vrouw houdt van chocolade

Iedereen houdt van chocolade! 8 Toepassingen

Chocolade, wie houdt er niet van? Het is lekker, opwekkend en goed voor je humeur. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, van wit tot heel puur. Bovendien kan je er nog allerlei smaakjes en ingrediënten aan toevoegen. Denk aan noten, fruit (b.v. kersen voor kersenbonbons) of drank zoals rum of likeur.

Maar dat is niet alles. Chocolade heeft oneindig veel toepassingen. We zetten de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje.

Bonbons

#1 Chocolade om cadeau te geven

Chocolade is zo’n typisch ‘altijd goed’ cadeautje. Er zijn zoveel leuke manieren om chocolade te geven. En, chocolade kan eigenlijk altijd en bij iedere gelegenheid: om te bedanken, om te feliciteren of om iemand beterschap of geluk te wensen. Je hoeft er ook niet eens zelf voor op pad. Je kan eenvoudig bonbons bestellen en ze laten bezorgen. Kies voor een leuke verpakking en je hebt een topcadeau.

#2 Feestelijke chocolade

Bij feest hoort chocolade. Het wordt niet voor niets bij allerlei feesten gebruikt als versiering en decoratie. Denk aan chocolade paaseieren en paashazen bij Pasen, chocoladeletters bij Sinterklaas en kerstchocolade bij de Kerst.

Kerstchocolade

#3 Om chocolademelk van te maken

De lekkerste chocolademelk maak je zelf van echte chocolade. Door 200 gram chocolade zachtjes te verwarmen in 250 ml melk, krijg je heerlijke chocolademelk. Maak het nog lekkerder door er slagroom bij te geven of van die grappige kleine marshmallows. Heb je restjes chocolade of nog een chocoladeletter in de kast liggen? Dan is dat heel geschikt om te gebruiken voor chocolademelk.

#4 Chocoladefondue

Leuk voor kinderen én volwassenen, chocolade fondue. Door chocolade te smelten kan je er van alles in dopen zoals bijvoorbeeld stukjes appel, aardbeien, partjes sinaasappel of mandarijn, stukjes cake, koekjes en marshmallows.

#5 Chocolade op brood

Nederland is het land van de chocoladehagelslag en de chocoladevlokken. Jong en oud houden ervan. Behalve op brood kan je hagelslag ook heel leuk in de vla strooien of over je ijs als decoratie. Er zijn trouwens ook chocoladeplakken om op brood te doen.

#6 Chocolade om mee te bakken

Chocolade is een geliefd ingrediënt om mee te bakken. Verwerk gesmolten chocolade of stukjes chocolade in het beslag om de heerlijkste cakes, taarten, brownies of koekjes te bakken.

#7 Chocoladeglazuur

Maak je gewone cake of je gewone koekjes nog lekkerder met een chocoladeglazuur.

Meng hiervoor 125 gram pure chocolade met 60 gram boter, 100 gram poedersuiker en 3 eetlepels koud water.

Smelt de chocolade ‘au bain marie’, dus met een schaal of pan in een iets grotere pan met kokend water. Voeg als de chocolade gesmolten is de boter toe en daarna de poedersuiker. Roer er tenslotte de eetlepels water door tot je een glad glazuur hebt. Gebruik het als het nog warm is. Het glazuur wordt hard als het afkoelt.

Chocoladesaus

#8 Chocoladesaus

Een chocoladesausje is heerlijk over je nagerecht zoals ijs, pudding of cake. Waarin een sausje verschilt van glazuur is dat het niet hard wordt. Het is bovendien heel gemakkelijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt is chocolade naar keuze en evenveel ml slagroom als je gram chocolade. Dus bijvoorbeeld 200 gram chocolade en 200 ml slagroom.

Verwarm de slagroom en voeg er de chocolade in stukjes aan toe. Blijf roeren met de garde tot de chocolade gesmolten is.