Pasta is er in veel soorten, vormen en kleuren.
Over het algemeen is het zo, dat hoe fijner de saus hoe kleiner en fijner de soort pasta die je erbij kiest. En als je een wat grovere saus hebt, kun je een wat grotere pastasoort kiezen.
Vers of gedroogd?
De beter bekende pastasoorten worden gemaakt van tarwebloem gemengd met eieren, en gekneed tot een zacht deeg, uitgerold en in de gewenste vorm gesneden of gebracht en daarna gekookt. Om een langere houdbaarheid te verkrijgen wordt de pasta ook wel gedroogd.
Durum tarwe
Hoe harder de tarwe hoe beter de kwaliteit van de pasta. Durum tarwe komt voor in het Middellandse Zee gebied en is de hardste tarwesoort.
Soorten pasta met een kleurtje
Het is mogelijk om je pasta een kleurtje te geven door er een extra ingrediënt aan toe te voegen. Zo krijg je rode pasta door wat tomatenpuree aan de rauwe pasta toe te voegen. Groene pasta door spinazie en/of basilicum erbij te doen en zwarte pasta door inkt van de inktvis aan het deeg toe te voegen.
Voorkom pasta die plakt
Voor pasta die plakt zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen.
1. De kwaliteit van de tarwe waarvan de pasta gemaakt is. Naarmate de kwaliteit slechter is, geeft de pasta meer zetmeel af tijdens het koken. Dit bevordert plakkerigheid.
2. De hoeveelheid water waarin de pasta gekookt wordt. Als je genoeg water gebruikt, wordt het zetmeel dat de pasta afgeeft tijdens het koken voldoende verdund om plakkerigheid te voorkomen. Een scheutje olie in de pan helpt trouwens niet om plakken te voorkomen.
Koken van pastaHet koken van pasta is niet moeilijk. * Gebruik een grote pan met deksel * Voeg een snufje zout toe als het water net kookt, voeg daarna de pasta toe. * Roer de pasta, als deze even kookt, met een vork door * Lees de gebruiksaanwijzing en houdt de kooktijd voor die soort pasta aan. Voor ‘al dente’ of beetgare pasta is de kooktijd 1 a 2 minuten korter. * Giet de pasta af in een vergiet. Schudt het overtollige water weg, afspoelen met koud water is niet nodig en nadelig voor de smaak. * Je kunt de pasta meteen mengen met de saus. |
|
CanneloniGrote ronde pijpen die gevuld worden met een vlees, vis of groentenmengsel. |
|
|
Lasagnede platte rechthoekige pastavellen.
|
|
|
|
|
Tagliatelle, linguini of papardellePlatte lange vorm van spaghetti. Linguini is een smallere variant en Papardelle is een bredere variant van tagliatelle. |
|
RavioliTwee deeglapjes op elkaar met vulling ertussen. |
[bol_product_links block_id=”bol_59087286f41e6_selected-products” products=”9200000007367640,9200000020426035,1001004007770535″ name=”past” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”750″ cols=”3″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]