transvet

Transvet is ongezond vet

Wie zich een beetje in gezonde voeding heeft verdiept weet dat er gezonde en ongezonde vetten zijn. Je lichaam heeft trouwens wel wat vet nodig.

Je kunt het dus niet helemaal verbannen. Vetten maken deel uit van de schijf van vijf en bevatten dus wel nuttige voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Er is wel verschil tussen gezonde vetten en ongezonde vetten.

Wat is transvet?

Transvet of transvetzuren ontstaan bij het harden van zacht vet en plantaardige oliën. Het harden van vet of olie wordt ook wel hydrogeneren genoemd. Vroeger zaten er veel van deze transvetten in bijvoorbeeld margarine en producten waarin margarine verwerkt werd. Tegenwoordig is de hoeveelheid transvet klein.

Transvetten komen daarnaast in kleine hoeveelheden van nature voor in dierlijk vet, dus in vlees- en zuivelproducten. Maar dit natuurlijke transvet heeft een andere chemische samenstelling dan de kunstmatige of industriële transvetten en je lichaam gaat er ook anders mee om.

Waarom is transvet slecht?

Transvetten zijn schadelijker dan verzadigd vet en worden dan ook in verband gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten. Transvet verhoogt het slechte cholesterol (LDL) en verlaagt het goede cholesterol (HDL).

Even op het etiket kijken

Op de verpakking van magarines wordt tegenwoordig precies aangegeven wat de verhouding onverzadigd, verzadigd en transvetzuur is. Als het percentage van transvet onder de 2% ligt is het niveau aanvaardbaar. Gelukkig is dat bij veel merken het geval. Vroeger bestond margarine wel tot 50% uit transvet. Helaas wordt het niet op alle producten vermeld.

Koekjes, zoutjes en gebak

Op de verpakking van producten die eigenlijk de grootste boosdoener zijn, zoals koek, gebak, croissantjes en zoutjes, wordt het transvet gehalte nog steeds niet vermeld. Wellicht dat daar in de toekomst verandering in komt. Sinds 1 januari 2006 is het vermelden van het percentage transvet in de Verenigde Staten wel verplicht geworden.

Vermijden?

Helemaal vermijden van transvetten is onmogelijk. Van nature komt het in kleine hoeveelheden voor in zuivelproducten en vlees (niet in vis).

Maar zolang niet per product vermeld wordt wat het percentage transvet is, kan de aanwezigheid van gedeeltelijk gehard vet of olie wijzen op de aanwezigheid van transvetten. Verder kun je het beste kiezen voor vloeibaar of zacht vet en bij de frituur informeren naar het soort vet waarin gefrituurd wordt, of beter nog, zelf frituren bakken in goede kwaliteit frituurolie.

Hoeveel (trans)vet is gezond?

Van het totaal aantal calorieën dat je per dag gebruikt, mag 20-40% uit vet bestaan. Van al het vet dat je binnenkrijgt zou dan maximaal 25-30% verzadigd vet mogen zijn en 1% uit transvet. Dit komt gemiddeld neer op 3 gram transvet per dag voor mannen en 2 gram transvet per dag voor vrouwen.

Nieuwe regels?

Nu er veel aandacht is voor de schadelijkheid van transvetten is het te hopen dat er snel nieuwe regels komen t.a.v. de verplichte vermelding van percentages van transvetten in koek, gebak en zoutjes. De vraag is waarom fabrikanten margarine gebruiken met een hoog transvetgehalte terwijl er wel goede kwaliteit margarine of boter beschikbaar is, maar dat zal wel kwestie van geld zijn.

bronnen:
Voedingscentrum.nl

  1. Vind het inderdaad opmerkelijk dat transvetten nog steeds niet op de verpakking staan. Komt vast door de VVD achtige mentaliteit, Rutte komt immers uit de hoek van de volksbedonderende voedingsindustrie.
    Maar wat ik ook zeer jammer vind is dat transvetten zoals bijvoorbeeld frituurvet of chips of giftig margarine over één kam geschoren worden met transvetten uit zuivel. Onderzoek laat overduidelijk zien dat de van nature voorkomende transvetten van roomboter en kaas NIET schadelijk zijn. Het is heel jammer dat gezondheidsbevorderende producten zoals roomboter, voortboordurend op de cholesterolmytheonjuist bestempeld worden als ongezond. Mensen hebben het druk, en vertrouwen op professionals, en die moeten de juiste informatie geven.

  2. Kassa heeft me weer wat geleerd. Wat schetste mijn grote verbazing: ik heel veel producten van het huismerk van Albert Heijn zitten transvetten, zelfs in een aantal BIOLOGISCHE producten. Als consument voel ik me echt genept!

  3. Ook ik heb naar Kassa gekeken, Ik gebruik o.a. Becel goed voor hart en bloedvaten en ook voor je cholesterol. Maar wat scherts mijn verbazing ook in Becel zitten transvetten en het is volgens het Kassa onderzoek niet een nodig.

  4. Ook ik heb het programma Kassa gezien. ik ben hier erg van geschrokken. Transvet moeten per direct verboden worden. als het in Denemarken kan moet het in Nederland ook lukken.

  5. ik heb vernomen op ned 1 bij kassa dat transvet zeer schadelijk is voor de gezondheid en dat het gebruik van transvetten in denemarken verboden is, waarom is dat niet in heel europa het geval. het is zeer moeilijk te ontdekken hoeveel transvet er in onze produkten zit, wanneer wordt hier iets aangedaan. het lost niets op om acties kom op tegen kanker te voeren als de consumenten vergiftigd worden door transvetten in onze voeding

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *