5. TIRAMISU
Deze Italiaanse kaskraker staat nog steeds bij veel mensen boven aan het lijstje van favoriet dessert en kan dus niet in deze top-10 ontbreken. Er zijn veel variaties op het recept, om de tiramisu minder vet te maken door de mascarpone te mengen of te vervangen door b.v. een deel slagroom, of door gelatine te gebruiken om het mascarpone mengsel op te stijven in plaats van de rauwe eieren.
Originele recept voor Tiramisu
- 6 eierdooiers
- 250 g suiker
- 500 g mascarpone
- 30 savoiardi of lange vingers
- 30 cl sterke gezoete koffie
- 2 el cacao
( in het originele recept komt geen alcohol voor)
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa. Voeg mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat. Doop de biscuits in de koffie en leg ze op een rond bord. Verdeel de helft van de mascarponeroom erover. Leg weer een laag in koffie gedrenkte lange vingers erop en de rest van de room. Strooi er cacao over en zet in de koelkast (minstens 2 uur).
Variaties
Op het originele recept kan je natuurlijk eindeloos variëren. Gebruik ricotta en crème fraiche voor een minder vette versie. Vervang koffie door vruchtensap en/of een alcoholhoudend drankje. Masala wordt veel gebruikt maar ook een amandellikeur als Amaretto, whisky, rum of vruchtenlikeurs zijn geschikt. Ook het toevoegen van vers of gedroogd fruit behoort tot de mogelijkheden. In plaats van lange vingers kun je ook eens bitterkoekjes gebruiken.