Soepballetjes voor in de groentesoep, tomatensoep of een andere soep, maak je net als gewone gehaktballen van rundergehakt of half-om-half gehakt. Verder kan je soepballetjes ook maken van of kippengehakt (gemalen kipfilet of kippendij filet) of lamsgehakt.
Je kan soepballen ook naar je eigen smaak, of naar de smaak die bij de soep past kruiden, maar dit zijn de basis ingrediënten voor soepballetjes:
- 250 gram gehakt naar keuze
- 1 ei
- 2 volle eetlepels panko of paneermeel
- halve eetlepel gedroogde peterselie
- peper
- zout
Je kan de soepballetjes natuurlijk verder op smaak maken met bijvoorbeeld:
- kerriepoeder (lekker bij b.v. preisoep)
- paprikapoeder
- nootmuskaat
- Italiaanse kruiden en/of pesto en/of parmezaanse kaas (lekker bij b.v. tomatensoep)
- sambal
- knoflookpoeder of verse knoflook
- gedroogde uitjes, gebakken uitjes of gesnipperd uitje
- verse of gedroogde groene kruiden
Soepballetjes maken
Meng alle ingrediënten door het gehakt. Draai er kleine balletjes van.
Koken of eerst bakken?
Meestal voeg je de soepballetjes toe aan de soep en kook je ze nog zo’n 10 minuten mee. Je kan ze ook eerst bruin bakken in de koekenpan of onder de grill. Dat hoeft maar kort tot ze net bruin zijn. Ze garen later nog door in de soep.
- Lees ook hoe je bouillon of vegetarische bouillon maakt.
- Recepten voor tomatensoep of tomaten-paprikasoep van geroosterde tomaten en paprika’s.