koken groepen

Koken voor en met elkaar

Af en toe zijn er van die dagen die graag met familie of vrienden doorbrengt. Dat kan Kerstmis zijn maar ook Pasen of bijvoorbeeld de verjaardag van je kind. Soms zit je met een huis vol visite die allemaal verwachten dat ze ook nog een hapje mee kunnen eten.

Koken voor grote groepen

Koken voor grote groepen is niet voor iedereen weggelegd, dus kun je misschien wel wat tips gebruiken. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om bij bepaalde gelegenheden voor te stellen dat iedereen zijn steentje bijdraagt. Vaak levert dat smaakvolle resultaten op en iedereen heeft weinig stress doordat er maar een kleine hoeveelheid gemaakt moet worden. Ook hier bestaan leuke ideetjes voor.

Zelf koken

Als je zelf voor de hele groep moet koken, is het makkelijkste natuurlijk een grote pan soep met broodjes of een eenpansgerecht. Nasi, bami of een pastasalade zijn allemaal gerechten die bijna iedereen lust en een dag van tevoren zijn klaar te maken. Dat scheelt je op de dag zelf veel stress. Maar natuurlijk kun je ook grootser uitpakken en echt voor de hele groep gaan koken. Zorg dat je van tevoren alles goed gepland hebt en dat er voor alles voldoende capaciteit en materiaal is. Een strakke organisatie is hier belangrijk en misschien krijg je ook nog wel wat extra hulp.

De anderen koken mee

Wil je een avond organiseren met bijvoorbeeld 30 vrienden en niet voor alle kosten en werkzaamheden opdraaien? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een thema aan de avond of aan de dag te verbinden. Organiseer bijvoorbeeld een Spaanse avond en laat iedereen een tapas meebrengen. Of maak met zijn allen

een Indische rijsttafel, Als iedereen een gerechtje maakt, is er een ruime keus en een overvloed aan eten, zonder dat het jou een vermogen kost.

Nog meer opties

Andere leuke optie zijn natuurlijk de barbecue, het gourmetten of de grillen. Dit zijn ook manieren om met meerdere mensen tegelijk te eten zonder dat je zelf uren in de keuken moet staan. Voor de barbecue moet het natuurlijk wel een beetje lekker weer zijn, hoewel outdoor cooking ook steeds meer in de winter wordt gedaan. Met zijn allen eten aan lange tafels kan binnen en buiten. Schalen met vlees, groente of andere producten kun je vooraf samenstellen.

Wees goed voorbereid

Zorg ook hier voor een goede voorbereiding. Veel grillplaten hebben ook veel stroom nodig, dus er moeten voldoende stopcontacten zijn. Kijk ook of de stroomgroep het trekt als er ineens meerdere apparaten op worden aangesloten. Zorg dat je alles veilig aansluit. Gebruik je groene stroom? Dan ben je ook nog duurzaam bezig en anders kun je voor de volgende keer de aanbieders van energie vergelijken zodat je ook hiermee goed voorbereid bent.