nooit meer light frisdrank

10 redenen waarom light frisdrank toch ongezond is

Light frisdrank is bedacht als een gezondere versie van gewone frisdrank zonder suiker. Maar dat het gezonder is, is een grote misvatting.

Meer buikvet

Dit voorjaar verscheen er een Amerikaans onderzoek dat aantoonde dat light frisdrank een grote veroorzaker is van ongezond buikvet. Over de onderzoeksperiode van negen jaar, bleek dat degenen die geen light frisdrank dronken, door de jaren heen gemiddeld 2 cm dikker werden rond de taille en degenen die dagelijks light frisdrank dronken, gemiddeld zo’n 8 cm dikker werden. Mensen die af en toe light frisdrank dronken kregen er zo’n 5 cm bij.

De claims dat light frisdrank een gezonder alternatief is voor suikerhoudende frisdrank zijn, kunnen dus rechtstreeks de prullenbak in. Tijdens een congres van cardiologen in Europa besloten ook zij om de light frisdrank ook hier in de ban te doen.

Maar de toename van het ongezonde buikvet is slechts één van de nadelen voor de gezondheid.

1. Overgewicht door light frisdrank

Het is raar want light frisdrank bevat 0 calorieën. Hoe kan je er dan toch dik van worden? De kunstmatige zoetstoffen zijn verwarrend voor je lichaam en zorgen ervoor dat je lichaam op eenzelfde manier reageert als op gewone suikers. Je lichaam maakt insuline aan om je bloedsuikerspiegel naar beneden bij te stellen. Door dat lage bloedsuiker krijg je trek in eten, terwijl je lichaam dat niet echt nodig heeft. Dat overeten leidt tot gewichtstoename en een verhoogde kans op diabetes.

2. Light frisdrank zitten vol E-nummers

Het zal duidelijk zijn dat er weinig natuurlijks is aan light frisdrank. Van ongezonde kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam tot kleurstoffen en stoffen die schimmels tegengaan zoals kaliumbenzoaat (E212). Deze stoffen mogen misschien als veilig verklaard zijn in kleine hoeveelheden, je kan maar beter kritisch blijven.

3. Van light frisdrank krijg je trek

Doordat je je lichaam voor de gek houdt met kunstmatige suikers, denkt je lichaam dat het echt suiker krijgt. Je bloedsuikerspiegel stijgt, je lichaam maakt insuline aan om het suikergehalte in je bloed weer te normaliseren, je bloedsuikerspielgel daalt en je lichaam krijgt een seintje dat je wat moet eten. Je krijgt vooral trek in zoet en vet. Aangenomen dat je light frisdrank drinkt om het aantal calorieën te beperken,  is dat meestal niet wat je wilt bereiken.

4. Light frisdrank kan hoofdpijn veroorzaken

De kunstmatige zoetstof aspartaam kan volgens onderzoek een oorzaak zijn van hoofdpijn en migraine als je daar gevoelig voor bent.

5. Light frisdrank verpest je smaak

De kunstmatige stoffen in de frisdrank zijn een aanslag op je smaakpapillen. Wie meerdere glazen light frisdrank per dag drinkt gaat merken dat ze minder in staat zijn om echte, natuurlijke smaken nog echt te proeven. De behoefte aan heel zout en heel zoet neemt daardoor toe.

6. Van light frisdrank krijg je poreuze botten

Light frisdrank onttrekt calcium aan je lichaam en dat leidt op den duur tot broze botten. Dat leidt er op den duur toe dat je botten eerder breken en slechter helen na een breuk.

7. Light frisdrank lost je tandglazuur op

Het hoge zuurgehalte van de frisdrank is een aanslag op je tandglazuur. Een aangetast glazuur herstelt zich niet en dat vergroot de kans op tandbederf en gaatjes.

8. Light frisdrank kan schade aan je nieren toebrengen

Volgens dit onderzoek onderzoek neemt je nierfunctie af als je twee glazen light frisdrank per dag drinkt. Dit gebeurt bij suikerhoudende frisdrank, maar ook bij kunstmatige gezoete frisdrank. Je nieren zijn belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit je lichaam.

9. Light frisdrank beïnvloedt je stemming

De aspartaam in frisdrank wordt gelinkt aan stemmingswisselingen, onrustgevoelens en bij meer dan 4 glazen per dag heb je 30% meer kans op depressie. Als er ook nog cafeïne in je frisdrank zit, dan activeert dat ook nog je stresshormonen.

10. Light frisdrank is een aanslag op je gezondheid

Het regelmatig drinken van light frisdrank is dus slecht voor je tanden, je botten, je nieren. Het leidt tot meer buikvet en overgewicht wat risicofactoren zijn voor diabetes en hart- en vaatziekten. En behalve een aanslag op je lichaam, is het ook niet goed voor je geest omdat het je stemming negatief beïnvloedt.

Wie wil dat nog drinken?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *