gehaktballen

Hoe maak je lekkere gehaktballen?

Laatst bijgewerkt:

De gehaktbal, het blijft favoriete stukje vlees van jong en oud. Maar hoe maak je ze lekker klaar? Daar valt een heleboel over te zeggen.

Wat is gehakt?
Hoe vet is gehakt?
Welke soort gehakt neem je?
Ingrediënten gehaktbal
Basisrecept gehaktbal
Gehaktballen bakken of braden

Wat is gehakt?

Gehakt is gemalen of gehakt vlees. Gehakt is niet de duurste vleessoort. Vaak worden wat minder malse stukken vlees gebruikt en die gaan door de gehaktmolen

Hoe vet is gehakt?

Gehakt mag maximaal 25 gram vet per 100 gram bevatten. Dat is wettelijk vastgelegd. Mager gehakt bevat maximaal 15% vet
Bekijk hier het vetgehalte van gehakt van verschillende supermarkten. Uit de test blijkt het gehakt van de meeste slagers minder vet is dan dat uit de supermarkt.

Welke gehaktsoort?

Voor het maken van gehaktballen kan je kiezen uit verschillende soorten gehakt. Welke je kiest is een beetje je eigen voorkeur. Meestal wordt rundergehakt gebruikt of half-om-half gehakt, een mengsel van varkensgehakt en rundergehakt. Rundergehakt bevat minder vet en door toevoeging van varkensgehakt wordt de gehaktbal wat vetter en minder droog. Gehakt van kippenvlees of lamsvlees kan natuurlijk ook.

Ingrediënten van een gehaktbal?

Om gehaktballen te maken heb je nodig:

  • gehakt naar keuze van het rund, varken, kip of lam of een mengsel.
  • ei om de ingrediënten te binden
  • paneermeel of broodkruim, panko, verkruimelde beschuit, gemalen havervlokken
  • kruiden (knoflookpoeder, uienpoeder, nootmuskaat, paprikapoeder, enz.
  • extra: verse kruiden, fijngesneden ui, geraspte kaas, stukjes augurk, enz. 
  • een scheutje melk of room maakt de gehaktballen minder droog
  • wat ketjap of Buisman voor de koffie maakt ze mooi bruin (door de glucosestroop).
  • boter, olijfolie of een combinatie hiervan om ze in te bakken

Basisrecept gehaktballen

Wat heb je nodig om lekkere gehaktballen te maken?

  • 500 gram gehakt
  • 1 ei
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk, koffieroom
  • 2 eetlepels ketjap of een schepje Buisman (voor de koffie) maakt de gehaktballen mooi bruin
  • een flinke theelepel mosterd
  • peper en zout naar smaak

mespuntje van elk:

  • nootmuskaat
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • uienpoeder
  • chilipoeder

Bereidingswijze

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Doe wat olie op je handen zodat het gehakt niet aan je handen plakt. 
  2. Vorm 6 gehaktballen

Gehaktballen bakken of braden

Het heet bakken als je geen deksel op de pan doet en braden als je wel een deksel gebruikt. 

  • Verhit boter en/of olie in de pan. Bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin terwijl je ze voorzichtig draait. Voeg als ze bruin zijn (na een minuut of 10) wat water toe en doe een deksel op de pan. 
  • Laat ze nog 15-20 zachtjes sudderen. 

Tips:

  • Een gehaktbal is gaar als hij een kerntemperatuur van 70°C heeft
  • Je kan gehaktballen ook koken, frituren of in de oven maken.
  • Je kan met de smaak van gehaktballen eindeloos variëren.
  • Als je een gehaktbal over hebt, kan je die op brood eten.
Ook interessant
koken met pasen
Paaspret