marshmallow

Hoe maak je marshmallows

Mmm…marshmallows

Marshmallows, die fluffy zachte lekkernij. Je denkt er niet zo snel aan om ze zelf te maken. Terwijl het best een leuk idee is omdat je er zo je eigen smaak aan kan geven.

Marshmallows voor bij de barbecue

Marshmallows kunnen in elk seizoen. Ze zijn leuk voor bij het kampvuur, de barbecue of je doet ze in de koffie, thee of chocolademelk.  Je kunt ze ook alle vormen geven. Mooie vierkant gesneden marshmallows die er uit zien als mooie kleine hapjes of met een hart- of popvorm uitgestoken.

Smaken marshmallows

Je kunt met allerlei ingredienten smaakjes aan de marshmallows toevoegen. Denk aan kokos, chocolade, pepermunt, banaan, pindakaas. Maar ook hele luxe marshmallows met champagne-aarbeien of chocolade-Merlot wijn en sinaasappel-Earl Grey smaak.

 • Geef je marshmallows een ander kleurtje met levensmiddelenkleurstof.
 • Geef je marshmallows een ander smaakje met smaakstoffen

Zo kun je lekkere marshmallow bonbons maken en serveren bij een high tea.

Hoe maak je marshmallows?

Nou had ik gedacht dat je marshmallows met veel suiker en eiwit moet maken. Die suiker, dat klopt wel. De eiwitten helemaal niet. Er komt geen ei aan te pas. Poedersuiker en gelatine vormen de basis en je hebt er ook geen oven voor nodig.

Basisrecept vanille marshmallows

Ingrediënten

 • 180 g poedersuiker, plus 30 g om mee te bestrooien.
 • 60 g maizena
 • plantaardige olie om in te vetten
 • 240 ml ijskoud water
 • 3 el gelatinepoeder
 • 400 g kristalsuiker
 • 80 ml golden syrup, agave siroop of mais stroop (corn syrup)
 • 1/4 tl zout
 • 1 tl vanille-extract
 • rechthoekige bakvorm van 33x22x5cm

Bereidingswijze

 1. Zeef 180 g poedersuiker met de maizena in een grote kom.
 2. Vet de bodem en zijkanten van de bakvorm in met olie en ga er met keukenpapier overheen om het overschot te verwijderen. Bestrooi de bodem en zijkanten van de bakvorm ruimschoots met het mengsel van gezeefd poedersuiker en maizena.
 3. Schenk de helft van het water in een grote kom en strooi de gelatine er in. Laat ongeveer 10 minuten staan.
 4. Verwarm de suiker, golden syrup, de rest van het water en het zout in een grote pan op een laag vuur. Blijf constant roeren met een houten lepel tot de suiker is opgelost. Draai het vuur naar middelhoog en laat 10-12 minuten koken, of tot een suikerthermometer 116 graden aangeeft. Haal de pan van het vuur en schenk het gelatine mengsel er in. Roer met een houten lepel tot de gelatine is opgelost.
 5. Gebruik de handmixer om het mengsel gedurende 10 minuten op de hoge stand te mixen tot het dik, glanzend en verdrievoudigd in volume is.
 6. Voeg het vanille-extract toe en roer dit erdoor. Schenk het mengsel zo snel mogelijk in de ingevette en besuikerde bakvorm.
 7. Zeef de rest van de poedersuiker gelijkmatig over de bovenkant en laat de marshmallows minstens 4 uur lang (tot een hele dag) bij kamertemperatuur opstijven.

Dit recept is afkomstig uit het boek Marshmallows van Carol Hilker.

Marshmallows van Carol Hilker