Sinterklaas is leuk! Hoe herkenbaar dat je in de Bijenkorf weer staat te glunderen bij de klimmende pieten.

Vorig jaar schreef ik al dat vrienden en familie helemaal geen zin of tijd meer hebben om te knutselen aan surprises, zo jammer. Voor valse gedichten en cadeautjes hebben ze gelukkig wel tijd. En voor Sint-snoepen ook.

Chocoladeletters, pepernoten, marsepein en speculaas… de zomer (nouja, zomer?) was nog niet voorbij en de winkels lagen er al vol mee. Pas in november krijg ik Sintsnoepkriebels. Letters moeten weggegeven worden, (Friese) pepernoten moeten in de kast liggen, maar speculaas, die wil ik zelf bakken. Geen ingewikkelde recepten, daar heb ik vroeger al heel wat zaterdagen aan verspild. Torenhoge baksels à la Willemijn uit Gooische Vrouwen en met goed resultaat, dat wel, maar de bakliefde is wel enigszins bekoeld sindsdien. Stressvrije speculaasbrokken dus. Drie speculaasrecepten van chef-kok Yolanda van der Jagt. En wie ook is besmet met het Sintvirus, kijk naar het Sinterklaasjournaal waarin Diewertje Blok dagelijks verslag doet van het wel en wee van de Sint  ‘Zelfs voor ongelovigen is het de moeite van het kijken waard: al jaren bijna briljant’ aldus het NRC Handelsblad: sinterklaasjournaal.nps.nl.

Spicy speculaasbrokken

200 g zelfrijzend bakmeel
100 g donkere basterdsuiker
140 g roomboter, op kamertemperatuur
2 el speculaaskruiden
2 tl kaneel
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kruidnagel
½ tl nootmuskaat
1 ei, losgeklopt
50 g amandelen, in de lengte grof gesneden
Kneed bakmeel, suiker, boter en specerijen in een grote kom tot een soepele, gladde deegbal (Je kunt dit ook sneller met de mixer en deeghaken of in de keukenmachine doen). Vouw een groot stuk plasticfolie dubbel en leg de deegbal in het midden. Druk het deeg met de toppen van je vingers uit tot je een ronde lap hebt van ± 1 cm dik. Wikkel het folie dicht rond het deeg en leg het 1 uur in de koelkast te rusten. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Leg het speculaasdeeg op een vel bakpapier op een bakplaat. Kwast de bovenkant in met ei en strooi de amandel erover. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de speculaaskoek in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de speculaas afkoelen en breek de plak in stukken.

Speculaas muffins

225 g cakemeel
1 tl bakpoeder
60 g donkerbruine basterdsuiker
1 el speculaaskruiden
1 ei
200 ml melk
75 g gesmolten boter
Verder nodig: muffinvorm (12 stuks), ingevet
Oven voorverwarmen op 200 ºC. Boven een kom cakemeel met bakpoeder, suiker, een halve tl zout en de kruiden zeven. In het midden een kuiltje maken. In een ander kom ei met een vork losroeren en melk en gesmolten boter erdoor roeren. Eimengsel in kuiltje van meelmengsel schenken en met een vork alles tot een licht klonterig beslag roeren. Stoppen met roeren zodra er geen meel meer zichtbaar is. Beslag in de muffinvormpjes scheppen. Muffins in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar en goudbruin bakken. Muffins zijn gaar als een in het midden gestoken satéprikker weer droog eruit komt. Muffins uit de vorm halen en op een rooster laten afkoelen.

Daatjes speculaas-wortelcake

250 g roomboter, op kamertemperatuur
250 g fijne kristalsuiker
5 grote eieren, op kamertemperatuur
250 g patentbloem
1 tl bakpoeder
snuf zout
1 el speculaaskruiden
1 tl kaneelpoeder
1 sinaasappel, schoongeboend
300 g winterwortel, geschrapt
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Klop de boter en suiker met een mixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Voeg dan een voor een de eieren toe; elk ei moet volledig zijn opgenomen voordat het volgende ei wordt toegevoegd. Het kan lijken alsof het beslag schift (het wordt dan bijna korrelig), maar dat verdwijnt bij de volgende stap. Meng de bloem met bakpoeder, zout en specerijen. Spatel het mengsel beetje voor beetje door het beslag. Knip een cirkel uit het bakpapier en leg deze in de beboterde taartvorm. Schep het beslag erin en strijk de bovenkant glad. Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de cake in 30-35 minuten goudbruin en gaar. Een in het midden van de cake gestoken satéstokje moet er dan schoon uitkomen.

 



Rubriek.nl is wettelijk verplicht om je te informeren en toestemming te vragen over het gebruik van cookies en vergelijkbare technieken.
Op Rubriek.nl wordt gebruik gemaakt van: functionele cookies om de website goed te laten werken, analytics cookies om te kijken welke pagina's hoe lang bezocht worden en advertising cookies zoals Adsense en Doubleclick. Adverteerders kunnen soms cookies gebruiken om informatie over bezoekers te verzamelen. Hier hebben wij geen invloed op.

Lees hier het hele cookie- en privacybeleid van Rubriek.nl of ga akkoord.