Dit artikel gaat over voeding waarvan veel mensen denken dat het gezond is, maar die in werkelijkheid best ongezond is.
Er is veel informatie over voeding, over wat gezond is en wat niet. En die informatie verandert ook steeds door nieuwe bevindingen uit onderzoek. En dan blijken voedingsmiddelen waarvan je dacht dat ze gezond waren, opeens best ongezond te zijn.
Laag dit, weinig dat
Let nauwkeurig op de etiketten en niet op de goed-verkopende teksten dat iets gezond is, weinig vet, weinig suiker, weinig cholesterol enz. bevat.
Minder gezond dan je denkt
De producten hieronder zijn minder gezond dan je denkt. Een goed idee misschien om er minder van te eten of ze te vervangen door natuurlijke, gezondere producten.
Wil je weten wat wel gezond is: bekijk dan de top 10 gezonde voeding.
1. Margarine en namaakboter
Margarines en vloeibare margarines worden gemaakt op basis plantaardige olie zoals maisolie, palmolie, koolzaadolie en is eigenlijk een chemisch product. Het bevat veel omega-6 waarvan de moderne mens al meer dan voldoende binnenkrijgt. Vroeger bevatte margarine ook nog het ongezonde transvet. Tegenwoordig is dit teruggebracht naar meestal minder dan 1%.
Margarine is een alternatief voor de ‘ongezonde’ en dure roomboter. Het wordt dan ook veel gebruikt voor koekjes, cake en (bladerdeeg)snacks. Maar roomboter is een 100% natuurlijk product. Het bevat wel meer verzadigd vet, maar onderzoekers komen steeds meer terug op het idee dat verzadigd vet zo ongezond is voor de mens. Kies bij voorkeur voor ongezouten grasboter. Bij grasboter wordt melk gebruikt van koeien die alleen gras hebben gegeten.
2. Sport- en energiedrankjes
Sport- en energiedrankjes zijn bedoeld om na of tijdens het sporten het vocht en de energie weer snel aan te vullen of op peil te houden. Sportdrankjes bestaan uit water, suiker en elektrolyten.
Water is geen overbodige luxe, maar de hoeveelheid suiker is vergelijkbaar met die van frisdrank. De elektrolyten die zijn bedoeld om de mineralen die je uitzweet weer aan te vullen, zijn alleen van belang als je topsport prestaties levert. Niet als je een uurtje naar de sportschool gaat of zo. Dan is een flesje water meer dan voldoende. Bij normale fitness oefeningen verbrand je zo’n 250 calorieën per uur. Een gemiddeld flesje sportdrank bevat tussen de 130 en 200 calorieën. Reken maar uit.
3. Ontbijtgranen
Een ontbijt met ontbijtgranen en melk of yoghurt geldt nog steeds voor veel mensen als een snel, makkelijk en gezond ontbijt. Toch zijn deze producten vaak niet veel meer dan overbewerkte granen met veel toegevoegde suiker. Laat je niet verleiden door kreten op de verpakking met 0% vet, volkoren of zonder suiker. Lees het etiket en kijk zelf wat er in zit. Gezonde ontbijtgranen zijn ongezoete muesli met noten, zaden en als je wilt aangevuld met vers fruit.
4. Plantaardige olie
Dierlijk vet heeft de reputatie ongezond te zijn en daar tegenover staat de plantaardige olie, die wel de naam heeft gezond te zijn. Veel plantaardige oliesoorten worden geperst uit zaden als mais, zonnebloempitten, soja, raapzaad en koolzaad. Dit gebeurt met veel geweld, hitte en chemische processen. De olie is, net als margarine, rijk aan omega-6 en bevat soms transvetten. Te veel van deze olie is schadelijk voor de gezondheid. Dit geldt overigens niet voor (koudgeperste) olijfolie maar deze is dan niet geschikt om te verhitten.
5. Bruin brood
Vaak wordt gesuggereerd dat bruin brood gezonder is dan wit brood. Dat volkorenbrood gezonder is dan wit brood, dat klopt wel. Maar volkorenbrood is pas echt volkoren als het er op staat. Bruin brood wordt vaak op kleur gebracht om het gezonder te laten lijken, terwijl het niets meer is dan wit brood met een kleurtje. Dat zelfde geldt voor meergranen producten.
lees ook: is brood gezond of ongezond
6. Vruchtensappen
Vruchtensappen, met name die uit de supermarkt, zijn gemaakt uit geconcentreerd vruchtensap met soms toegevoegde vitamines. Die sappen hebben weinig meer met fruit te maken en bevatten veel fructose en dus calorieën. Zo bevat een glas sinaasappelsap bijna evenveel suiker als een glas cola. En dat, terwijl je misschien het idee hebt dat je gezonder bezig bent.
Eet liever een echte sinaasappel. Je krijgt dan in totaal minder suiker binnen en daarbij ook nog vezels die in sap ontbreken. De vezels zorgen er voor dat je de glucose langzamer wordt opgenomen in je lichaam.
7. ‘Light’ producten of 0% vet producten
De laatste jaren is ons wijs gemaakt dat vetten slecht zijn en zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Vandaar de grote hoeveelheden light producten die op de markt zijn verschenen. Maar kijk bij deze producten goed wat er in zit. Vaak wordt vet vervangen door suiker, zetmeel of chemicaliën, wat het zeker niet gezonder maakt terwijl het ook lang niet altijd minder calorieën bevat. Light chips, light pindakaas, light jam, trap er niet in.
8. Suikervervangers
Suiker is ongezond en daarom wordt in veel producten de suiker vervangen door suikervervangers. Dit zijn of kunstmatige zoetstoffen die een twijfelachtige reputatie hebben als aspartaam, sorbitol enz. en die bij grote hoeveelheden schadelijk zijn. Of ze worden vervangen door natuurlijke zoetstoffen als stevia, wat niet ongezond is maar dat de smaak niet altijd ten goede komt.
Let vooral goed op het etiket. Vaak worden delen suiker vervangen door fructosestroop, glucosestroop of maisstroop die zeker niet minder slecht zijn dan suiker en die ten dele verantwoordelijk worden gehouden voor het ongezonde buikvet.
9. Glutenvrij
Voor de mensen die allergisch zijn voor gluten verschijnen er steeds meer producten die glutenvrij zijn gemaakt. Gluten zijn eiwitten in tarwe die bij de vertering bij sommige mensen darmproblemen opleveren. In brood, koekjes en andere graanproducten worden de gluten verwijderd en vervangen door meestal zetmeelproducten. Deze producten zijn bewerkt en geraffineerd en zeker niet gezonder dan gewone graanproducten.
10. Soep uit blik of zakjes
Soep heeft een redelijk gezond imago, zeker als er groenten- of tomaten in de naam voorkomt. Maar wat als het uit blik komt? Soep uit blik of uit zakjes bevat vaak onbehoorlijk veel zout. Een portie soep voor 1 persoon kan tot de helft van de aanbevolen hoeveelheid zout per dag bevatten. Soep kan ook heel gezond zijn, maar dan kan je het beter zelf maken van verse producten en een beetje rustig aan doen met zout.