snoepen met sinterklaas

Snoepen met Sinterklaas

Laatst bijgewerkt:

Veel Pieten, bergen pepernoten, snoepgoed en mandarijnen: sinds afgelopen zaterdag is Sinterklaas weer in het land.

OrganisatiePieten, StrooiPieten, BrandweerPieten en MuziekPieten vormden een lange stoet met Sint voorop, op zijn trouwe schimmel.

Aanstaande zaterdag doet de goedheiligman zijn intocht weer dunnetjes over in andere delen van het land. Even leek het of Sinterklaas werd weggewalst door de Kerstman. In de winkels duiken al kerstkransjes op naast pepernoten en chocoladeletters.

Maar volgens de BerichtenPiet heeft Sinterklaas geen last van de crisis en geeft hij dit jaar meer dan ooit uit aan cadeautjes. De KookPiet blijft ieder jaar weer zoeken naar nieuwe recepten. Zoals de speculaasmousse  met kaneelbiscuits die erg in de smaak viel bij de Hofhouding van Sint. Maar de speculaasrecepten zijn nog lang niet uitgeput en ook met mandarijnen valt er volop te experimenteren in de keuken.

Spaanse pepernoten van kikkererwtenmeel

Een simpel recept met veel ingrediënten. (Uit “Koekje” van Johah Freud met recepten van Cees Holtkamp en Kees Raat).

  • 4 mandarijnen
  • 100 g kikkererwtenmeel, gezeefd
  • 4 g bakpoeder, gezeefd
  • 1 tl speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • mespunt cayennepeper
  • mespunt kardemom
  • 1 eiwit
  • 125 g blanke amandelen, grof gemalen
  • 125 g hazelnoten, grof gemalen
  • 125 g serranoham, in dunne plakjes
  • 30 g boter
  • 120 g vloeibare, milde honing
  • 120 g kristalsuiker
  • 1 tl peperazijn
  • sap van 1 citroen
  • 1 el brandewijn

Schil de mandarijnen met een dunschiller. Blancheer de schilletjes ± 5 min. tot ze zacht zijn. Giet de schilletjes af en zet ze opnieuw op met koud water, breng ze aan de kook en laat ze 10 min. zachtjes doorkoken tot ze gaar zijn. Giet de schilletjes af door een zeef.

Meng het kikkererwtenmeel met het bakpoeder, de speculaaskruiden, het zout, de cayennepeper, het kardemompoeder en het eiwit. Voeg de grof gemalen amandelen en hazelnoten toe. Snijd de serranoham in kleine stukjes en meng ze door het mengsel. Smelt de boter in een pannetje, voeg de honing, kristalsuiker, peperazijn, het citroensap en de brandewijn toe en breng aan de kook. Voeg de uitgelekte mandarijnenschillen toe en laat het geheel ± 6 min. doorkoken. Neem de pan van het vuur en pureer het mengsel met een staafmixer.

Roer de puree door het kikkererwtenmengsel en kneed het tot een soepel deeg. Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm Ø met bakpapier en vet de opstaande rand in met boter. Druk het deeg tot een platte koek in de vorm. Dek de vorm af met plasticfolie en laat 1 nacht rusten in de koelkast. Neem de vorm uit de koelkast en verwijder het folie. Bak de koek ± een ½ uur onder in een voorverwarmde oven van 180 °C. Haal de vorm uit de oven en laat deze een ½ uur afkoelen. Haal de koek uit de vorm en snijd deze in minivierkantjes.


Extra kruidige speculaasjes

Zoet, vol en extra kruidig van smaak! Door het bijna overdadige gebruik van specerijen zijn deze koekjes compleet anders dan gewone speculaasjes. Eet ze bij een lekkere kop warme chocolademelk of goede espresso. (Uit: “Lekker Hollands”, Yolanda van der Jagt).

  • 200 g patentbloem
  • 140 g roomboter, in blokjes
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kardemom
  • 0,5 tl nootmuskaat
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g hele blanke amandelen

Meng alle ingrediënten behalve het ei en de amandelen. Kneed het deeg met de hand of met de keukenmachine tot een mooie gladde deegbal. Rol het deeg in de vorm van een lange worst van ± 4 cm doorsnee. Wikkel de ‘speculaasworst’ in plasticfolie en leg het deeg minimaal 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd het deeg in plakken van ½ cm dik. Leg de plakjes op enige afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de koekjes met een beetje losgeklopt ei en druk in elk koekje een amandel. Bak de speculaasjes in het midden van de oven in ± 15 min. goudbruin en gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat ze op een rooster afkoelen. Tip: als je het deeg een dag van tevoren maakt, trekken de smaken van alle specerijen nog beter in waardoor het resultaat nog lekkerder is.


Mandarijnenijs in de vrucht

Mandarijntjes heb je met Sinterklaastijd in overvloed. Leuk en lekker: ijs in de mandarijnen geserveerd.

  • 8 mandarijnen
  • 150 g suikerklontjes
  • merg uit 1 vanillestokje

Snijd van 4 mandarijnen het kapje, schep het vruchtvlees uit de mandarijnen en leg de lege schillen in de koelkast. Wrijf met suikerklontjes stevig over de schil van de andere 4 mandarijnen, zodat alle smaakstoffen uit de schil in de suiker trekken. Snijd deze mandarijnen doormidden en pers ze uit. Neem ook het vruchtvlees mee. Breng alle suikerklontjes met 1 dl water aan de kook en laat dit 1-2 min. koken tot de suiker is opgelost. Voeg van het vuur af de vanillemerg toe. Meng de suikerstroop met het mandarijnensap en draai hiervan ijs in de ijsmachine of laat het ijs in 6 uur bevriezen in een ijslaatje. Schep het ijs als het bijna hard is in de leege mandarijnenschillen. Zet de mandarijnen in de diepvries. Garneer de mandarijnen met het kapje.

Door Matisse