hoe maak je karbonade mals
Foto: http://freefoodphotos.com

Hoe maak je karbonade mals en lekker klaar?

Karbonades kunnen heel lekker zijn. Als het je lukt om ze een beetje mals klaar te maken tenminste.

Karbonades zijn afkomstig van het varken. Er zijn verschillende soorten karbonades die allemaal hun eigen manier van bereiden hebben.

Afhankelijk van de hoeveelheid vet, wordt de bereidingstijd langer of korter. En, als je mager vlees te lang bakt, zal het snel te taai worden.

Een paar algemene tips vooraf

1. Breng de karbonades op kamertemperatuur

Haal de karbonades een half uur voor de bereiding uit de koelkast. Om vlees mals te kunnen bakken is het belangrijk dat het vlees een temperatuur heeft van ongeveer 20 graden. Als de overgang van de koude koelkast naar de hete pan te groot is, dan schrikken het eiwit en wordt het vlees taai.

2. Vermijd krom trekken van vlees

Vlees met een vetrandje heeft vaak de neiging om op te bollen of hol te worden. Dit kan je voorkomen door de witte vetrand op een paar plaatsen in te snijden. 

3. Waar bak je karbonades in?

Je bakt karbonades het beste in een vloeibaar bak- en braadproduct zoals Croma of Bertolli. Je kan ook wat boter en olijfboter combineren. Als je alleen boter gebruikt verbrandt het eerder. 

4. Niet te veel vlees in één keer in de pan

Vlees moet heet aangebraden worden. Als je te veel vlees in één keer in de pan doet, koelt het vet te veel af en kan het vlees niet meer dichtschroeien.

5. Niet met een vork prikken

Draai de karbonades niet om door er met een vork in te prikken. Zo kan er vocht uitlopen. Gebruik een vleestang of spatel.

6. Laat de karbonade even rusten

Laat de karbonade na het bakken nog even rusten afgedekt in aluminium.

7. Kies de goede soort karbonade bij het recept

Om karbonades lekker en mals klaar te maken, begin je om de goede soort karbonade te kiezen: haaskarbonade, ribkarbonade of schouderkarbonade.

*Haaskarbonade

Haaskarbonade is een hele magere vleessoort. Ze zijn afkomstig van de achterkant van de rug van het varken waar ook de varkenshaas vandaan komt. Het vlees heeft veel smaak.

Hoe maak je haaskarbonade klaar?

Je kan de haaskarbonade bakken of grillen

Bereiding

Een haaskarbonade hoeft maar kort gebakken te worden. Verhit de boter en/of olie in de pan. Bak de haaskarbonade aan op heet vuur. Zet het vuur daarna zachter en laat nog 8-10 minuten verder garen.

*Ribkarbonade

De ribkarbonade komt van het voorste deel van de rug. Als er nog een stuk rib aan zit is het karbonade. Een filetlapje is hetzelfde stukje vlees alleen zonder bot.

Hoe maak je ribkarbonade klaar?

Je kan de ribkarbonade het beste bakken.

Bereiding

Een ribkarbonade heeft iets meer tijd nodig om te garen dan de haaskarbonade. Verhit de boter en/of olie in de pan. Bak de ribkarbonade aan op heet vuur. Zet het vuur daarna zachter en laat nog 15-18 minuten verder garen.

*Schouderkarbonade

De schouderkarbonade komt, zoals de naam al moet vermoeden, van de schouder en de voorkant van de rug. Deze soort karbonade bevat relatief meer vet.

Hoe maak je schouderkarbonade klaar?

Omdat de schouderkarbonade wat vetter is, wordt het minder snel droog, maar heeft ook wat meer tijd nodig om te garen. Je kan de schouderkarbonade het beste stoven of bakken.

Bereiding

Om een schouderkarbonade te bakken, bak je hem aan beide kanten bruin op hoog vuur. Daarna zet je het vuur lager en laat je hem nog 15-20 minuten garen.

Om een schouderkarbonade te stoven of te sudderen in de pan bak je het vlees eerst op hoog vuur snel aan. Daarna voeg je smaakmakers als ui, knoflook en kruiden naar smaak toe en water of bouillon tot alles goed net onder staat. Doe een deksel op de pak en laat op laag vuur 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven.

Je kan de schouderkarbonade ook stoven in de oven. Na het aanbakken zet je de pan of ovenschaal in een voorverwarmde oven op 160-170 graden. Laat 1,5 tot 2 uur stoven of tot het vlees zacht en mals is. 

Het voordeel van stoven is dat je meteen een lekkere jus hebt.

Karbonade combineert goed met……

Karbonade smaakt lekker met de volgende ingrediënten….

 • appel
 • gember
 • mosterd
 • champignons
 • ui
 • perzik
 • bier
 • wijn
 • knoflook
 • tijm
 • peterselie

Recept: Gestoofde schouderkarbonades

voor 4 personen

 • 4 schouderkarbonades
 • 1 laurierblad
 • 1 ui, gesnipperd
 • 1 theelepel kruidnagelpoeder
 • 1 teentje knoflook, uitgeperst
 • peper en zout
 • vleesbouillon (van een blokje)
 • boter en olie of een vloeibaar bak- en braad product

Bestrooi de karbonades met peper en zout. Verwarm de boter of olie in de pan. Bak de schouderkarbonades aan op hoge temperatuur zoals hierboven beschreven tot ze bruin zijn. Voeg de ui, het laurierblad, de knoflook en het kruidnagelpoeder toe.

Schenk de warme bouillon erbij en doe de deksel op de pan. Laat op zacht vuur 1,5 tot 2 uur zachtjes sudderen.

In de oven kan ook. Zet de pan of schaal dan in een voorverwarmde oven op 170 graden en laat ook afgedekt 1,5 tot 2 uur sudderen.