vegetarische bouillon maken

Hoe maak je vegetarische bouillon?

Behalve van vlees kan je bouillon ook alleen van groenten en kruiden maken.

Bouillon voor groentesoep en andere soepen maak je meestal op basis van rundvlees. Maar een vegetarische bouillon gemaakt van alleen groenten is ook heel lekker. Een prima idee om je restjes groenten in te verwerken. De groenten kun je grof snijden. Het kost ongeveer 3 kwartier om deze bouillon te maken.

bosuiDit heb je nodig

voor 1,5 liter bouillon

  • 1 ui, grof gesneden
  • 4 wortelen in stukken
  • 1 bleekselderij stengel met loof in stukken gesneden
  • 2 stengels prei, in stukken gesneden
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • handje peterselie, fijngehakt
  • paar takjes verse tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels (gekneusd)
  • 1 theelepel zout (of meer naar smaak)
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het

  1. Verwarm de olijfolie in een grote pan.
  2. Voeg ui, bosui, knoflook, prei, wortel en bleekselderij toe. Fruit alles op laag vuur tot de ui lichtbruin is.
  3. Voeg de andere ingrediënten toe en 1,5 liter water.
  4. Laat de bouillon zo’n drie kwartier zachtjes trekken. Bij voorkeur tegen de kook aan, maar niet hard laten koken.
  5. Zeef de bouillon.

peperVariatie

  • Je kunt variëren met groenten en kruiden. Probeer bijvoorbeeld eens champignons, gedroogde paddestoelen, venkel, tomaten.
  • Wil je een oosters soepje maken, voeg dan een pepertje en wat gember toe

Tips

  • Maak ook een bouillon van geroosterde groenten, deze geven een extra lekker smaak af
  • Bewaar restjes groenten in een zak in de diepvries
  • Gebruik liever geen kool en spruitjes, dus ook geen bloemkool en broccoli. Deze kunnen een overheersende of bittere smaak afgeven.