panettone broodmachine

Recept panettone en kerststol

Recept voor de broodbakmachine

Een panettone is een Italiaans kerstbrood. In Italië heeft iedere grote stad zijn eigen panettone. De smaak ervan ligt een beetje tussen cake en krentenbrood in.

Panettone Recept

Een panettone werd natuurlijk in een tradionele oven gebakken, maar het kan ook heel goed in de broodbakmachine.

175 ml melk
1 tl zout
500 gr bloem
10 g gedroogde gist
1 tl anijspoeder
1 1/2 el suiker
1 middelgroot ei
60 gr boter
50 gr lichte rozijnen
50 gr gehakte walnoten
50 gr gedroogd of geconfijt fruit

Doe alle ingrediënten in de broodmachine behalve de rozijnen, noten en sinaasappelschil. Kies, als je broodmachine het heeft, het programma voor zoet of wit brood, en medium tot lichte korst. Het normale programma werkt ook goed. Voeg de noten, rozijnen en sinaasappel bij de toon toe.

Als je wilt kun je er glazuur bij maken.

Recept glazuur

125 g poedersuiker
vanille essence
2-3 el melk om de glazuur te verdunnen.

of

Recept sinaasappelroom

8 el sinaasappelsap
4 el suiker
225 ml room

Doe sinaasappelsap en suiker in een pan en verwarm het tot de suiker smelt. Laat het 5-10 minuten afkoelen. Sla ondertussen de slagroom stijf. Schep het sinaasappelmengsel met een lepel door de room. Als je het niet meteen gebruikt gekoeld bewaren.

 

Kerststol uit de broodmachine

Voor het deeg
500 g All-in-Mix voor Luxebrood
250 ml water
6 g verse of 3 g droge gist

150 g amandelspijs
100 g gekonfijt fruit
100 g rozijnen
100 g hazelnoten
5 g citroenraspsel
poedersuiker

Doe de mix, de extra gist en het water in de broodmachine. Start het programma voor rozijnenbrood. Rooster de hazelnoten en verwijder het bruine laagje. Doe de noten in een zakje en rol ze fijn met een deegrol. Neem na het geluidssignaal het deeg en de kneedhaak uit de machine zonder het programma te onderbreken. Heeft je machine een noten- en rozijnenstrooier, doe dit dan na de tweede kneedtijd (raadpleeg de handleiding van je toestel). Hak het deeg in stukken en meng er het gekonfijt fruit, de rozijnen, de hazelnoten en het citroenrasp door. Voeg het geheel weer samen tot een bol. Laat het deeg even rusten. Kneed de amandelspijs mals met de handen en maak er een cilinder van. Plaats de deegrol midden op het deeg en rol het middelste gedeelte uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. De uiteinden boven- en onderaan laat je dik. Leg de amandelspijs op het uitgerolde gedeelte van het deeg en vouw dicht met de dikke uiteinden tegen elkaar. Leg het deeg met de dichtgevouwen flappen naar boven terug in het bakblik. De machine werkt de rest van het programma verder af. Bestuif het brood direct na het bakken met poedersuiker.

bron: soezie.nl