Het meest foute kerstgerecht is nog steeds foie gras.
Sadistisch volgepropte ganzen en eenden, dat kan natuurlijk niet. Waar, maar de foie gras vriendelijke manier bestaat óók.
Alleen willen giftige ganzenleverhaters dat niet horen. Dus ben ik helemaal fout met x-mas, want foie gras komt hoe dan ook op tafel. Met het risico straks een agressieve delegatie van Wakker Dier voor mijn huis aan te treffen. Op de foute nr. 2 staat varkensvlees. Opmerkelijk, omdat het één van de populairste vleessoorten is in de kerstperiode. Maar daar is ook wat mee: de biggetjes worden onverdoofd gecastreerd. Heel fout dus. Wat kan nog meer niet? Blank kalfsvlees, want de jonge koeien moeten aan bloedarmoede lijden. Nare nieuwsberichten alom. Met de antivleesfilm Meat the truth als bonus.
In Vlees de waarheid – een film van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren – komt de boodschap erop neer dat intensieve veeteelt een van de hoofdoorzaken van het broeikaseffect is. We fokken teveel koeien. En die koeien laten de hele dag boeren en scheten. Daardoor komt er gevaarlijk methaan vrij wat de ozonlaag kapot maakt. De koeloze kerstbeslissing is snel gemaakt, overschakelen naar vis dan maar? Ook niet eenvoudig en met stip op probleemplaats nr. 4. Door overbevissing kun je nauwelijks meer een echt lekker visje eten met goed geweten. Met wild is ongetwijfeld ook veel aan de hand, maar de hertenbiefstuk heb ik al geskipt. Een kalkoen moet het worden. Die zal toch niet voor niets al decennia op nr. 1 staan op kerstmenu’s in Engelstalige landen? De KellyBronze® wordt bejubeld als een smaakvolle, sappige kalkoen en al lezend op de site www.kellybronze.nl en na een enthousiaste slager en deli aan de telefoon (even voor de prijsvergelijking) wordt het voor de 1e keer in mijn leven een kerst met kalkoen!
Kalkoen bereiding
In het recept op de site wordt de KellyBronze® gevuld met 1 of 2 gepelde uien. In plaats daarvan kun je de kalkoen ook vullen met een halve bol knoflook en wat takjes rozemarijn. De kalkoenen zijn verkrijgbaar per 3-5-7-9 tot 11 kilo. De prijs per kilo varieert tussen de € 15,50 tot € 20,-. De slager rekent per persoon op 500 gram kalkoen. Handig: de bereiding staat stap voor stap op de site uitgelegd en de kalkoen wordt geleverd in een doos met temperatuurmeter.
Versieringen voor de kalkoen
Neem een wit vel papier (A4) en knip dit over de breedte door de helft. Vouw het halve vel over de breedte weer dubbel. Knip met een schaar, aan de dubbelgevouwen kant, stroken van 1 cm breed en 6 cm lang. Zo ontstaan er ongeveer 13 stroken van 1 cm breed. Vouw het papier open en vouw het andersom weer dubbel zodat er bolle stroken ontstaan. Vouw nu het papier over de lange kant naar elkaar toe zodat er een koksmutsje ontstaat. Dit zet je even vast met een stukje plakband. Herhaal dit nog een keer (of 3 als je 2 kalkoenen braadt) zodat je ‘hoedjes’ hebt voor de kalkoenpoten.
door Matisse