leren loslaten

Waarom leren loslaten belangrijk is

Het is een menselijke eigenschap: controle te willen hebben over het leven. Mensen hechten zich aan andere mensen, aan bezit en aan hun leven. Ze willen dat vasthouden en zeker stellen. Helaas biedt het leven geen zekerheid. Er zijn te veel dingen waar je nooit controle over kan hebben, al wil je het nog zo graag. Maar het valt mee, de controle leren loslaten.

Loslaten

Boeddhisten zeggen het ongeveer zo: Als je leert om je nergens aan te hechten, kan je het ook niet verliezen. Dat bespaart je veel zorgen en verdriet. Maar loslaten of onthechten is niet zo makkelijk. Dat is iets dat je moet leren. Sommige mensen leren het door er veel over te lezen maar je kan ook een cursus volgen. Bijvoorbeeld op lerenloslaten.com waar je kunt beginnen met 3 gratis lessen.

Waarom is loslaten belangrijk?

Iedereen wil graag volop van het leven genieten. Daar moet wel ruimte voor zijn, in je leven en in je hoofd. Als je constant bezig bent met het verleden, je gekwetst voelt door iets of iemand, vindt dat je onrecht is aangedaan, of je ergens schuldig over voelt, dan lukt het niet om je vrij en gelukkig te voelen.

Waarom loslaten zo moeilijk is

Er is geen mens die tijdens zijn leven niet te maken krijgt met pijn, verlies en verdriet. Maar de ene mens gaat er anders mee om dan de ander.

In de praktijk is het moeilijk om te zorgen dat je er niet steeds mee bezig blijft in je hoofd, dat je steeds dezelfde film in je hoofd afspeelt of met gevoelens van schuld, boosheid en spijt blijft rondlopen. Je moet de situatie accepteren zoals die is en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Dit kan helpen

De tijd heelt alle wonden, wordt wel gezegd. Maar dat gaat niet vanzelf. Je moet actief aan de slag om je verleden, je pijn en verdriet achter je te laten.

*Neem de beslissing dat je het achter je laat

Maak een bewuste keuze om iets los te laten, er niet steeds aan te blijven denken, niet de gebeurtenissen opnieuw in je hoofd af te spelen. Je bent er klaar mee…

*Praat of schrijf het van je af

Schrijf jezelf of iemand een brief, lucht je hart. Beschrijf waar jij mee zit en waarom het jou zo raakt. Krop je gevoelens niet op maar spreek je uit.

*Stop met anderen de schuld geven

Je voelt je misschien terecht of onterecht een slachtoffer. Op die manier sta je je eigen geluk in de weg. Als je een ander de schuld geeft, maak je die ander verantwoordelijk voor je geluk. Je geeft de ander als het ware macht over je. Stop met het verspillen van je energie aan die persoon.

*Leef in het nu

Wat gebeurd is, is gebeurd. Niets of niemand kan er iets aan veranderen, of je je nu verdrietig voelt of niet.

*Vergeef jezelf en/of anderen

De ander vergeven doe je niet om die ander een plezier te doen. Dat doe je voor jezelf. Zodat jij het kan loslaten en verder kan met je leven. Jezelf vergeven doe je om weer blij en gelukkig door het leven te kunnen gaan.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *