knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1 eetlepel verkruimelde feta
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Snijd de bloemkool in grote stukken en doe ze in de keukenmachine of blender. Blend kort. Als je een puls knop hebt, gebruik die dan. Er moeten grote kruimels ontstaan en geen moes.
  • Meng de bloemkool couscous, tomaten, paprika’s, peper, komkommer, rode ui, olijven, pijnboompitten, munt, bieslook, zout en peper in een grote schaal.
  • Meng in een apart schaaltje de citroenrasp, citroensap, mosterd, knoflook, feta en olijfolie. Klop met de garde.
  • Schep de dressing door de salade. En serveer op kamertemperatuur of gekoeld.
curry
Bloemkool curry

5. Bloemkool curry

Deze curry kan je ook bij AH kopen als verspakket.

  • 1 kleine bloemkool, in kleine roosjes
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 1 rode ui
  • 1 rode peper
  • 120 gram Madras curry pasta (b.v. van Patak)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 limoen
  • rijst
  • olijfolie
  • 400 gram kipfilet
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Snijd de kipfilets overdwars doormidden zodat je van één kipfilet twee dunne plakken maakt. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met wat peper en zout. Bak ze in de grillpan of koekenpan net gaar.
  • Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan of wokpan en fruit de ui. Voeg de bloemkool toe en schep het af en toe om. Snijd de paprika en peper fijn. En voeg ze toe. Snij de tomaten fijn en voeg ook die toe.
  • Snijd de kipfilet in reepjes en voeg ze toe aan het bloemkool mengsel. Voeg de curry toe en laat alles zo’n 4 minuten zachtjes bakken. Af en toe alles om scheppen.
  • Voeg de kokosmelk toe. Doe een deksel op de pan en laat alles nog 8 minuten zachtjes stoven.
  • Kook ondertussen de rijst.
  • Snijd de limoen in partjes en geef ze bij de maaltijd