ongemakkelijke kwalen

Vijf ongemakkelijke kwalen en wat je eraan kan doen

Er zijn van die kwalen waarmee je eigenlijk liever niet naar de huisarts gaat. Het valt natuurlijk ook niet mee om het over intieme of ongemakkelijke klachten te hebben. Dat zijn bijvoorbeeld vaak klachten die te maken hebben met je seksleven, huidproblemen, of psychische klachten aan je geslachtsdelen of anus.

Toch heb je er vooral jezelf mee als je lang wacht om hulp te zoeken. Ten eerste loop je hierdoor langer met vervelende klachten rond. Vaak ga je dan op het internet zoeken en kunnen symptomen onterecht erger lijken dan ze zijn, waardoor je je extra zorgen gaat maken. Ten tweede kunnen klachten verergeren als je er lang mee rond blijft lopen en er niks aan doet.

Ook als je echt niet met je klachten naar je eigen huisarts durft of wilt, terwijl je weet dat het wel nodig is, dan zijn ook andere oplossingen. Zo kan je bijvoorbeeld online artsen of hulpverleners raadplegen of naar een speciale kliniek gaan waar ze gespecialiseerd zijn in de klacht of kwaal waar je last van hebt.

Vijf ongemakkelijke kwalen

Hieronder noemen we vijf ongemakkelijke kwalen en wat je er aan kan doen.

Aambeien

In Nederland hebben miljoenen mensen wel eens last van aambeien. Aambeien zorgen voor jeuk, pijn aan de anus en andere ongemakken. Aambeien kunnen ook bloeden waardoor je bloed bij je ontlasting kan zien.

Je kan bij de drogist aambeienzalf kopen, maar dat is lang niet altijd afdoende. Vind je het vervelend om hiermee naar je huisarts te gaan? Dan kan je met deze klachten ook bij een speciale kliniek terecht die gespecialiseerd is in proctologie . Proctologie houdt zich bezig met klachten rond de anus. Misschien is het makkelijker voor je om daar heen te gaan omdat ze zich daar alleen met dat soort klachten bezighouden. In de meeste gevallen worden de behandelingen gewoon vergoed door je zorgverzekering.

Incontinentie

Incontinentie is nog zo’n kwaaltje waar je liever niet over praat. Toch kan het je leven goed verstoren als je niet meer voluit durft te lachen, te hoesten of te niezen. Veel vrouwen hebben last van urineverlies als ze zwanger zijn of als ze ouder worden. Gelukkig is er in de meeste gevallen wel iets aan te doen. Vaak kan je hiervoor rechtstreeks terecht bij een bekkenbodemfysiotherapeut of gewone fysiotherapeut.

Overmatig zweten

Veel zweten is hinderlijk en kan je zelfvertrouwen ondermijnen, maar het is niks om je voor te schamen. Als je zelf al alles geprobeerd hebt en niks helpt tegen overmatig zweten, dan hebben zowel ziekenhuizen als beautyklinieken methoden om het zweten te verminderen. Dat kan onder andere met botox, die je zweetklieren blokkeren.

Jeuk op intieme plaatsen

Jeuk kan heel vervelend zijn, en helemaal als je er op intieme plaatsen last van hebt. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een schimmelinfectie. Bij de drogist of apotheek kan je hier zelf crèmes of pillen voor kopen. Het is natuurlijk wel belangrijk om eerst zeker te weten dat het om een schimmelinfectie gaat en niet om een huidaandoening of SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening). Als je denkt dat je een SOA hebt zijn er ook thuistesten voor te koop. Deze zijn niet goedkoop en moet je zelf betalen.

Psychische problemen

Een eetstoornis, angststoornis of depressie maken je al onzeker genoeg en dan moet je er ook nog eens mee naar de huisarts. Veel mensen zien psychische klachten nog steeds als een teken van zwakte en hebben moeite om erover te praten. Is dat bij jou het geval? Er zijn ook online psychologen die je kunnen helpen. In de meeste gevallen krijg je dit gewoon vergoed vanuit je basisverzekering. Maar vraag dit altijd even van te voren na.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *