De meest ontspannende muziek

Laatst bijgewerkt:

Dat muziek je stemming kan beïnvloeden is niks nieuws. Nu is er onderzoek gedaan naar de meest ontspannende muziek ooit.

Al eeuwenlang wordt muziek gebruikt om te ontspannen en gevoelens van welzijn te vergroten. Diverse onderzoeken hebben al uitgewezen dat muziek een positieve invloed heeft op stress en je stemming. Dat het de aanmaak van serotonine, het gelukshormoon, bevordert en dat het je kan helpen om beter te slapen. Bovendien kan muziek je helpen om beter te presteren tijdens het sporten (1). Natuurlijk maakt het soort muziek wel uit. Zo kunnen planten volgens onderzoek, minder goed tegen rock muziek. Ze krijgen kleinere plantjes en gaan eerder dood.

Ontspannen met ‘Weightless’

Dus als je weer eens gestrest voelt aan het einde van een drukke dag, luister dan eens even naar het muziekje ‘Weightless’ hieronder en kijk of dat je kan ontspannen. Omdat het je slaperig kan maken wordt zelfs aangeraden, om het niet onder het autorijden af te spelen.

Onderzoek naar de meest ontspannende muziek

Nog een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 40 vrouwen. Ze lieten de vrouwen moeilijke puzzels maken onder tijdsdruk, terwijl ze allerlei muziek te horen kregen. Ondertussen werden de hartslag, bloeddruk, ademhaling en hersenactiviteit gemeten. Het nummer ‘Weightless’ bleek 11% meer ontspannend te zijn dan andere muziek en sommige vrouwen werden er zelfs slaperig van.

Voor de muziek in ‘Weightless’  is gitaar- en pianomuziek gebruikt en worden natuurlijke geluiden electronisch nagebootst. Er werd daarbij gebruikt gemaakt van wetenschappelijke theorieën en klanken in muziek, waarvan bekend is dat ze kalmerend werken. Dit alles samen vormt de meest ontspannende muziek die tot nu toe bekend is.

Er is ook een versie van het nummer Weightless die 10 uur duurt.

Hoe werkt het?

Volgens de onderzoeksresultaten zorgde de muziek voor een vermindering van 65% van het algemene spanningsniveau en bereikten de vrouwen een niveau dat 35% lager lag dan ze normaal bereikten in een ontspannen situatie. Dat komt, omdat de muziek zijn werk doet in de hersenen. Het stimuleert gebieden in de hersenen die nodig zijn voor het verwerken en beluisteren geluid, maar ook gebieden die verbonden zijn met emoties. Het ritme van de muziek is daarbij belangrijk. 

Het ritme is belangrijk

Het ritme van de muziek begint met 60 slagen per minuut en wordt langzaam vertraagd tot ongeveer 50 slagen per minuut. Je hartslag past zich automatisch aan, aan dat ritme. De duur van de muziek is 8 minuten en dat is nodig, omdat er minstens 5 minuten nodig zijn om dat effect te bereiken. Verder zijn er geen herhalende melodieën waardoor je met aandacht blijft luisteren.

Ontspannende muziek top-10

Niet alleen spirituele muziekjes doen hun ontspannende werk. Ook muziek van Coldplay en Adèle kunnen blijkbaar dat effect hebben. Als je er van houdt tenminste, je moet je natuurlijk niet gaan ergeren….

1. Marconi Union – Weightless
2. Airstream – Electra
3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
4. Enya – Watermark
5. Coldplay – Strawberry Swing
6. Barcelona – Please Don’t Go
7. All Saints – Pure Shores
8. Adele – Someone Like You
9. Mozart – Canzonetta Sull’aria
10. Cafe Del Mar – We Can Fly

bron: dailyhealthpost.com

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *