Wie zich een beetje in gezonde voeding heeft verdiept weet dat er gezonde en ongezonde vetten zijn. Je lichaam heeft trouwens wel wat vet nodig.
Je kunt het dus niet helemaal verbannen. Vetten maken deel uit van de schijf van vijf en bevatten dus wel nuttige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er is wel verschil tussen gezonde vetten en ongezonde vetten.
Wat is transvet?
Transvet of transvetzuren ontstaan bij het harden van zacht vet en plantaardige oliën. Het harden van vet of olie wordt ook wel hydrogeneren genoemd. Vroeger zaten er veel van deze transvetten in bijvoorbeeld margarine en producten waarin margarine verwerkt werd. Tegenwoordig is de hoeveelheid transvet klein.
Transvetten komen daarnaast in kleine hoeveelheden van nature voor in dierlijk vet, dus in vlees- en zuivelproducten. Maar dit natuurlijke transvet heeft een andere chemische samenstelling dan de kunstmatige of industriële transvetten en je lichaam gaat er ook anders mee om.
Waarom is transvet slecht?
Transvetten zijn schadelijker dan verzadigd vet en worden dan ook in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Transvet verhoogt het slechte cholesterol (LDL) en verlaagt het goede cholesterol (HDL).
Even op het etiket kijken
Op de verpakking van magarines wordt tegenwoordig precies aangegeven wat de verhouding onverzadigd, verzadigd en transvetzuur is. Als het percentage van transvet onder de 2% ligt is het niveau aanvaardbaar. Gelukkig is dat bij veel merken het geval. Vroeger bestond margarine wel tot 50% uit transvet. Helaas wordt het niet op alle producten vermeld.
Koekjes, zoutjes en gebak
Op de verpakking van producten die eigenlijk de grootste boosdoener zijn, zoals koek, gebak, croissantjes en zoutjes, wordt het transvet gehalte nog steeds niet vermeld. Wellicht dat daar in de toekomst verandering in komt. Sinds 1 januari 2006 is het vermelden van het percentage transvet in de Verenigde Staten wel verplicht geworden.
Vermijden?
Helemaal vermijden van transvetten is onmogelijk. Van nature komt het in kleine hoeveelheden voor in zuivelproducten en vlees (niet in vis).
Maar zolang niet per product vermeld wordt wat het percentage transvet is, kan de aanwezigheid van gedeeltelijk gehard vet of olie wijzen op de aanwezigheid van transvetten. Verder kun je het beste kiezen voor vloeibaar of zacht vet en bij de frituur informeren naar het soort vet waarin gefrituurd wordt, of beter nog, zelf frituren bakken in goede kwaliteit frituurolie.
Hoeveel (trans)vet is gezond?
Van het totaal aantal calorieën dat je per dag gebruikt, mag 20-40% uit vet bestaan. Van al het vet dat je binnenkrijgt zou dan maximaal 25-30% verzadigd vet mogen zijn en 1% uit transvet. Dit komt gemiddeld neer op 3 gram transvet per dag voor mannen en 2 gram transvet per dag voor vrouwen.
Nieuwe regels?
Nu er veel aandacht is voor de schadelijkheid van transvetten is het te hopen dat er snel nieuwe regels komen t.a.v. de verplichte vermelding van percentages van transvetten in koek, gebak en zoutjes. De vraag is waarom fabrikanten margarine gebruiken met een hoog transvetgehalte terwijl er wel goede kwaliteit margarine of boter beschikbaar is, maar dat zal wel kwestie van geld zijn.
bronnen:
Voedingscentrum.nl