Dit kun je ook allemaal invriezen

Je kunt meer invriezen dan je denkt.

Op die manier blijven bepaalde voedingsmiddelen langer houdbaar, gezonder en zo kun je restjes prima verwerken.

Zeker als je wilt proberen om minder voeding te verspillen zijn deze diepvries tips heel nuttig. De kunst is alleen om een soort systeem of administratie bij te houden, zodat je weet wat er nog in je diepvries zit en je het er op het juiste moment uit kan halen.

1. Noten

Vries noten die je over hebt in.

Noten zijn natuurlijk heel gezond. Maar als je ze langer bewaart, wordt de olie in de noten vaak ranzig. Niet alleen de smaak gaat dan achteruit, de gezonde eigenschappen verdwijnen ook langzaam. Door noten in te vriezen kan je dit voorkomen. Je hebt dan altijd noten in huis en je kunt ze in grotere verpakkingen kopen, wat goedkoper is.

Hoe vries je noten in?

Doe je noten, walnoten, amandelen, cashews, macademia’s of hazelnoten in een afsluitbare diepvrieszak of afsluitbaar diepvriesdoosje. Om er zeker van te zijn dat ze geen diepvriessmaakje krijgen of de smaak van iets dat er naast ligt opnemen, kun je er nog een extra zak omheen doen. Het maakt niet uit of de noten rauw, geroosterd, gehakt, gezouten of ongezouten zijn. Ook gemalen noten, notenmeel, bijvoorbeeld amandelmeel kun je zo invriezen. Je kunt ze minimaal een half jaar bewaren, anderen zeggen ook wel een heel jaar.

Hoe gebruik je bevroren noten?

Laat de noten ontdooien buiten de koelkast. Als je de noten wilt gebruiken om te bakken, hoef je ze niet van te voren te ontdooien. ze hebben verder geen speciale behandeling nodig. Wil je ze zo eten, rooster ze dan even in een pan of in een voorverwarmde oven.

2. Zaden

Wat voor noten geldt, geldt eigenlijk ook voor zaden. Heb je te veel pijnboompitten, zonnebloempitten, maanzaad of sesamzaad? Doe ze in in een diepvrieszak of -doosje.

krui
3. Verse kruiden

Als je een overschot hebt aan verse kruiden uit je tuin bijvoorbeeld dan is invriezen ideaal. Je kunt het op verschillende manieren doen.

Hoe vries je verse kruiden in?

Dat kan op de volgende drie manieren:

  • Was de kruiden en hak ze in stukjes. Leg je op een blad bord of blad en dek ze af met plastic folie. Leg ze zo in de diepvries. Als je bevroren zijn haal je ze eruit en doe je ze in zakjes.
  • Was de kruiden en doe ze in porties in diepvrieszakken. Laat ze bevriezen en eenmaal bevroren kun je de kruiden zo verkruimelen.
  • Was en hak de kruiden fijn. Verdeel ze over de bakjes van een ijsblokjesvorm. Giet er olijfolie over en laat ze invriezen. Gebruik de gekruide olieblokjes in sauzen en stoofpotten. Ook pesto kun je op deze manier invriezen.

Hoe gebruik je bevroren kruiden?

Liever niet ontdooien, dan worden ze slap. Ingevroren kruiden verliezen wel wat van hun smaak, kleur en frisheid. Maar je kunt ze het beste bevroren toevoegen aan warme gerechten als soepen, sauzen of stoofpotten. Minder geschikt zijn ze om eenmaal ontdooid aan salades toe te voegen.

gemb

4. Gember

Van gember heb je altijd maar een klein stukje nodig. Grote kans dus dat je er iets van over hebt.

Hoe vries je gember in?

En makkelijker dan gember invriezen kan haast niet. Je doet wat je over hebt gewoon in een zak. Of nog beter verdeel het kleinere stukjes die je zo kunt gebruiken.

Hoe verwerk je bevroren gember?

Ontdooien is niet nodig. Rasp het bevroren in de gerechten waarin je het nodig hebt.

5. Rijpe, bruine bananen

oude bananen invriezen

Overrijpe, bruine bananen hoef je niet weg te gooien. Je kunt ze prima verwerken in baksels als bananencake, bananenbrood, smoothies . Maar als je op dat moment nog geen zin of tijd hebt, vries je ze gewoon zo lang in.

Hoe vries je rijpe bananen in?

Doe de bananen in een afsluitbare diepvrieszak waar je zo veel mogelijk lucht uit laat ontsnappen en leg ze in de diepvries.

Hoe gebruik je bevroren bananen?

Ontdoe de bevroren banaan van zijn schil en voeg stukken toe aan je smoothie. Wil je ze gebruiken om mee te bakken. Laat ze dan eerst even buiten de koelkast ontdooien.

ger
6. Geraspte kaas

Te veel kaas, het laatste stukje van een blok kaas kun je prima invriezen.

Hoe vries je geraspte kaas in?

Rasp de kaas en doe het in een afsluitbare zak of diepvriesdoos.

Hoe ontdooi je geraspte kaas?

Ideaal om te gebruiken als je pizza, kaasfondue, lasagna of andere gerechten wilt maken met een laagje kaas bovenop. Van te voren ontdooien is daarvoor niet nodig.

wijn
7. Restjes drank

Of het nu rode of witte wijn is of champagne, van bewaren wordt de smaak er niet beter op.

Hoe vries je wijn in?

Giet de wijn in ijsblokjesvormen en zet ze in de diepvries.

Hoe gebruik je bevroren wijn?

Veel recepten vragen om een scheutje wijn. Handig om dan één of meerdere blokjes te gebruiken. Voeg ze toe aan je pastasauzen of stoofvleesgerechten.

8. Restjes saus

Restjes van saus zoals pastasaus of pesto kan je prima invriezen. Doe ze bijvoorbeeld in een ijsblokjes vorm.

rijst
9. Restjes gekookte rijst of pasta

Rijst en pasta worden er niet beter op als je ze bewaart. Ze drogen snel uit, maar niet als je ze invriest.

Hoe vries je rijst of pasta in?

Doe je overschot rijst of pasta in een afsluitbare diepvries doos en zet het in de diepvries.

Hoe gebruik je bevroren rijst of pasta?

Verwarm rijst of pasta in een bord of schaal in de magnetron of in een pan met wat vocht erbij.

bot
10. Boter

Hoe vries je boter in?

Heb je restjes boter of groot in geslagen? Doe de boter in de originele verpakking in een plastic zak en vries ze in.

Hoe gebruik je bevroren boter?

Rasp bevroren boter door je beslag of deeg.

sl
11. Melk, karnemelk en slagroom

Ben je geen melkdrinker, maar koop je melk of karnemelk speciaal als je het nodig hebt voor een recept? Dan kun je de rest invriezen.

Hoe vries je melk, karnemelk of slagroom in?

Giet restjes melk, karnemelk of slagroom in een ijsblokjesvorm. Heb je stijgeslagen slagroom over? Schep dan toefjes op een bakpapier en leg het in de diepvries. Als ze bevroren zijn doe je ze in een zakje.

Hoe gebruik je bevroren melk, karnemelk of slagroom?

Voeg de blokjes bevroren melk, karnemelk of slagroom toe aan warme gerechten of laat ze eerst ontdooien in de koelkast. Bevroren opgeklopte slagroom kun je gebruiken in je warme chocolademelk of in je (Irish) koffie.