Zelf bouillon maken is lekker en gezond, maar kost wel wat tijd.
Je kunt daarom ook wat meer maken en de rest in de diepvries bewaren. Behalve voor soep, kan je de bouillon ook gebruiken als basis voor sauzen, ragout of om risotto in te koken.
Dit heb je nodig
Voor 1 liter bouillon
- 250 g soepvlees
- 1 schenkel (300 g)
- 1 à 2 laurierbladen
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 1 ui
- 2 bleekselderij stengels
- handje gesneden selderijblad
- handje gesneden bladpeterselie
- takjes verse tijm (of wat gedroogde)
- 2 jeneverbessen
- 10 zwarte peperkorrels
- zout
Zo maak je het
- Doe het soepvlees en de schenkel in een pan met 1,5 liter water en breng het aan de kook.
- Schep het schuim dat ontstaat als het kookt zo veel mogelijk weg met een schuimspaan, zeef of lepel.
- Voeg tijm, laurierblad toe.
- Kneus de de jeneverbessen en peperkorrels door ze met de brede kant van een mes of achterkant van een lepel te pletten, en doe ze in de pan.
- Laat de bouillon 1,5 uur zachtjes trekken.
- Snijd de wortel, prei, ui, bleekselderij, selderijblad en peterselie fijn. Doe alles in de pan en laat het nogmaals 1,5 uur zachtjes koken.
- Zeef de bouillon door een fijne zeef. Wil je heldere bouillon dan kun je een schone thee in een vergiet leggen en de bouillon daardoor gieten.
- Haal de stukken soepvlees eruit en snijd ze klein. Voeg ze toe als je wilt.
- Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
- Laat de bouillon afkoelen zonder deksel. De bouillon kan anders verstikken en zuur worden.
- Lees hier hoe je vegetarische bouillon kan maken
- 3x recepten voor tomatensoep
- 3x recepten voor kippensoep